StoryEditor

Týždeň v médiách: Šašo, ktorý môže len prekvapiť. Alebo "iná" politika Igora Matoviča

06.02.2021, 22:23
O chaose pri otváraní škôl, aj o nezodpovedaných otázkach ministra zdravotníctva.

Pre médiá to bol opäť raz hektický týždeň. Verejnoprávna televízia sa v pondelok pochválila, že jej politickú diskusnú reláciu O 5 minút 12 sledovalo takmer pol milióna divákov, čo je v tomto roku zatiaľ najsledovanejšia diskusia na Jednotke. Diskutovali v nej predseda parlamentu a líder strany Sme rodina Boris Kollár spolu s lídrom strany Hlas – Petrom Pellegrinim.

Peter Pellegrini okrem iného kritizoval čerstvo spustenú očkovaciu kampaň ministerstva zdravotníctva. Rozohnil sa najmä pritom, že podľa neho kampaň nemôže byť robená na základe toho, ktorá "herečka, športovkyňa či speváčka, sa odfotí halabala pre kampaň a tieto hviezdičky sú za to aj vďačné, že dačo zarobia v tomto marazme." Podľa ministerstva Pellegrini navodzoval dojem, že osobnosti sú v kampani pre peniaze a za prednostné očkovanie. "Ani jedno z toho nie je pravda. Do kampane Vakcína je sloboda sa zapojili všetci jej podporovatelia nezištne a zaočkovaní budú štandardne podľa poradia, ako všetci občania Slovenska," reagoval rezort Mareka Krajčího.

Pelllegrini sa posmešne vyjadril napríklad aj o Kamile Magálovej, ktorá je súčasťou spomínanej kampane. Známa herečka nášmu expremiérovi vrátila smeč s patričným nadhľadom: "Pellegrini nás nazval “hviezdičkami”, čo pri mojom veku je dosť smiešne a trocha aj za čiarou. Zrejme ma dávno nevidel, keďže v operetách neúčinkujem." Herečka týmto myslela na Pellegriniho kauzu, keď minulý rok na Silvestra navštívil operetu v Drážďanoch, kam letel vládnym špeciálom.

Šašo, ktorý môže len prekvapiť
Igor Matovič odletel na oficiálnu návštevu Francúzska, kde sa stretol s prezidentom Emmanuelom Macronom. Pri tejto príležitosti sme sa dozvedeli, že náš premiér robí "inú politiku", čo znamená, že v príhovore pred novinármi povedal príhodu o tom, ako ho večer pred odletom do Paríža ostrihala dcéra Klárka, pretože u nás sú kaderníctva v dôsledku pandémie zavreté. A francúzsky prezident sa dozvedel aj to, vďaka čomu vlastne vyhral náš pán premiér voľby. Bolo to vďaka videu z juhu Francúzska, kde Igor Matovič filmoval vilu nášho bývalého politika, ktorý "evidentne nemal dosť legálnych peňazí, aby si tú vilu kúpil", vysvetlil náš premiér svojmu hostiteľovi. 

Možno si ešte spomeniete na jeden z prvých rozhovorov Igora Matoviča, potom ako vyhral voľby pre Českú televíziu. Moderátor sa ho pýtal na to, že má povesť "šasa". Igor Matovič vtedy šarmantne povedal, že "povesť šaša je svojim spôsobom výhodou - môže totiž len prekvapiť." Pripomeňme, že náš premiér ako ďalšiu oficiálnu cestu vidí návštevu Nemecka.

Škoda, že tieto vyjadrenia prekryli aj dôležitejšie správy, napríklad to, ako Matovič  navštívil medzinárodnú organizáciu Reportéri bez hraníc (RSF), kde hovoril o dôležitosti boja za slobodu médií a kvalitnú žurnalistiku.

V súvislosti s návštevou Francúzska sa adminovi na sociálnych sieťach podaril husársky kúsok, keď Emmanuela Macrona premenoval na Marcina. Ako sa hovorí, ono by to aj bolo vtipné, keby to nebolo také smutné.

Facebook

Chaos pri otváraní škôl
Kým premiér Igor Matovič reprezentoval Slovensko vo Francúzsku, na Slovensku sa zástupcovia všetkých koaličných strán vrátane epidemiológov a ministra zdravotníctva Krajčiho dohodli, že sa budú od pondelka otvárať školy. Na rokovaní sa ale nezúčastnil premiér Matovič.

Ten potom ako sa vrátil z oficiálnej návštevy Francúzska prijal pozvanie do diskusnej relácie Braňa Závodského v Rádiu Expres. Tam sa nechal počuť, že otvorenie škôl neschvaľuje. A neskôr sme sa dopočuli aj to, že náš premiér "vie to, čo iní ešte nevedia". Večer na svojej facebookovej stránke občanov informoval, že na Slovensku máme rozšírenú britskú mutáciu koronavírusu, "predbežné výsledky hovoria o vysokom podiele - 60 percent". Netreba zdôrazniť, že v piatok opäť zasadala vláda a ústredný krízový štáb.  A to, že zasadala dlho, svedčí aj to, ako sa Viktor Vincze prihovoril vo večerných Televíznych Novinách na Markíze divákom:  "Je piatok večer a stále nevieme nič. Vláda stále neoznámila ako bude vyzerať od pondelka život na Slovensku."

To, čo vieme je, že sa od 8.februára budeme riadiť Covid automatom, ktorý ráta so 7 fázami od zelenej po najhoršiu čiernu. Minister zdravotníctva však nevylučuje, že naša krajina bude po zapnutí automatu celá "čierna".

Ďalšie otázky pre ministra zdravotníctva
V uplynulom týždni minister zdravotníctva Marek Krajčí bez akéhokoľvek dôvodu odvolal generálneho riaditeľa a predsedu predstavenstva Východoslovenského ústavu srdcových a cievnych chorôb (VÚSCH) profesora a tiež uznávaného kardiochirurga Františka Sabola. Zároveň do vedenia VÚSCH dosadil troch nových ľudí, na čele s Antonom Jurom, ktorý má dlhoročnú prac v riadení priemyselných firiem. Média v skratke o tejto udalosti informovali: špičkového kardio odborníka nahradí hutník. Odvolanie sa uskutočnilo bez akéhokoľvek udania dôvodu.

Jeden by si myslel, že minister má plné ruky práce s riešením situácie okolo Covid-19, ale zjavne má čas na personálne zmeny. A to v čase, keď médiá prichádzajú s informáciou, že niektoré nemocnice vyhadzujú vakcíny na očkovanie, pretože nemajú dostatok striekačiek na očkovanie, ktoré im nedodala Chirana. Respektíve, ich nikto od Chirany neobjednal, napriek tomu, že spoločnosť na to upozorňovala ešte minulý rok. Riaditeľ firmy Chirana Teodor Lysák v apríli minulého roka hovoril o tom, že svet čaká "najmasovejšie očkovanie v dejinách ľudstva". A v tejto súvislosti by mal štát zvážiť čo najrýchlejšie  nákup injekčných striekačiek a ihiel. Je február 2021 a napriek tomu, že nás čaká najmasovejšie očkovanie vôbec, slovenské nemocnice nemajú striekačky na zaočkovanie. Lebo na to asi niekto zabudol. A ak je to aj inak, tak to nevieme, pretože Marek Krajčí ako minister zdravotníctva mlčí, pretože materiál na očkovanie si majú zaobstarať nemocnice.

Denník N

Lipšic novým špeciálnym prokurátorom

Novým špeciálnym prokurátorom sa stal exminister vnútra a spravodlivosti a advokát Daniel Lipšic. Poslanci ho zvolili 79 hlasmi. Vyhral v konkurencii Jána Šantu, Vasiľa Špirka a Petra Kyselu.

Poslanec SaS Miroslav Žiak povedal, že Lipšica za špeciálneho prokurátora volil preto, lebo vidí ako Ľuboš Blaha a „mafia“ na Lipšica útočia. To je pre Žiaka dobrý signál na to, že je to najvhodnejší kandidát.
Omnoho pádnejší argument prečo je Daniel Lipšic ako nový špeciálny prokurátor na správnom mieste, povedala ministerka spravodlivosti Mária Kolíková: „Bude dôležité, aby urobil všetko pre to, aby každý uveril, že je naozaj pripravený stíhať každého.“

01 - Modified: 2021-06-20 06:06:29 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Televízne diskusie stále bez Matoviča, nezaháľajú Hlas a Smer 02 - Modified: 2021-05-04 06:26:43 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Prekvapenia zmluvy o nákupe Sputnika a účet za plošné testovanie 03 - Modified: 2021-03-18 05:45:04 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Od Sputnika cez vulgarizmy do bodu nula 04 - Modified: 2021-03-01 12:42:57 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Ako ďalej s covidom? Matovič sa radí s odborníkmi, Krajniak sa chce modliť a niekto uteká na Maledivy 05 - Modified: 2021-02-23 06:31:50 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Interrupcie dôležitejšie ako všetko ostatné. Aj o vakcíne Sputnik, ktorá rozdelila nielen Slovensko, ale aj koalíciu
menuLevel = 2, menuRoute = news/blogy, menuAlias = blogy, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
18. apríl 2024 16:11