Beat Games
StoryEditor

Facebook kúpil herné štúdio Beat Games, za ktorým stoja dvaja Slováci

29.11.2019, 10:20
Autor:
ČTKČTK
Štúdio sa stane súčasťou štúdia Oculus, ktoré patrí spoločnosti Facebook.

Americká internetová spoločnosť Facebook kúpila české štúdio Beat Games, ktoré vyvinulo úspešnú hru pre virtuálnu realitu Beat Saber. Facebook to v oznámil prostredníctvom svojej vývojárskej firmy Oculus a štúdio Beat Games transakciu na twitteri potvrdilo. Detaily obchodu ani jedna strana nezverejnila.

Štúdio Beat Games vzniklo len vlani, ale vývoj hry pre virtuálnu realitu Beat Saber začal už o dva roky skôr. Za štúdiom stoja slovenskí vývojári Ján Ilavský a Vladimír Hrinčár a český hudobník Jaroslav Beck. Vyvinuli hru Beat Saber, v ktorej hráči za hudobného sprievodu rozsekávajú krabice pomocou svietiacich laserových mečov. Tento rok v apríli získala hra Beat Saber cenu za najlepšiu českú hru roku 2018. Vo svojom segmente je najpredávanejšou hrou na svete s viac než jedným miliónom predaných kópií.

"Úspechy Beat Games sú už teraz pôsobivé, ale Facebook a tím štúdia Beat Games vie, že sa toho dá na poli virtuálnej reality, hier a hudby urobiť ešte oveľa viac," uviedol v prehlásení zástupca americkej spoločnosti Mike Verdu. Štúdio Beat Games sa podľa neho stane súčasťou štúdia Oculus, ktoré patrí spoločnosti Facebook, "ako nezávisle riadené štúdio" so sídlom v Prahe.

"S nadšením oznamujeme, že sa pripájame k štúdiu Oculus ako nezávisle riadené štúdio v Prahe! Je to pre nás veľký krok a nemôžeme sa dočkať, až posunieme virtuálnu realitu spoločne ešte ďalej," uviedlo na twittri štúdio.

Mike Verdu v prehlásení hráčov na celom svete ubezpečil, že štúdio Beat Games bude naďalej dodávať aktualizácie svojej úspešnej hry pre všetky platformy, na ktorých je dostupná.

V prehlásení zástupca Facebooku tiež naznačil, že by americká spoločnosť mohla pokračovať v akvizíciách na poli virtuálnej reality. "Sme nadšení, že sa Beat Games pripojil k nášmu tímu. Toto je len začiatik," uviedol Verdu.

Odborníci: Beat Games pod Facebookom rýchlo porastie

Kúpa Beat Games americkým Facebookom bude pre firmu znamenať rýchly rast a expanziu. Úspešná hra Beat Saber by mohla byť základom platformy, ktorá bude predávať herný hardware v ďalších rokoch. Akvizícia je zároveň úspechom českej hernej scény a potvrdením jej miesta na svetovej špičke, zhodli sa odborníci.

Správa o predaji Beat Games je podľa predsedu českej asociácie herných vývojárov Pavla Baráka prekvapením. Hoci je ich úzka spolupráca s firmou Oculus známa prakticky od uvedenia Beat Saberu na trh, predaj štúdia sa aj tak neočakával. "Pre Beat Games to znamená najmä lepší prístup k novým technológiám už v ranej fáze vývoja hardwaru, ale tiež možnosť lepšej expanzie. Či už sa to týka rastu firmy z pohľadu zamestnancov, keď budú viac atraktívni aj pre zahraničie, tak z pohľadu expanzie samotnej hry, keď by prítomnosť Facebooku mohla byť zárukou väčšej dôveryhodnosti pre veľké hudobné labely pri poskytovaní licencií nových piesní," uviedol.

Podľa odborníka na český herný trh Martina Bacha dáva kúpa Beat Games z hľadiska Facebooku zmysel. "Beat Saber nie je len vlajkovou loďou súčasnej VR scény, ale hlavne má obrovský potenciál do budúcna. Na jeho základe môže vzniknúť platforma, ktorá bude VR hardware predávať ešte niekoľko rokov," podotkol. Beat Games sa podľa neho budú ďalej rozrastať a expanzia naberie pravdepodobne o dosť rýchlejšie tempo, než keby firma zostala nezávislou.

01 - Modified: 2019-10-31 17:25:11 - Feat.: 0 - Title: Zakladateľ Wikipedie chce vytvoriť alternatívu Facebooku 02 - Modified: 2019-11-05 05:43:34 - Feat.: 0 - Title: Facebook predstavil nové logo. Chce sa odlíšiť od rovnomennej aplikácie 03 - Modified: 2019-11-14 11:09:03 - Feat.: 0 - Title: Facebook zmazal miliardy falošných účtov 04 - Modified: 2019-11-21 10:25:27 - Feat.: 0 - Title: Google obmedzí zameriavanie politickej reklamy na konkrétnych používateľov
01 - Modified: 2023-07-06 10:55:31 - Feat.: - Title: Adam Nochta: Pri nových médiách neustále experimentujeme a testujeme nové stratégie 02 - Modified: 2023-07-11 07:45:32 - Feat.: - Title: Twitter: Od spasiteľa socials po rekordéra úpadku 03 - Modified: 2023-03-03 08:35:36 - Feat.: - Title: Cielenie na Facebooku na mladých? Zabudnite, odporúčajú experti digitálnych agentúr. Čo funguje a čo už dávno nie? 04 - Modified: 2022-12-02 15:04:16 - Feat.: - Title: Trendy 2023: Sociálne siete čaká rast videa aj podcastov 05 - Modified: 2022-11-14 08:07:07 - Feat.: - Title: 4 novinky zo 4 sociálnych sietí: Veľká zmena pre administrátorov Facebook stránok
menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 15:53