denník NépszabadságTASR/AP
StoryEditor

Prestáva vychádzať najväčší maďarský ľavicový denník. Ľudia na protest vyšli do ulíc

09.10.2016, 10:27
Autor:
ČTKČTK
V Maďarsku prerušili vydávanie novín Népszabadság, údajne sa dostali do vládnych rúk.

V Maďarsku nečakane končí najväčší ľavicový denník Népszabadság. Vydavateľská firma Mediaworks v sobotu 8. októbra oznámila, že jeho vydávanie od budúceho týždňa kvôli ťažkým stratám pozastavuje a momentálne pre noviny hľadá "najlepší podnikateľský model", aby ich "zachovala pre budúcnosť". Mediaworks prerušila aj vydávanie internetovej verzie denníka Nol.hu. Vydavateľ sa údajne dostal do rúk blízkych vláde.

Novinári denníka podľa agentúry AP povedali, že o tomto kroku dopredu nevedeli, a niektorí označili náhly koniec vydávania tlačenej i internetovej verzie deníka za "puč", riadený z pozadia vládou Viktora Orbána. Pracovníci redakcie sa už v sobotu ráno nedostali k svojim firemným e-mailom. Novinári pripomínajú, že v minulých dňoch denník prinášal správy o podozreniach na korupciu medzi vysokými činiteľmi vlády a centrálnej banky. Správu tohto typu mal denník i na titulnej strane posledného sobotňajšieho vydania.

Proti ukončeniu najvýznamnejšieho opozičného denníka pred parlamentom v Budapešti protestovalo asi dve tisíc ľudí. Demonštráciu zvolala skupina Za slobodu tlače z Facebooku, ktorú zorganizovala ako vyjadrenie solidarity s tlačenou i internetovou verziou opozičného denníka. Na Kossuthovom námestí pri parlamente sa zišli stovky protestujúcich Maďarov, ktorí skandovali "Orbán zmizni!".

"Obvykle sa kvôli zvýšenému krvnému tlaku demonštrácií nezúčastňujem, teraz som však mala pocit, že tam musím. Je to hanba, čo sa stalo," povedala agentúre Reuters jedna z demonštrujúcich Erzsébet Kovácsová. Demonštrácie sa zúčastnili i zástupcovia z ďalších opozičných médií a politici. Podujatiu pred budovou parlamentu sa prizeralo iba niekoľko policajtov. 

Korupcia na najvyšších postoch

Opozičné strany, medzi nimi aj ultrapravicový Jobbik, odsúdili tento krok. Označili ho za ďalšie potláčanie slobody médií zo strany vlády Viktora Orbána a snahu ovládnuť všetky médiá. Hvg.hu pripomína, že v uplynulých dvoch týždňoch Népszabadság odhalil kauzu milenky guvernéra Maďarskej národnej banky (MNB) Györgya Matolcsyho či luxusný vrtuľníkový let rodiny ministra riadiaceho kabinet úradu predsedu vlády Antala Rogána na svadbu. Hovorca vlády Zoltán Kovács povedal, že vláda sa do mediálneho trhu nemieša.

Po oficiálnom ukončení protestu o 18:37 h mnohí zostali na Kossuthovom námestí a pálili výtlačky vládneho denníka Magyar Idök. Súčasne s demonštráciou pred parlamentom sa konalo aj zhromaždenie pred redakciou Népszabadságu na ulici Futó, ktoré zorganizovala opozičná Maďarská socialistická strana (MSZP). Jej predseda Gyula Molnár pred takmer stovkou zhromaždených povedal: "Dnes to bol Népszabadság, zajtra môžu prísť na rad ďalšie noviny, potom politické strany, a to bude koniec tejto krajiny."

Vydavateľ sa obhajuje červenými číslami

Spoločnosť Mediaworks uviedla, že Népszabadság mal od roku 2007 úhrnnú stratu cez päť miliárd forintov (16,5 mil. eur). "Značnú čistú stratu" má i tento rok, uviedla firma.

Situácia v maďarských médiách sa v posledných rokoch značne zmenila. Rad publikácií, rovnako ako rozhlasových a televíznych staníc, sa dostali pod kontrolu ľudí z okruhu premiéra Viktora Orbána a vládnucej strany Fidesz. Objavovali sa dohady, že Mediaworks predá Népszabadság a ďalší tituly niektorému z Orbánových spojencov.

Mediaworks, ktorú vlastní investičná firma Vienna Capital Partners, má silný podiel na maďarskom trhu tlačených médií. Vlastní noviny Világgazdaság či športový denník Nemzeti Sport. Vlani firma kúpila 27,7 percenta v Népszabadságu od nadácie založenej Socialistickou stranou a denník sa tým dostal výlučne do súkromých rúk.

Népszabadság začal vycházet v novembri 1956 a vládnuci komunisti ho kontrolovali do roku 1989. Jeho náklad tento rok klesol na približne 40-tisíc výtlačkov zo zhruba 115-tisíc v roku 2008 a z 270-tisíc výtlačkov v roku 1995.

01 - Modified: 2016-10-26 08:47:16 - Feat.: - Title: Népszabadság má nového majiteľa. Kúpila ho firma blízka maďarskému premiérovi 02 - Modified: 2016-10-26 08:18:52 - Feat.: - Title: Zrušený denník Népszabadság predávajú ako prílohu časopisu bezdomovcov
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
29. apríl 2024 19:34