Absolut
StoryEditor

Týždeň v médiách: O odvážnej Lívii zo Spiša, ktorá neuznáva Natalie z Oravy

21.10.2018, 07:56
Aj o pude sebazáchovy RTVS.

"Volám sa Lívia, som študentka na bilingválnom gymnáziu a už nemôžem byť viac ticho," predstavuje sa mladá študentka zo Spišskej Novej Vsi, ktorá sa rozhodla natočiť video na tému "presadzovania multikultúry". Správne tušíte, slovami reaguje na poslednú reklamu Absolut, kde vystupuje mulatka Natália z Oravy v úlohe pekného slovenského dievčaťa. 

Multikulturalizmus je dnes podľa Lívie "v móde asi ako ľadvinka zavesená na krku v najlepšom prípade aj s dúhovým odznačikom." Pohnútkou k natočeniu tohto video blogu bolo to, že slečna "už nemôže vystáť, čo robí táto neomarxistická propaganda nášmu národu." Samozrejme, že video zožalo ovácie na sociálnych sieťach a začalo sa šíriť rýchlosťou blesku.

A Lívia pravdu aj má. Keď tvrdí, že "Európa vždy bola jedinečným miestom na zemi, patrí vyspelej civilizácii s bohatými dejinami". A to je všetko.

Nemôžem si pomôcť, ale mám pocit, že tento text, ktorý je popretkávaný zámerne zvolenými obrázkami na dokreslenie extrémnej situácie, nie je vytvorený študentkou. A ak sa mýlim, potom je na tomto videoblogu ešte smutnejší fakt, že Lívia reprezentuje našu mladú generáciu. O názoroch v statusoch, poznajúcu iba jedinú, "Líviinu pravdu" nehovoriac.

Rovnako smutné je aj to, ako sa z bezvýznamného dievčaťa zo Spišskej Novej Vsi stáva vďaka jednému videoblogu osoba, dobre že nie národná hrdinka, ktorá vie odvážne povedať svoj názor, pravdu. Lívia, ktorú len pred nedávnom poznalo možno len zopár ľudí na jednej z ulíc v Spišskej Novej Vsi.

A smutné je aj to, že to tvrdí práve študentka zo Spiša, kde kedysi pospolu žili Maďari, Nemci, Židia, Rómovia, katolíci, evanjelici, ale aj židia. Viem o tom niečo a nielen preto, že som si prečítala text Michala Havrana. Možno sa to v histórii nevolalo práve multikulturalizmus, ale tí ľudia na Spiši spolu naozaj žili. A ešte jedna vec - Lívia považuje reklamu Absolutky s Natáliou za "neomarxistickú propagandu značky".  Doteraz som si myslela, že reklama je výdobytok kapitalizmu. Hovorilo sa to predsa svojho času o Coca -Cole napríklad. 

Svoju pravdu má vždy aj Tibor Eliot Rostas. Ten si na svojom Facebookovom profile tentoraz sťažuje na redaktora RTVS - Ladislava Ďurkoviča, ktorý chcel so šéfredaktorom časopisu Zem a Vek pripraviť reportáž do nových Repotérov. Ďurkovič nakoniec k Rostasovi neprišiel. A to šéfredaktora nesmierne urazilo. Plánoval totiž z rozhovoru urobiť vlastnú "one man show" na svojom Fcaebooku. Ale rozhovor do RTVS nie je šou, milý pán Rostas.

Chvalabohu, že RTVS ešte neklesla na takú úroveň, aby vysielala "one man show Tibora Eliota Rostasa".

Pud sebazáchovy zaúčinkoval aj v prípade kauzy okolo uniknutého dokumentu, po ktorom rezignovala šéfka spravodajstva v Rozhlase Petra Stano Maťašovská. Dôvody, prečo tak urobila, si prečítajte tu

A ešte jedna príjemná správa. Režisér Peter Bebjak pracuje na novom 12-dielnom televíznom seriáli Slovania. Historicko-dobrodružný seriál s prvkami fantasy je produkovaný slovenskou spoločnosťou Wandal Production a medzinárodnou mediálnou skupinou Garnet. Novinka je postavená na tradíciách a mytológii starých Slovanov, podľa portálu FilmNewEurope pripomína svetoznámy seriál Hra o tróny

01 - Modified: 2021-06-20 06:06:29 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Televízne diskusie stále bez Matoviča, nezaháľajú Hlas a Smer 02 - Modified: 2021-05-04 06:26:43 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Prekvapenia zmluvy o nákupe Sputnika a účet za plošné testovanie 03 - Modified: 2021-03-18 05:45:04 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Od Sputnika cez vulgarizmy do bodu nula 04 - Modified: 2021-03-01 12:42:57 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Ako ďalej s covidom? Matovič sa radí s odborníkmi, Krajniak sa chce modliť a niekto uteká na Maledivy 05 - Modified: 2021-02-23 06:31:50 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Interrupcie dôležitejšie ako všetko ostatné. Aj o vakcíne Sputnik, ktorá rozdelila nielen Slovensko, ale aj koalíciu
menuLevel = 2, menuRoute = news/blogy, menuAlias = blogy, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
25. apríl 2024 07:26