Stratégie
StoryEditor

Google udelil granty na podporu online žurnalistiky. Financie získali aj Denník N a SME

18.11.2016, 09:18
Autor:
imim
Prihlásených bolo celkovo 800 projektov z 25 európskych krajín. Časť peňazí putuje aj na Slovensko.

Začiatkom júna otvoril Google druhé kolo grantovej podpory v rámci DNI Inovačného fondu. Šancu prihlásiť projekty zamerané na rozvoj digitálnej žurnalistiky mali opäť aj slovenské vydavateľstvá, informuje spoločnosť v tlačovej správe. Dnes už poznáme výsledky. V druhom kole bude podporených 124 projektov z celej Európy sumou 24 miliónov eur.

Časť z tejto sumy poputuje aj na Slovensko. Medzi úspešnými žiadateľmi o podporu DNI Inovačného fondu sa ocitli aj projekty vydavateľov slovenských denníkov – SME (Petit Press) a Denníka N (N Press).

Digitálna budúcnosť

DNI Inovačný fond je súčasťou iniciatívy spoločnosti Google s názvom Digital News Initiative (DNI), ktorá je zameraná na podporu kvalitnej digitálnej žurnalistiky s využitím technológií a inovácií a do ktorej sú zapojení aj európski vydavatelia.

Samotná iniciatíva vznikla v apríli minulého roka a na jeseň spustila DNI Inovačný fond, v ktorom sa zaviazala vyčleniť celkovo 150 miliónov eur. Tento rok bol fond opäť otvorený pre európske krajiny a o podporu v druhom kole sa uchádzali aj vydavatelia zo Slovenska. 

Počet prihlásených žiadosti prevýšil očakávania – celkovo bolo prihlásených 800 projektov z 25 európskych krajín. Podporu v hodnote 24 miliónov eur získalo 124 z nich v troch hlavných kategóriách – prototypy (granty do výšky 50 tisíc eur, Google pokrýva 100 %), stredne veľké projekty (granty do výšky 300 tisíc eur, Google pokrýva 70 %) a veľké projekty (granty nad 300 tisíc eur, Google pokrýva 70 % nákladov až do výšky 1 milióna eur).

Finálny výber projektov mal na starosti projektový tím pod dohľadom Rady DNI Inovačného fondu, ktorá je zostavená z odborníkov na oblasť médií a žurnalistiku, ako aj predstaviteľov spoločnosti Google.

Víťazné projekty v znamení spolupráce

Druhé kolo grantov sa nieslo aj v znamení spolupráce – medzi krajinami, vydavateľmi či redakciami s cieľom oživiť európske spravodajstvo o nové myšlienky, technológie a iné inovácie. Príkladom takého projektu je aj platforma REMP (Reader´s engagement and monetization platform), ktorý je založený na spolupráci vydavateľov z 3 krajín – slovenského vydavateľstva N Press (Denník N), českého Internet Info a maďarského Magyar Jeti.

Ide o platformu založenú na open-source nástrojoch, ktorá ma vydavateľom pomôcť lepšie pochopiť a monetizovať ich publikum, zhodnotiť ich obsah a predávať ich služby s využitím najlepších skúseností stránok zaoberajúcich sa elektronickým obchodom. 

​Hodnotiacu komisiu DNI Inovačného fondu rovnako zaujal aj projekt vydavateľstva Petit Press s názvom Sľuby.sk. Je to webová aplikácia, ktorá umožní verejnosti aj novinárom „trackovať“ sľuby politikov a iných osobností verejného života.

O Digital News Initiative

Internet zásadne ovplyvňuje činnosť vydavateľstiev, produkciu správ ako aj spôsob, akým ľudia konzumujú spravodajstvo. Tradičné obchodné modely prestávajú fungovať. Google chce byť pre vydavateľov partnerom a pomôcť im vyrovnať sa s prebiehajúcou transformáciou.

Preto v apríli minulého roka Google predstavil spolu s 11 európskymi poprednými vydavateľstvami Digital News Initiative, ktorej cieľom je podporiť kvalitnú digitálnu žurnalistiku s využitím technológií a inovácií.

Dnes je do tejto iniciatívy zapojených vyše 150 mediálnych domov a ďalších organizácií v Európe. Iniciatívu DNI tvoria tri piliere: vývoj produktov, DNI Inovačný fond a výskum a vzdelávanie.

01 - Modified: 2024-02-15 10:45:13 - Feat.: - Title: František Štrupl z Google: Zákazník sa dnes správa ako produktový detektív 02 - Modified: 2023-08-08 14:02:53 - Feat.: - Title: Novinárka so sudkyňou na dovolenke. Ohrozuje to nezávislú žurnalistiku a justíciu? 03 - Modified: 2023-07-13 12:27:17 - Feat.: - Title: Úplná novinka Google: Prinášajú svojho chatbota. Dostupný je už aj na Slovensku! 04 - Modified: 2023-06-14 12:26:54 - Feat.: - Title: Poznáme najhodnotnejšie značky sveta. Víťaz rebríčka je rovnaký ako vlani 05 - Modified: 2023-05-10 07:21:40 - Feat.: - Title: Je AI naozaj revolúciou vo vyhľadávaní? Aké riziká so sebou prináša a čo sa bude musieť stať s legislatívou? (anketa Stratégií)
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 09:31