StoryEditor

V Cannes budú súťažiť dva slovenské filmy

15.05.2017, 09:29
Autor:
TSTS
MFF Cannes sa začne v stredu 17. mája a potrvá do nedele 28. mája 2017.

V oficiálnom programe tohtoročného jubilejného 70. ročníka prestížneho medzinárodného filmového festivalu v Cannes budú našu kinematografiu reprezentovať dva filmy v súťažných sekciách. Slovenské filmy sa premietnu aj na filmovom trhu Marché du Film, zástupcu máme tiež v Producers on the Move a tradičnou súčasťou trhu bude slovensko-český prezentačný pavilón. MFF Cannes sa začne v stredu 17. mája a potrvá do nedele 28. mája 2017.

Dva slovenské filmy v prestížnych súťažných sekciách

Do sekcie Un certain regard (Istý pohľad) zameranej na netradičné a originálne diela zaradili organizátori festivalu film OUT debutujúceho slovenského režiséra Gyӧrgya Kristófa, nakrútený v slovensko-maďarsko-českej koprodukcii. Vo svojej roadmovie rozpráva príbeh Ágostona, rodinne založeného päťdesiatnika, ktorý sa vydá na cestu po východnej Európe v zúfalej snahe nájsť si prácu a splniť si sen – chytiť veľkú rybu. Cesta ho posúva stále hlbšie do mora bizarných udalostí a stretnutí.

„Východiskovým bodom príbehu je dnes už, žiaľ, veľmi typická situácia najmä pre ľudí z východného Slovenska, z regiónu, odkiaľ pochádzam, kde nie je skoro žiadna práca a človek, ktorý sa stane nezamestnaným, zostáva tak bez istej existencie,“ hovorí o svojom filme režisér Gyӧrgy Kristóf. „Ale najsilnejšou hybnou silou filmu je osud môjho otca a ostatných členov rodiny, jeho realizáciu považujem za morálnu povinnosť.“ Film je historicky prvým zástupcom slovenskej kinematografie v tejto sekcii a na festivale bude uvedený vo svetovej premiére.

VŠMU

​Reprezentanta bude mať slovenská kinematografia aj vo významnej súťaži filmových škôl Cinéfondation, zameranej na objavovanie nových talentov. Je ním bakalársky film Atlantída, 2003 študenta réžie z bratislavskej VŠMU Michala Blaška o mladom ukrajinskom páre, ktorý sa pokúša ilegálne dostať z Ukrajiny do Nemecka, pričom obaja sú odhodlaní pre tento sen obetovať všetko.

Motívom pre vznik filmu sa stal pre režiséra skutočný príbeh o dievčati, ktoré jej priateľ pri emigrácii predal na prostitúciu. Režisér nosil námet na tento film v hlave štyri roky. „Fascinovala ma skutočnosť, že niekto, s kým toto dievča absolvovalo celý náročný prechod cez hranice a s kým plánovalo začať na Západe spoločný život, ju zradil a umožnil tak uskutočnenie nového života len sebe,“ hovorí Blaško. „Príbeh sa síce odohral v roku 2003, ale jeho aktuálnosť pretrváva dodnes. Ľudia čoraz viac strácajú morálne zábrany, aby dosiahli svoje ciele a sú ochotní pre to spraviť čokoľvek.“

Film sa bude uchádzať o cenu s ďalšími šestnástimi filmami z celého sveta. Po uvedení v Cannes poputuje na MFF Karlove Vary, kde sa dostal do výberu desiatich mladých nádejných filmárov platformy Future Frames, ktorých programoví pracovníci vyberajú na základe nominácií členov European Film Promotion, ktorú v organizácii zastupuje Slovenský filmový ústav (SFÚ).

Producentka Katarína Krnáčová v Producers on the Move

V networkingovom programe Producers on the Move zameranom na prezentáciu vybraných perspektívnych producentov z členských krajín medzinárodnej organizácie European Film Promotion bude našu krajinu reprezentovať Katarína Krnáčová, ktorá so svojou produkčnou spoločnosťou  Silverart stojí za úspešným filmom Ivety Grófovej Piata loď. Do výberu dvadsiatky sľubných európskych producentov sa dostala rovnako vďaka nominácii Slovenského filmového ústavu, ktorý je oficiálnym zástupcom Slovenska v European Film Promotion.

Katarína Krnáčová aktuálne pracuje na filmoch Leto s Bernardom režisérky Martiny Sakovej a Stand Up Juraja Bohuša. V minulosti sa spolupodieľala na krátkom i dlhometrážnom filme Mátyása Priklera Ďakujem, dobre, na oceňovanom filme Môj pes Killer režisérky Miry Fornay a na poviedkovom filme Slovensko 2.0. V predchádzajúcich rokoch Slovensko v Producers on the Move zastupovali Marek Urban, Mátyás Prikler, Mira Fornay, Michal Kollár, Silvia Panáková, Marko Škop, Peter Kerekes a Marek Veselický.

Slovenskí tvorcovia a ich filmy na medzinárodnom filmovom trhu

Okrem účasti v oficiálnom programe MFF Cannes sa budú slovenské a koprodukčné filmy premietať aj na filmovom trhu Marché du Film. Akreditovaní filmoví profesionáli tu môžu uvidieť okrem filmu OUT aj tri snímky, ktoré mali premiéru na berlínskom festivale Masaryk Juliusa Ševčíka, Piata loď Ivety Grófovej a Cez kosti mŕtvych Agnieszky Holland, a film Bohdana Slámu Baba z ľadu odpremiérovaný na festivale v Tribece.

V mediatéke Doc Corner si záujemcovia budú môcť pozrieť dokumenty Diera v hlave Roberta Kirchhoffa a Richard Müller: Nespoznaný Mira Rema. Na pôde filmového trhu sa uskutoční tiež prezentácia krátkych ukážok z pripravovaných projektov pre filmových profesionálov Vilnius Goes to Cannes, kde bude slovenským zástupcom Pavol Pekarčík s filmom Dlhý deň. Mimo oficiálneho programu bude na festivalovom podujatí pod názvom Cannes Écrans Juniors uvedená Učiteľka Jana Hřebejka spolu s ďalšími siedmimi celovečernými európskymi filmami s cieľom podnietiť diskusiu v záujme vzdelávania a výchovy mládeže.

Tradičnou súčasťou filmového trhu bude tento rok už po štrnásty raz spoločný prezentačný pavilón Slovenska s Českou republikou. Zahraničným producentom, distribútorom, zástupcom festivalov i novinárom poskytne informácie o slovenskej audiovízii, slovenským zasa priestor na pracovné stretnutia na prezentáciu ich projektov.

01 - Modified: 2022-05-05 09:08:15 - Feat.: - Title: Milan Ondrík a Marián Mitaš nakrúcajú detektívku inšpirovanú baťovským svetom 02 - Modified: 2022-05-04 08:40:29 - Feat.: - Title: Filmový máj: Týchto sedem noviniek v kine nemôžete premeškať 03 - Modified: 2022-03-25 08:45:11 - Feat.: - Title: Do kín prichádza Tieňohra. Nový film režiséra Bebjaka je inšpirovaný skutočnými udalosťami 04 - Modified: 2022-02-02 11:15:26 - Feat.: - Title: Do kín prichádza V lete ti poviem, ako sa mám. Podľa tvorcov je ich najvýpravnejším filmom 05 - Modified: 2022-01-18 09:08:16 - Feat.: - Title: Najnovší Matrix, West Side Story aj slovenské komédie – do kín mieria očakávané filmy
menuLevel = 2, menuRoute = news/tlacove-spravy, menuAlias = tlacove-spravy, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
18. apríl 2024 20:24