StoryEditor

Nové video pred referendom. Latku etiky posúva nadol

23.01.2015, 10:04
Objavilo sa nové video pred referendom. Vykresľuje gayov takmer ako pedofilov, ktorí hladkajú nešťastné dieťa a potom sa začnú bozkávať.

Pred referendom sa dostalo von okrem oficiálnej kampane Aliancie za rodinu a antikampane strany SKOK ďalšie video. To zachádza najďalej, minimálne na hranu etiky. Objavilo sa na webe 7februar.sk.

Nové video vykresľuje gayov takmer ako pedofilov, ktorí hladkajú nešťastné dieťa a potom sa začnú bozkávať. "Ty by si chcel vyrastať v tomto?" pýta sa dieťa zvýšeným hlasom, v pozadí znie dramatický klavír.

Zrejmý etický problém vzniká už len tým, že v spote vystupuje dieťa, ktoré apeluje na divákov a hrá im na city. Používanie detí v reklame sa pritom riadi špecifickými pravidlami.

Reklama sa nešíri žiadnymi oficiálnymi cestami, stavia pravdepodobne na virálnosti. Ako prvý o nej informoval web O médiách, podľa ktorého sa k nej nikto nehlási.

Nie je za tým ani Aliancia za rodinu, ako povedal jej hovorca pre Stratégie. Na margo obsahu samotného videa uviedol: "Pokiaľ si akákoľvek skupina vytvorí propagačný materiál, ktorým chce podporiť informovanosť o referende vo svojej skupine podobne zmýšľajúcich, Aliancii za rodinu neprislúcha posudzovať to a akokoľvek komentovať. Aliancia zároveň všetkých povzbudzuje k slušnej a pravdivej diskusii."

Reklama sa objavila na Vimeu, pričom účet "Pod na Referendum" vznikol iba včera. Takisto doménu 7februar.sk, kde je okrem videa aj agitácia v prospech referenda, zaregistrovali len tento týždeň - a to cez Websupport, čiže pôvodný vlastník nie je známy. Stránka vznikla cez službu na tvorbu webov squarespace.com.

Kontroverzné video má dohru. Strana Sloboda a Solidarita podala trestné oznámenie na neznámeho páchateľa. Podľa slov hovorkyne strany ide o trestný čin extrémizmu, konkrétnej podpory a propagácie skupín smerujúcich k potlačeniu základných práv a slobôd. Osobitným motívom podľa tohto zákona je aj spáchanie trestného činu z nenávisti pre sexuálnu orientáciu, poznamenala. Trestné oznámenie podáva aj poslanec Národnej rady SR Juraj Miškov (nezaradený). Má totiž podozrenie, že odvysielaním reklamných spotov propagujúcich referendum bol spáchaný trestný čin spočívajúci vo verejnom podnecovaní nenávisti voči skupine osôb alebo jednotlivcom pre ich sexuálnu orientáciu, a to z osobitného motívu. Viac informácií.

 

Blížiace sa referendum má aj antikampaň. Chce ľuďom pripomínať, že neúčasť na referende "nie je hriech". Stojí za ňou politická strana, vznikajúca Slovenská občianska koalícia. SKOK bude v kampani pripomínať citáty z Biblie - vybrali si citát z Evanjelia podľa Matúša "Nesúďte, aby ste neboli súdení", citát z Evanjelia podľa Marka "Milovať budeš blížneho ako seba samého" a do tretice skrátený citát z prvého Jánovho listu "Boh je láska". Pozrite si ukážky kampane.

Kampaň s opačným posolstvom - v prospech referenda - má Aliancie za rodinu. Jej spot odmietla vysielať Markíza, Joj aj RTVS, ale napokon sa dostanú aj na televízne obrazovky. Vysielať ju bude TV Lux. Reklama Aliancie za rodinu s protihomosexuálnym obsahom sa už dostala na internet. "A kde je mama?"pýta sa v spote dieťa určené na adopciu, keď uvidí homosexuálny pár. Následne voiceover povie: "Deti v tom majú jasno." Viac informácií a video s touto reklamou.

 

Chcete byť pravidelne informovaní o dianí v brandži? Odoberajte bezplatný newsletter Stratégií.

Zdroj: red, TASR

menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
20. apríl 2024 11:09