StoryEditor

Prieskum: Viac než polovica slovenských školákov už chce ísť naspäť do lavíc

15.05.2020, 15:00
Autor:
redred
Z prieskumu vyplýva aj to, že u všetkých detí zásadným spôsobom stúpol čas strávený na mobile a tablete.

Slovenskí školáci sa viac než dva mesiace po uzavretí škôl ako prevencii proti šíreniu koronavírusu nemôžu dočkať, kedy sa znovu vrátia do lavíc. Podľa rodičov by sa až 59 percent detí najradšej vrátilo znovu do školy. Naopak, štvrtine detí sa po školskom vyučovaní vôbec necnie. U všetkých detí však počas obmedzenia voľného pohybu stúpla konzumácia elektronických médií a používanie smart zariadení.

Samsung Infografika

Pre viac ako polovicu rodičov je podľa prieskumu trochu problém skombinovať starostlivosť o deti a pracovné povinnosti, naopak pre štvrtinu sa prakticky nič nezmenilo a fungujú ako pred vyhlásením stavu núdze.

Ako sa rodičom darí zabaviť deti počas doby, keď sú uzatvorené školy? Najčastejšie im zadajú domáce úlohy alebo ich nechajú hrať sa hry na mobiloch, tabletoch a konzolách. Viac ako tri štvrtiny rodičov sa musia po uzatvorení škôl starať o deti sami, ale každé štrnáste dieťa stráži jeho starší súrodenec.

Samsung Infografika

​Najčastejším spôsobom, akým učitelia zadávajú školákom učenie a domáce úlohy sú webové stránky školy alebo aplikácie. Deti dostávajú úlohy prostredníctvom e-mailov a takmer polovica učiteľov využíva videokonferenčné hovory. Najčastejšie takto komunikujú s učiteľmi žiaci v Banskobystrickom a Trnavskom kraji. Používanie videokonferencií takisto stúpalo s počtom členov domácnosti, najčastejšie ich využívali školáci žijúci s tromi až štyrmi ďalšími súrodencami.

„Je obdivuhodné, ako bola mladá generácia predpripravená na prechod do online prostredia a ľudia, ktorí odcudzovali technológie zostali prekvapení. Ľudský kontakt je dôležitý a ťažko nahraditeľný, avšak technológie ho v dnešnej dobe a v prípade jednotlivých opatrení aj počas pandémie dokázali suplovať,“ tvrdí neuropsychológ Robert Krause zo spoločnosti KRAUSE Mental Care.

Samsung Infografika

​Mobil namiesto kamarátov

Veľmi výrazne však vzrástla celková doba, ktorú deti trávia na mobile, tablete alebo počítači. Pätina školákov takto denne „presurfuje“ štyri a viac hodín. Najčastejšie im to však rodičia dovolia na dve až tri hodiny denne. Ruka v ruke s vyšším využívaním elektroniky rastie aj riziko, ktoré plynie z jeho nadmerného či nevhodného používania. Pritom len viac ako polovica rodičov používa na zariadeniach, ku ktorým majú prístup deti, nejaký spôsob rodičovskej kontroly.

Samsung Infografika

Samsung Infografika

​Prieskum realizovala spoločnosť Samsung Electronics Czech and Slovak prostredníctvom služby Instant Research výskumnej agentúry Ipsos v dňoch 23. až 25. apríla 2020 na vzorke 324 rodičov detí, ktoré chodia do základnej školy a žijú s nimi v spoločnej domácnosti.

01 - Modified: 2023-08-24 08:14:14 - Feat.: - Title: Prieskum: Dve tretiny vydavateľov sa pripravujú na obdobie bez cookies v roku 2023 02 - Modified: 2023-06-07 06:40:41 - Feat.: - Title: Prieskum o kráse: Do módy sa vracia prirodzenosť 03 - Modified: 2023-05-31 10:23:43 - Feat.: - Title: Pre tri štvrtiny Slovákov je pri online nakupovaní dôležitá rýchlosť doručenia 04 - Modified: 2022-09-14 10:20:02 - Feat.: - Title: 2muse Talks: Dobrý prieskum dokáže priniesť kvalitné dáta a pomôcť aj v komunálnych voľbách 05 - Modified: 2022-08-19 03:43:01 - Feat.: - Title: Prieskum: Ktoré značky pív obľubujú Slováci?
menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
20. apríl 2024 03:27