StoryEditor

Týždeň francúzskeho filmu Créme de la Créme prinesie sedem premiér

09.03.2017, 14:22
Autor:
TASRTASR
Tohtoročná prehliadka zhruba dvadsiatky francúzskych filmov sa uskutoční v 16 mestách a 20 kinách na Slovensku.

Týždeň francúzskeho filmu Créme de la Créme prinesie slovenským divákom sedem premiér. Program štvrtého ročníka prehliadky súčasnej francúzskej kinematografie, ktorý pripravuje Francúzsky inštitút v spolupráci s Film Europe Media Company, dnes predstavili v Bratislave. "Je skutočným odrazom rôznorodosti a kvality francúzskeho filmu. Slovensko a Francúzsko majú rovnakú vášeň pre toto siedme umenie, máme obrovskú radosť, že každý rok môžeme privítať stále viac návštevníkov," uviedol na tlačovej konferencii veľvyslanec Francúzska v SR Christophe Léonzi k podujatiu, ktoré je súčasťou Mesiaca frankofónie.

Zvlášť upozornil na najnovší film Paula Verhoevena Elle o úspešnej riaditeľke firmy, ktorej sa zvrtne život po tom, čo ju znásilní neznámy muž. Herečka Isabelle Huppert zaň získala Zlatý glóbus či nomináciu na Oscara. Oceňovaná snímka je súčasťou sekcie Créme de la Créme Portrét, ktorá tento rok vzdá poctu práve Isabelle Huppert.

Jej fanúšikovia si budú môcť pozrieť aj drámu Mníška (2013) a Začať odznova (2016), film ocenený Strieborným medveďom na minuloročnom Berlinale. V príbehu o vysokoškolskej učiteľke filozofie Nathalie, ktorú jedného dňa opustí dlhoročný partner, sa v hlavnej úlohe predstaví Isabelle Huppert.

Týždeň francúzskeho filmu si podľa organizátorov získava každoročne viac a viac priaznivcov. "V roku 2016 sme zaznamenali rekordnú návštevnosť, viac ako 6600 divákov. Festival sa stále rozširuje, filmy sa premietajú vo väčšom počte sál. Podujatie nie je obmedzené len na Bratislavu, ale je rozšírené na celé Slovensko," podčiarkol Jean-Pierre Jarjanette, riaditeľ Francúzskeho inštitútu na Slovensku. Tohtoročná prehliadka zhruba dvadsiatky francúzskych filmov sa uskutoční v 16 mestách a 20 kinách na Slovensku.

"Sedem premiér je dostatočný počet na to, aby sme mohli povedať, že pokrývame súčasnú francúzsku kinematografiu aktuálne. Sedem filmov, ktoré sú pripravené, sú nielen dobrou vzorkou, ale v mnohých prípadoch aj špičkou toho, čo francúzsky kinematografický živel ponúka," zdôraznil prezident Film Europe Media Company Ivan Hronec na margo prehliadky so šiestimi programovými sekciami.

Tri dokumentárne filmy premietne nová sekcia Doku-France, dva z nich prinesú príbeh riaditeľa múzea Louvre počas okupácie Paríža v období druhej svetovej vojny. Prvý je Sokurovova Frankofónia (2015), druhým titul Muž, ktorý zachránil Louvre (2014). Tretí dokument z názvom Francúzsko (2016) je dielom slávneho dokumentaristu Raymonda Depardona, ktorý cestuje v maringotke naprieč Francúzskom, načúva ľuďom a mapuje súčasnú "náladu".

Drámu Mať sedemnásť (r. André Techiné, 2016) o dvojici sedemnásťročných chlapcov, ktorých vzťah sa začína školskou šikanou, ale postupne sa vyvíja v krehké puto, príde do Bratislavy osobne predstaviť jeden z hlavných predstaviteľov. "Sme veľmi radi, nám ohlásil účasť herec Corentin Fila. Je to mladík, ktorý začal svoju kariéru ako model, pracuje pre veľmi známu francúzsku agentúru, ale stal sa z neho veľmi úspešný herec, dokonca bol nominovaný na cenu César," povedala Dagmar Krepopová zo spoločnosti Film Europe.

​Silné príbehy filmov v premiérovej sekcii podľa jej slov odľahčia snímky v sekciách, ktoré sú venované komédiám a filmom pre deti. Diváci sa môžu tešiť napríklad na úspešný komediálny titul Čo sme komu urobili? či snímku Hore za láskou.

Týždeň francúzskeho filmu Créme de la Créme sa uskutoční od 22. do 29. marca. V Bratislave sa bude premietať v štyroch kinách (Kino Film Europe, Kino Mladosť, Kino Lumiére, Cinemax Bory). V niektorých mestách sa prehliadka začne o niečo skôr, v Piešťanoch a Košiciach 15. a 16. marca.

01 - Modified: 2022-05-05 09:08:15 - Feat.: - Title: Milan Ondrík a Marián Mitaš nakrúcajú detektívku inšpirovanú baťovským svetom 02 - Modified: 2022-05-04 08:40:29 - Feat.: - Title: Filmový máj: Týchto sedem noviniek v kine nemôžete premeškať 03 - Modified: 2022-03-25 08:45:11 - Feat.: - Title: Do kín prichádza Tieňohra. Nový film režiséra Bebjaka je inšpirovaný skutočnými udalosťami 04 - Modified: 2022-02-02 11:15:26 - Feat.: - Title: Do kín prichádza V lete ti poviem, ako sa mám. Podľa tvorcov je ich najvýpravnejším filmom 05 - Modified: 2022-01-18 09:08:16 - Feat.: - Title: Najnovší Matrix, West Side Story aj slovenské komédie – do kín mieria očakávané filmy
menuLevel = 2, menuRoute = news/tlacove-spravy, menuAlias = tlacove-spravy, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
24. apríl 2024 03:37