Samuel Kováčik, teoretický fyzik a popularizátor vedy, FMFI Mlynská dolina
StoryEditor

Rebríček Top influenceri Slovenska má novú jednotku. Víťazom sa stal známy vedec

31.07.2024, 08:34
Autor:
redred

Rozhoduje spoľahlivosť, nie počet sledovateľov. Tak by sa v skratke dal zhrnúť dôvod, na základe ktorého sa Slováci rozhodujú pri otázke, na odporúčania ktorého influencera dajú a, naopak, u koho nie. 

 A práve tento ukazovateľ má vplyv na tom, kto obsadil prvé miesto šiesteho rebríčka Top influenceri Slovenska. Magazín Forbes v spolupráci s agentúrou GroupM aj tento rok vydal rebríček Top influenceri 2024. Je zostavený na základe výsledkov dopytovania sa respondentov reprezentatívnych pre slovenskú online populáciu.

Zmena v metodológii, nový víťaz

Aktuálny rebríček je však v niečom odlišný od jeho predchádzajúcich ročníkov, a tým je prioritizovanie atribútu spoľahlivosti.

„Do merania zahŕňame viacero atribútov. Kým doteraz bola rozhodujúcim atribútom dôveryhodnosť, počas roka sme sa zamerali aj na zohľadnenie spoľahlivosti. Kritériá dôveryhodnosti sú totiž zahrnuté aj v iných atribútoch. Atribút spoľahlivosti je dôležitý a relevantný aj pre klientov, lebo ukazuje, či ľudia veria, že sa influencer prezentuje pravdivo, a to rovnako platí aj pre jeho odporúčania,“ vysvetľuje Barbora Gabrižová, Head of Data & Analytics zo spoločnosti GroupM, ktorá sa na zostavovaní rebríčka podieľala. 

Na vrchole rebríčka sa v roku 2024 umiestnil Samuel Kováčik, ktorý na sociálnych sieťach vystupuje pod menom Vedátor. „Je viac ako dobrou správou, že aj v aktuálnej spoločenskej situácii je ako najspoľahlivejší influencer vnímaný práve vedec Samuel Kováčik, ktorý na sociálnych sieťach popularizuje vedu a vyvracia hoaxy, “ dopĺňa Martina Havranová, editorka Forbes Slovensko. 

Spoliehame sa na fakty a prirodzené vystupovanie

Minuloročný víťaz, kondičný tréner Maroš Molnár, sa posunul na druhú priečku. Víťaznú trojicu uzatvára herečka Monika Hilmerová, ktorá sa na aktuálnu bronzovú pozíciu posunula z minuloročného deviateho miesta.

Nemenným faktom v medziročnom porovnaní je, že rebríčku stále dominujú herci a herečky, ktorých sa v top dvadsiatke umiestnilo až osem.  Práve medzi nimi sú aj nováčikovia rebríčka Jana Kovalčíková, Kristína Svarinská alebo Juraj Bača. 

„Hoc sa môže zdať, že v aktuálne polarizovanej a frustrovanej spoločnosti hrajú na sociálnych sieťach prím buriči, nenávistné prejavy alebo dezinformátori, zloženie rebríčka reflektuje rastúci záujem verejnosti o kvalitný a relevantný obsah, ktorý je podložený odbornými znalosťami, vedeckými faktami a dôveryhodne pôsobiacou prezentáciou,“ hovorí produktová manažérka Forbes.sk Adriána Heglasová.

Ako Forbes zostavoval rebríček

Rebríček vznikol na základe odpovedí vyše 18-tisíc respondentov vo veku 15 až 40 rokov, ktorí vyplnili elektronický prieskumný dotazník. Na základe odpovedí sa do celkového hodnotenia dostalo 270 slovenských influencerov a celebrít, z ktorých bola do rebríčka vybraná finálna dvadsiatka.

Súčasťou rebríčka môžu byť len tí influenceri, ktorí majú na Instagrame a/alebo YouTube a/alebo Facebooku minimálne 45-tisíc sledovateľov/odberateľov (môže byť aj kombinovane) a ktorí zároveň nadväzujú komerčné spolupráce s cieľom zarábať peniaze, prípadne majú podľa odborníkov potenciál, aby ich značky oslovili na spoluprácu.

V rebríčku sa nenachádzajú tí známi Slováci, ktorých značky alebo firmy pôsobiace na slovenskom trhu z rôznych dôvodov (napríklad finančných) neoslovujú ako tváre kampaní.

Výsledná dvadsiatka vzišla z vyhodnotenia viacerých kritérií – v rámci Influence Power Index skóre (IPI skóre) sa berie do úvahy nielen znalosť influencera, a teda potenciálny zásah, či jeho obľúbenosť alebo prepojenie na značku, ale aj takzvaný influence funnel, čo je meranie toho, nakoľko dokáže ovplyvniť sledovateľov.

Rozhodujúcim atribútom, ktorý má najväčší vplyv na konečné poradie influencerov, sa pre rok 2024 stal atribút spoľahlivosti – predchádzajúce ročníky sa najväčšia váha priraďovala atribútu dôveryhodnosti.

Za výsledkami štúdie stojí agentúra GroupM, ktorá na Slovensku zastrešuje mediálne agentúry Wavemaker, EssenceMediacom a Mindshare, pričom sa špecializuje na dáta potrebné pre marketingovú komunikáciu a mediálne plánovanie.

Top 10 influencerov podľa Forbes a GroupM: 

1. Samuel Kováčik/Vedátor, teoretický fyzik

2. Maroš Molnár, kondičný tréner

3. Monika Hilmerová, herečka

4. Denis Kováč/Mozgová atletika, podcaster

5. Števo Eisele, komentátor F1

6. Sandra Sviteková/Dejepis inak, youtuberka

7. Adriana Kneissl, cukrárka a podnikateľka

8. Jana Kovalčíková, herečka

9. Braňo Deák, herec

10. Milan Bardún/Milan bez mapy, bloger

 

Celý rebríček si pozriete na tomto odkaze.

 

01 - Modified: 2023-08-22 10:17:04 - Feat.: - Title: Do vedenia Forbes Slovensko prichádza nová CEO Martina Milichovská
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
17. september 2024 20:56