StoryEditor

Ficovo video nie je reklamou. Na predvolebné video sa vzťahujú iné regulácie

12.12.2019, 11:15
Analytik definuje rozdiely medzi politickou reklamou a volebnou kampaňou jasne.

Nedávno zverejnené video politickej strany Smer vyvolalo rôzne otázky týkajúce sa etickej roviny a regulácií, ktoré podľa väčšiny Slovákov reklama nedodržala. Háčik je však v tom, že online video, v ktorom sa expremiér Robert Fico prihovára deťom, nie je reklama. Preto sa na jeho obsah vzťahujú iné pravidlá, ktoré sú miernejšie ako pri posudzovaní reklamy.

​Otázka nahliadnutia na potrebu regulácie politickej propagácie podľa analytika Mediálneho inštitútu Radoslava Kutaša nemôže byť motivovaná otázkou vkusu, spoločenskými konvenciami alebo očakávaním bežnej miery slušnosti. Politická propagácia je podľa neho jednak podstatnou realizáciou slobody prejavu, ale hlavne súčasťou politickej súťaže, ktorá - ak má byť zárukou demokracie - musí byť slobodná v čo možno najväčšej miere. „To je dôvodom, prečo politická propagácia ani nemôže podliehať takej regulácii ako komerčná reklama, ktorá je nástrojom v hospodárskej súťaži. Aj to je dôvod, prečo sa zákon o reklame nevzťahuje na politickú reklamu, keďže jeho účelom je ochrana hospodárskej súťaže a spotrebiteľa,“ vysvetľuje Kutaš.

Ide o transparentnú súčasť volebnej kampane

„Z môjho pohľadu v predmetnom prípad...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2019-12-15 11:59:47 - Feat.: 0 - Title: Gorilie mláďa či zhúlený Miško. Fico si zahral vo videu, prihovára sa škôlkárom
menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
24. apríl 2024 13:55