StoryEditor

Modrý kód: Nový český seriál z lekárskeho prostredia uvedie Prima PLUS

10.03.2017, 13:12
Autor:
hrnhrn
V seriáli sú zobrazené reálne priebehy liečby, s ktorými sa stretávajú lekári v praxi.

Najskutočnejší seriál z lekárskeho prostredia. Tak popisujú nový televízny seriál televízie Prima z prostredia urgentného príjmu jeho autori. Modernú drámu s napínavými príbehmi, inšpirovanými skutočnými osudmi pacientov, uvidia diváci na Slovensku už od 25. marca na Prima PLUS.

Na príprave seriálu sa podieľa široký okruh odborných poradcov z radov lekárov a záchranárov. Charaktery a osudy hlavných postáv sú inšpirované reálnymi ľuďmi, ktorí denne bojujú o ľudské životy. V seriáli sú zobrazené reálne priebehy liečby a riešenia, s ktorými sa stretávajú lekári v praxi.

​Dej sa odohráva v seriálovej nemocnici Rubava najmä na urgentnom príjme. Na mieste, kde s vyhlásením modrého kódu, ktorý ohlasuje neštandardné mimoriadne situácie, pracuje tím profesionálov s jediným cieľom – zachraňovať svojich pacientov. Nemocnica bývala moderne vybavenou výkladnou skriňou socialistického zdravotníctva. Dnes má, podobne ako rovnomenné mesto na úpätí Krušných hôr, v ktorom sa nachádza, najlepšie časy za sebou. Lekári, sestry i personál majú každý svoje dôvody, prečo sú práve na tomto mieste. Niekto pyká za profesijné chyby, iní stratili ambície, niekto je jednoducho spätý s miestom, odkiaľ pochádza a niekto sa sem prišiel schovať.

O seriáli

Vrchná sestra oddelenia urgentného príjmu Mery v podaní Sabiny Laurinovej má na oddelení morálny i profesijný rešpekt zo strany svojich kolegov, a to napriek tomu, že má za sebou rozchod s doktorom Žákom a doktor Hofbauer sa jej od začiatku nepozdáva. Herec a divadelný režisér Marek Němec stvárňuje v úlohe excelentného doktora a chirurga Davida Hofbauera, veľkého profesionála, ktorý ale za aroganciou a iróniou ukrýva boj s maniodepresiou.

„Chcel by som robiť veci ako on, ale nemôžem. Mňa zaujímajú ľudia. Než niekoho pošlem do hája, z dvadsiatich strán riešim, či si to môžem vôbec dovoliť, či sa predsa nemôžem mýliť. To on strieľa od boku. Má pravdu a zároveň je sám neotrasiteľný. Z jednej strany má ľahší život, na druhú stranu tam je ale tieň jeho diagnózy. Je to skvele vyvážená postava. A to tak, aby to nebol len debil, ale debil, ktorý si to môže dovoliť. Je proste výborný,“ hovorí Marek Němec o svojej postave.

Doktor Viktor Žák v podaní herca Igora Chmelu sa musí vysporiadať s náhlym úmrtím svojej ženy, mladej sestričky Jitky, o ktorú prišiel pri pôrode. Mladá no svedomitá doktorka Lucie Krutinová (Eva Josefíková) musí bojovať o svoju pozíciu, pretože pre jej vzhľad ju ľudia obvykle neberú príliš vážne. Na doktorku je jednoducho príliš krásna. V súkromí verí, že jej ženatý milenec Tomáš Kocman (Václav Vašák), majiteľ horského strediska Stříbrný důl, sa nakoniec rozhodne len pre ňu.

„Takéto veci sa stávajú a sú na dennom poriadku. Niekto si proste nemôže pomôcť a keď je zamilovaný, tak sa vrhá do niečoho, čo možno od začiatku nemá zmysel,“ hovorí o svojej postave Eva Josefíková.

Rasputin, ako prezývajú kolegovia doktora Romana Nikolajeva Vilkina v podaní obľúbeného herca Romana Zacha, je pôvodom Rus. Vysoký, asketický a najmä tajomný muž, ktorého si kolegovia vážia aj preto, že si dokáže získať aj dôveru pacientov. Všetky jeho tajomstvá ale pozná len primár oddelenia Jiří Bojan (Jiří Štěpnička). Pre Rasputina, ale aj všetkých ostatných kolegov, je oporou a pravou autoritou.

Vo vedľajších úlohách stvárnila tvrdú a ambicióznu starostku Rubavy Darinu Růžičkovú herečka Kateřina Brožová. Starostka vplyv na vedenie nemocnice využíva, podľa možností vo svoj prospech. Zároveň ale musí neraz z problémov vyťahovať aj svoju dcéru Alexandru (Sandra Nováková), ktorá študovala medicínu, no zatiaľ nedokončila atestáciu. Od mamy zdedila len to najhoršie. Arogantné správanie, pre ktoré ju kolegovia práve nemusia, a na urgente tak zostáva len vďaka protekcii. Tím sestier na urgente dopĺňa aj Jan Čermák v podaní Filipa Cíla.

Prima PLUS začne vysielať seriál súbežne s premiérami v Českej republike. Špeciálna dvojdielna predpremiéra je na programe už v sobotu 25. marca od 20.15 h. Následne bude seriál vysielaný vždy v pondelok a v stredu večer.

Prima PLUS začala vysielať na Slovensku v januári tohto roka po tom, čo muselo byť z licenčných dôvodov ukončené šírenie českého kanálu Prima.

01 - Modified: 2019-08-19 13:21:27 - Feat.: - Title: V nedeľu spoznáme Česko-Slovenskú Miss, federálna súťaž krásy sa vracia po 26 rokoch 02 - Modified: 2019-08-14 08:43:11 - Feat.: - Title: Speváčka Marta Jandová bude mať svoju talkshow 03 - Modified: 2018-10-01 09:32:36 - Feat.: - Title: Ano, šéfe! končí. Pohlreich sa predstaví v poslednej časti gastronomickej reality šou 04 - Modified: 2018-10-01 08:48:47 - Feat.: - Title: Ano, šéfe! sa vracia na slovenské obrazovky. Pohlreich sa predstaví v poslednej sérii 05 - Modified: 2018-06-27 14:21:45 - Feat.: - Title: Česko v priamom prenose aj na slovenských obrazovkách. Prima štartuje novú éru spravodajstva
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
05. máj 2024 18:12