StoryEditor

Ako nás zmenila koronakríza: viac komunikujeme cez video, ale aj chodíme do prírody

15.05.2020, 06:00
Autor:
redred
Najsympatickejšia je respondentom pomoc telekomunikačných operátorov.

Koronakríza na Slovensku spôsobuje rôzne zmeny v tom, ktorým aktivitám sa osobne obyvatelia na Slovensku v bežnom živote venujú. Niektorým aktivitám sme sa začali venovať viac, niektoré sú dokonca úplne nové, ktorým sme sa mnohí z nás doteraz nevenovali vôbec. Prieskum Go4insight mapoval 14 takýchto vybraných aktivít.

Top aktivitou, kde najväčšia časť populácie Slovenska (43 percent) uvádza, že sa jej venuje viac ako v minulosti alebo je nová, patrí komunikácia cez video hovory online. Pre desatinu obyvateľov ide o novú aktivitu, tretina uvádza intenzívnejšie využívanie video hovorov. Ešte rozšírenejší nárast využívania video hovorov je medzi mladými ľuďmi do 25 rokov - intenzívnejšie využívanie uvádzajú až tri pätiny tejto vekovej kategórie.

Pätina obyvateľstva sa venuje oproti minulosti viac rozmýšľaniu nad tým, čo je v živote vlastne dôležité. Viac nad touto oblasťou rozmýšľajú ženy ako muži a mladí ľudia do 25 rokov.

Skupinu top troch aktivít, ktorým sa venujeme viac v dôsledku koronakrízy, uzatvára chodenie na prechádzky do prírody (40 percent). Relatívne viac chodia na prechádzky obyvatelia malých sídel do 1000 obyvateľov.

Pre zväčšenie kliknite na obrázok.

Go4insight

Často diskutovaná práca z domu - homeoffice je novou skúsenosťou v dôsledku koronakrízy pre 15 percent obyvateľov Slovenska, ďalšia pätina ju využíva v tomto čase intenzívnejšie ako v minulosti. Homeoffice  sa však týka prevažne len tých, čo majú „kancelársku prácu“,  využívajú ho výrazne viac vysokoškolsky vzdelaní ľudia, z väčších sídel a s vyšším osobným príjmom.

Približne tretia obyvateľov na Slovensku sa osobne venuje viac aktivitám ako cvičenie doma, nakupovanie online a šitie rúšok doma.

V dôsledku koronakrízy sa časť ľudí na Slovensku venuje intenzívnejšie aj voľnočasovým aktivitám ako čítanie kníh (28 percent) alebo pozeraniu filmov cez streamingové služby ako Netflix, HBO GO a podobne (27 percent).

Hlavne rodičia s deťmi v domácnosti, ktoré v tomto čase nechodia do školy, venujú viac energie a času netradičným hrám a aktivitám s deťmi (27 percent) a pomoci deťom s učením (24 percent).

Populárnym sa v súčasnosti stalo aj pečenie chleba doma, ktorému sa intenzívnejšie venuje až 25 percent ľudí na Slovensku. Pre takmer desatinu je to úplne nová aktivita, ktorej sa doteraz vôbec nevenovali.

Popri iných online možnostiach približne pätina populácie sa zúčastňuje viac ako v minulosti online kurzov napríklad z dôvodu vzdelávania alebo cvičenia.

V dôsledku krízy šíriaceho sa koronavírusu takmer pätina obyvateľov Slovenska deklaruje, že sa viac modlí. Zaujímavé je, že viac sa modlia tí, ktorí aj viac rozmýšľajú nad tým, čo je v živote vlastne dôležité.

Pre zväčšenie kliknite na obrázok.

Go4insight

​Ak by sme sa na zmeny v aktivitách pozreli z pohľadu, ktoré aktivity sú pre najväčšiu časť ľudí na Slovensku úplne nové, ktorým sa doteraz vôbec nevenovali, vyhráva jednoznačne šitie rúšok doma (22 percent), nasleduje práca z domu – homeoffice (15percent) a tretia aktivita v poradí je komunikácia cez video hovory online (11 percent).

Pomoc ktorých organizácií a firiem je obyvateľom na Slovensku sympatická?

Počas mimoriadnej situácie šíriaceho sa koronavírusu na Slovensku sa viaceré organizácie a firmy z rôznych oblastí snažili rôznymi spôsobmi – svojim prístupom a konaním - pomôcť. U obyvateľov Slovenska najviac zarezonovala aktivita miest a obcí.  Do prvej trojky sa dostali ešte (slovenskí) výrobcovia potravín a výrobcovia zdravotníckych pomôcok. Všetky tieto tri subjekty získali sympatie viac ako polovice obyvateľstva.

Pre zväčšenie kliknite na obrázok.

Go4insight

​Zo sektora služieb sú v popredí v sympatickosti pomoci najmä telekomunikační operátori (49 percent), nasledujú online obchody (46 percent) a maloobchodné reťazce (42 percent).

Dvom pätinám populácie je sympatická pomoc neziskových a charitatívnych organizácií. Podobne približne 40 percent podielu je sympatická pomoc bánk.

Približne tretina populácie oceňuje pomoc IT spoločností, poskytovateľov energetických služieb (energie, voda, plyn) a poisťovní. Okolo štvrtiny populácie je sympatická pomoc cirkví (25 percent) a podobnému podielu pomoc značiek oblečenia a kozmetiky (23 percent).

Reprezentatívny prieskum spoločnosti Go4insight bol realizovaný v apríli 2020 na vzorke populácie 18-60 rokov.

01 - Modified: 2020-03-23 11:20:13 - Feat.: 0 - Title: Prieskum: Slováci minuli počas karantény viac ako 48 miliónov eur na potraviny 02 - Modified: 2019-09-05 10:50:15 - Feat.: 0 - Title: Tieto firmy si Slováci spájajú so sponzoringom. Pozrite si rebríček 03 - Modified: 2020-03-26 09:03:36 - Feat.: 0 - Title: Prieskum: Slováci očakávajú, že do polroka bude Slovensko späť v „normále“
01 - Modified: 2024-01-11 12:03:21 - Feat.: - Title: Vianočné reklamy 2023: Opäť bodovala Kofola s prasiatkom, najkontroverznejší bol Telekom 02 - Modified: 2023-03-01 11:41:27 - Feat.: - Title: Vidíme veľký tlak na rýchlosť a agilitu prieskumov, klientov zaujíma hlavne zákaznícka skúsenosť 03 - Modified: 2022-08-08 08:41:45 - Feat.: - Title: Ako osloviť mladých? Tak ako to robia tieto značky 04 - Modified: 2022-07-08 05:37:03 - Feat.: - Title: Prieskum: Ktorá reklama je najotravnejšia? Napríklad outdoor to nie je 05 - Modified: 2022-06-29 11:57:45 - Feat.: - Title: Intenzita využívania sociálnych sietí na Slovensku rastie
menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
18. apríl 2024 21:50