Sociálne siete zviditeľňujú dezinformácie, myslí si väčšina Slovákov
StoryEditor

Americký kongres si posvietil na proruskú propagandu na slovenskom Facebooku

18.05.2022, 05:05
Autor:
ČTKČTK

Od spoločnosti Meta žiada reakciu na dezinformácie o vojne na Ukrajine šírené na Slovensku.

Členovia výboru americkej Snemovne reprezentantov pre spravodajské služby sa tento týždeň obrátili na vedenie internetovej spoločnosti Meta, ktorá je okrem iného prevádzkovateľom sociálnej siete Facebook, so žiadosťou, aby sa viac venovala „nebezpečnému šíreniu proruských dezinformácií“ na svojich platformách na Slovensku. 

Výbor v dnešnej tlačovej správe uvádza, že nevidí od siete Facebook „zodpovedajúce kroky“, hoci slovenská aj americká vláda na problém opakovane upozorňujú. Facebook údajne sľúbil, že v najbližších dňoch bude kongresmanov o veci informovať.

Proruská propaganda na slovenskom Facebooku

Na šéfa spoločnosti Meta Marka Zuckerberga sa v publikovanom liste obracia predseda parlamentného výboru Adam Schiff a ďalší štyria zákonodarcovia Demokratickej strany. Poukazujú na masívnu popularitu Facebooku, ktorý podľa nich na viac ako päťmiliónovom Slovensku má 2,7 milióna aktívnych používateľov.

Upozorňujú zároveň, že na „slovenskom Facebooku“ roky šíri dezinformácie skupina „identifikovateľných proruských aktérov“, ktorí v týchto dňoch propagujú „obrovské množstvo“ nepravdivého a zavádzajúceho obsahu o vojne na Ukrajine. Konkrétne príklady tohto javu členovia snemovne v liste neuvádzajú.

image
REUTERS

Kongresmani žiadajú Facebook o nápravu

„Výbor je hlboko znepokojený pokračujúcou prítomnosťou škodlivých dezinformácií a proruskej propagandy na slovenskom Facebooku a vyzýva Facebook, aby okamžite zabezpečil rýchle zhodnotenie, preverenie a označenie, zníženie viditeľnosti alebo odstránenie všetkých proruských dezinformácií v súlade s verejnými deklaráciami facebooku a platnými pravidlami,“ napísala pätica kongresmanov.

Krok zrejme nadväzuje na aprílovú návštevu v Bratislave, pri ktorej členov amerického Kongresu o probléme informovali vládni činitelia a predstavitelia občianskej spoločnosti. „Jeden vysokopostavený činiteľ slovenskej obrany opísal Facebook ako 'hlavné miesto pre propagandu Kremľa',“ uvádza list zákonodarcov s pondelkovým dátumom.

image

Týždeň sociálnych médií: Musk by chcel vrátiť na Twitter Trumpa, Google vylepšuje mapy a Meta vytváranie reklám vo svojich aplikáciách

Facebook zlyháva v overovaní faktov

Podľa tlačovej správy sa hrozba spojená s proruskými dezinformáciami na Slovensku stala s príchodom vojny ešte naliehavejšia, výbor pre spravodajské služby však nezaznamenal „zodpovedajúce kroky sociálnej siete“. Kongresmani v tejto súvislosti spomínajú jej snahy týkajúce sa overovania pravdivosti príspevkov z východnej Európy, avšak dodávajú, že podľa verejne dostupných informácií má platforma iba jedného „act-checkera“ (overovateľa faktov), ktorý sa venuje Slovensku.

Meta v súvislosti s vojnou na Ukrajine uvádza, že keď jej partneri zodpovední za overovanie informácií označia isté tvrdenie za nepravdivé, „posunieme obsah nižšie vo feede (personalizovanom výbere obsahu, ktorý platformy predkladajú používateľom), aby ho videlo menej ľudí, a pridáme varovné štítky“.

Pasivitu Facebooku supluje slovenská polícia

Na vyvracanie falošných informácií na Facebooku sa zameriava aj špecializovaná stránka slovenskej polície s názvom „Hoaxy a podvody“, ktorá v posledných týždňoch upozorňuje aj na „prokremeľskú propagandu“ či „prokremeľské troly“. Téme sa venuje tiež slovenská vláda, ktorá chystá zákon súvisiaci s odstraňovaním nenávistných príspevkov a iného obsahu považovaného za škodlivý zo sociálnych sietí.

Podľa pätice demokratických kongresmanov je Facebook v tomto smere pasívny. Od spoločnosti požadujú do začiatku júna informácie o stave obsahu, na ktorý ju upozornila slovenská vláda, alebo detailné informácie o snahách platformy odhaľovať „škodlivé dezinformácie“ o vojne na Ukrajine.

01 - Modified: 2022-05-14 05:39:03 - Feat.: 0 - Title: Týždeň sociálnych médií: Musk by chcel vrátiť na Twitter Trumpa, Google vylepšuje mapy a Meta vytváranie reklám vo svojich aplikáciách
01 - Modified: 2023-12-01 09:36:32 - Feat.: - Title: Zomri: Vždy sa na nás niekto hnevá. V tejto krajine je veľmi dobre, ak píšeme o vtipoch 02 - Modified: 2023-10-19 08:18:05 - Feat.: - Title: Peter Jančárik: Vyrábať dezinformácie je lacné a weby z toho majú výhodný biznis 03 - Modified: 2023-07-06 13:49:51 - Feat.: - Title: Štart vo veľkom štýle! Za 7 hodín si novú sociálnu sieť Threads aktivovalo 10 miliónov ľudí 04 - Modified: 2023-06-27 10:23:54 - Feat.: - Title: Dezinformácie vs. pravda: Kto a ako vyhrá tento súboj? 05 - Modified: 2023-07-06 10:55:31 - Feat.: - Title: Adam Nochta: Pri nových médiách neustále experimentujeme a testujeme nové stratégie
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
25. apríl 2024 14:05