StoryEditor

Ivetta Macejková podala sťažnosť na denník SME. Za kauzu Cervanová

19.12.2016, 10:48
Predsedníčka Ústavného súdu požaduje opravu článku, Tlačová rada jej vyhovela. Prinášame informácie z jej posledného zasadnutia.

Minulý týždeň sa uskutočnilo zasadnutie Tlačovej rady, výkonného orgánu Asociácie na ochranu novinárskej etiky. Ten už 15 rokov dohliada na etiku v tlačených médiách. Zasadnutie, ktoré viedol predseda a dlhoročný novinár Július Lőrincz, bolo neverejné a malo bohatý program. 

Opravu má uviesť aj Plus 7 dní

Celkovo sa prejednávalo 12 sťažností. Sedem sa týkalo regionálnych titulov, päť smerovalo na celoslovenskú tlač. Hoci finančné sankcie rada ako orgán samoregulácie nestanovuje, konkrétne médium napomína verejne a vyzýva k uverejneniu opravy v jeho najbližšom vydaní.

Ako prvé riešili prítomní členovia podnet spoločnosti Siemens na týždenník Plus 7 dní (vydavateľstvo News and Media Holding). Ten mal v článku „Biela vrana čierna?“ autorky Martiny Ruttkayovej informovať o verejnom obstarávaní piešťanskeho CT nevyvážene a neobjektívne.

Pluska.sk

​Členovia Tlačovej rady sa po preskúmaní prípadu zhodli, že Plus 7 dní v článku pochybilo. Redaktorka Ruttkayová nepracovala s číslami správne, keď ponúkanú sumu Siemensu uviedla bez DPH.

„Spomínaná spoločnosť (Siemens, pozn. autora) chcela prístroj nemocnici dodať za viac ako milión eur bez DPH, čo bolo o vyše 253-tisíc eur viac, ako ponuka uchádzača, ktorý skončil v súťaži ako druhý,” uviedla v článku redaktorka.

Výsledkom je porušenie Etického kódexu a uloženie titulu Plus 7 dní sankcie „upozornenie.“ Rada zároveň vyzýva vydavateľa týždenníka Plus 7 dní, aby rozhodnutie po doručení uverejnil v najbližšom možnom vydaní periodika.

Kauza Cervanová

Rada ďalej prerokovávala sťažnosť predsedníčky Ústavného súdu Ivetty Macejkovej. Tá dala podnet na prešetrenie práce denníka SME (vydavateľstvo Petit Press), konkrétne článkov „Sudcovia nekonali, nič sa im nestalo,“ respektíve „Kauzu Cervanová brzdila aj šéfka Ústavného súdu.“

Podľa Macejkovej porušilo SME zásady novinárskej etiky. Predsedníčka Ústavného súdu žiada (celá správa sťažovateľa je uvedená na stránke Ústavného súdu) o opravu nepravdivých tvrdení v článku reportéra Matúša Burčíka a jej následné uverejnenie v tlačenej verzii denníka SME.

Rada prípad preskúmala a chybu potvrdila. Denníku udelila sankciu „znepokojenie“ a podobne ako týždenník Plus 7 dní aj denník SME má opravu zverejniť na svojich stránkach. 

Nový Čas etiku neporušil

Na bulvárny denník Nový Čas sa sťažovala priateľka speváka a tvár reality show Braňa Mojseja. Bulvárny denník podľa nej v článku „Braňo Mojsej zbalil podnikateľku z Prešova: Šokujúce odhalenia o Norinej náhradníčke!“ porušil Etický kódex a negatívne zasiahol do osobnej sféry rodiny, konkrétne maloletej dcéry.

Tlačová rada sťažnosť preskúmala a vyhodnotila ako neoprávnenú. Denník kódex v tomto prípade neporušil.

Nový Čas

Regionálny boj

Medzi sťažnosťami mali v rámci posledného zasadnutia prevahu regionálne spory, často s politickým presahom. „Je vidieť, že sťažnosti chodia nie len na celoštátne tituly, ale aj regionálne,“ hovorí Eva Pauliaková, výkonná riaditeľka Asociácie vydavateľov tlače, a zároveň zastupujúca tajomníčka Tlačovej rady. Podľa Pauliakovej je to v regionálnom mikrosvete často jediná šanca na nestranné posúdenie. Zo zasadnutia vyplynulo, že vo väčšine prípadov médiá v sporoch nepochybili.

Primátorka mesta Humenné, Jana Vaľová, sa sťažovala na opakované porušenie novinárskej etiky zo strany šéfredaktorky týždenníka Slovenský východ, Anny Kornajovej. Podobne mal podľa spoločnosti Alpine Oil and Gas uviesť zavádzajúce informácie aj Korzár, regionálny denník Prešovského kraja, a to v článku „Ropa: Ministerstvo ľudí nepodporilo, Američania idú znovu vŕtať.“ Podľa rady však k porušeniu etiky ani v jednom prípade nedošlo.

Korzár

​K vážnemu porušeniu a najsilnejšej sankcii naopak došlo v prípade sporu medzi sťažovateľkou Janette Jarvis a regionálnym týždenníkom Bardejovské novosti. Sťažovateľka tvrdila, že v článku „Zvláštna lokalita – niekto ju velebí, iný preklína“ sú uverejnené nepravdivé, zavádzajúce informácie. Rada vyhodnotila námietku za oprávnenú a týždenníku udelila sankciu „vážne znepokojenie.“

Korzár i Bardejovské Echo v sťažnostiach zo strany spoločnosti Alpine Oil Gas uznali vlastné pochybenie a uverejnili opravu. Zamoyski Inštitút podal sťažnosť za neetické konanie na novinára denníka Korzár Petra Rindoša. Rada sa však po preskúmaní prípadu postavila na stranu reportéra a sťažnosť inštitútu voči Rindošovi zamietla.

Ďalším prerokovávaným bodom bola sťažnosť Občianskeho združenia TATRY na mesačník Mikuláš. Združenie tvrdilo, že časopis neposkytuje priestor oponentúre, ale len oficiálnym tvrdeniam. Tlačová rada uznala pochybenie len v jednom bode sťažovateľa, ostatné vyhodnotila ako neprekračujúce etický rámec.

Možnosť prihlásiť sa ku kódexu

Rada zasadala v zložení Július Lőrincz (predseda), JUDr. Ing. Andrej Schwarz LL.M (podpredseda), Mgr. Ivana Potočňáková, JUDr. Eduard Bárány, DrSc., JUDr. Peter Kerecman PhD. a Ing. Ivan Podstupka. Kvôli chorobe chýbal Mgr. Tomáš Kamenec. Počet sťažností v roku 2016 oproti predchádzajúcim dvom narástol. „Celkovo môžeme povedať, že sťažnosti kopírujú dianie v spoločnosti,“ hovorí Pauliaková. 

K Etickému kódexu novinára, na základe ktorého Tlačová rada posudzuje dodržiavanie etiky v zaslaných sťažnostiach, sa môžu online prihlásiť novinári, redakcie ako i študenti žurnalistiky.

01 - Modified: 2016-10-31 09:24:01 - Feat.: - Title: Dušan Jarjabek: Šéfredaktori a majitelia médií na uniknuté informácie nereagujú. Asociácia sa bráni
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 11:21