StoryEditor

Martin Szabó: Páči sa mi práca s ilustráciou, ktorá nie je prvoplánová

28.08.2020, 08:00
Autor:
pzpz
Predstavujeme talenty z brandže.

„Mám 24 rokov a pracujem na pozícii Art Directora v agentúre Slovak & Friends. Predtým som pôsobil ako freelancer, pracoval som s rôznymi zaujímavými klientmi od malých lokálnych značiek FMCG až po klienta akým je Nordsee,“ predstavuje sa Martin.

Ďalej o sebe na úvod napísal, že jeho prvý kontakt s reklamnou agentúrou bol v MUW Saatchi & Saatchi, kde pracoval v Telekom tíme ako Junior Art Director. „Grafike, dizajnu, marketingu a reklame všeobecne sa venujem, respektíve ju sledujem, už od 17-18 rokov. Aktívne som sa ňou začal živiť už v 18, kedy som sa osamostatnil a presťahoval do Bratislavy,“ dodáva Martin.

S: Ako sa máte? Čo momentálne prežívate?

Mám sa fajn, nedávno som sa vrátil z takého týždňového tripu po zabudnutých alebo neobjavených miestach Slovenska. Som z časti dobre oddýchnutý a teším sa “do práce”.

S: Zaujímavá skúsenosť, ktorú ste zažili v prvej polovici roka?

Asi tak ako každému, pandémia mi trochu zmenila spôsob fungovania. Zo stretnutí sa stali telefonáty a zrazu nebolo potrebné stretnutie dvakrát za týždeň. Mnoho ľudí/klientov pochopilo, že je dôležité komunikovať zodpovednosť a zodpovedne. Zároveň sa veľa vecí presunulo do onlinu, čo považujem za pozitívny dôsledok tejto krízy. Ja som si to nazval ako akýsi teleport v čase, urýchlilo to mnohé procesy, ktoré by trvali dlhšie a zavádzali by sa pomalšie.

S: Zmenila vám pandémia dôležitý plán alebo krok v živote, na ktorý ste sa chystali?

Ani nie. Možno nejaké cestovateľské plány a menšie veci. Keďže rád chodím do galérií a podnikov, tak som to obmedzil a musel som si nájsť inú zábavku.

S: Čo najdôležitejšie si plánujete v druhej polovici 2020?

Prežiť :). V podstate za tých pár mesiacov čo nám zostáva, iba využiť naplno, ak nám to počasie dopraje, nejaké jazerá, paddleboardy a víkendové oddychy. A samozrejme dotiahnuť kampane a joby v agentúre, ktoré máme a urobiť ich dobre. Mám ešte nejaké svoje vlastné projekty, ktorým som sa veľmi nevenoval a chcel by som to zmeniť.

S: Ako rád trávite čas, keď nepracujete?

Mám psa, ktorý je ešte stále dosť hravý a aktívny, takže sa venujem jemu. Okrem toho máme s priateľkou celkom zasadnuté na galérie a “pekné veci”. Takže radi chodíme na instagramable miesta, ktoré sa nám páčia. Reštiky, vyhliadky, čokoľvek. Obľúbil som si bicyklovanie, dlho mám rád plávanie a vodné športy všeobecne. Paddleboarding je super relax na vyčistenie hlavy.

S: Čokoľvek, čo rád sledujete alebo vás inšpiruje?

Všetko. Od rannej prechádzky so psom, knihy, filmy, hudba, internety, až po večerné posedenie na víne s priateľmi. Ale asi je to najmä umenie, či už komerčné alebo toto naše reklamné. Stotožňujem sa s teóriou, ktorú preferuje Róbert, že pokiaľ nebudeš nič robiť, len chodiť do práce, tak tvoje nápady budú vyzerať tak že: “stretnú sa dvaja kolegovia v kuchynke…”. Aj preto sa snažím vybrať si čo najpestrejšie spektrum zážitkov a činností :).

​S: Cestovateľské okienko.

V poslednej dobe cestujem málo, čo by som v budúcnosti určite chcel zmeniť. Bol som zameraný skôr na rozvíjanie seba samého a svojich schopností v rámci toho, čo robím. Nedávno sme si dali s priateľkou a psom taký výlet naprieč Slovenskom, stanovali sme v daždi, spali v hoteli v Banskej Štiavnici a dali sme si aj jednu noc v takej peknej chatke na Gemeri s výhľadom na Krásnu Hôrku.

archív M.S.

S: Ktorá zahraničná a slovenská práca vás v poslednom čase oslovila a prečo?

Nedávno som na facebook postoval takéto pekné postríky k takej rúškovej kampani. Mám rád takú jednoduchosť a čistotu vo vizuáloch. Zároveň sa mi stále páči práca s ilustráciou, ktorá nie je prvoplánová.

archív M.S.

S: S akou postavou z filmu alebo seriálu sa najviac stotožňujete?

Je ich aj viac, ale teraz podľa nálady Tony Stark. Baví ma ten jeho dvojitý život, jeho technologické znalosti - je taký early adapter, rád experimentuje, robí si veci sám a má taký príjemný sarkastický humor a veľmi výraznú charizmu.

S: Ktorá kritika vás v živote výrazne posunula vpred?

Pána Slováka. A vlastne každého, ku komu prechovávam nejakú formu rešpektu a uznania v rámci brandže. Ešte to rozdeľujem na takú kritiku, čo ma posúva vizuálne, v mojej tvorbe a myslením, či už strategickým, kritickým alebo kreatívnym a takú, čo ma posúva aj všeobecne v živote. Niekedy sa to aj prelína. V zásade si to vyhodnocujem tak, že si na danú kritiku v nejakom momente spomeniem a snažím sa vyvarovať tej chybe alebo veci, ktorú som už raz urobil.

S: Keby ste nemuseli spať, ako by ste trávili tento čas?

Toto je pekná otázka. Všeobecne poslednú dobu (pár rokov) spávam pomenej, prišlo mi to ako akýsi luxus, ktorý si nemôžem dovoliť v rámci časového budgetu, ktorý mi deň dáva. Delím to tak pol ryže pol hranolky. Čiže sa snažím pracovať a byť produktívny rovnakú časť dňa, ako tú, ktorú prokrastinujem - pozerám seriály, čítam si rôzne články, chodím rád do reštaurácií, podnikov, spoznávam ľudí, kultúry, umenie a iné veci, ktoré mi pridávajú do života rôzne nové insighty. Takže by som si to rozdelil na prácu a toto “nasávanie”.

S: Keby ste mohli dostať zaručene pravdivú odpoveď na jednu otázku, čo by ste sa opýtali?

Či bolo skôr vajce alebo sliepka. :)

S: Aká je vaša obľúbená spomienka spojená so zamestnaním?

Tých je veľa, keďže mám svoju prácu rád a považujem ju primárne za hobby. V agentúre máme veľa zaujímavých klientov, ktorí majú zaujímavé zadanie a celkovo projekty, ktoré riešime musia spĺňať pár požiadaviek, vďaka ktorým potom pracujeme na veciach čo vieme, čo nás bavia a majú zmysel. A tak sa tvorí veľa príjemných momentov.

01 - Modified: 2020-03-06 08:44:40 - Feat.: 0 - Title: Adam Matej: Niekedy je najzaujímavejšia kritika od človeka, ktorý je v danej oblasti úplný laik 02 - Modified: 2020-05-21 09:39:33 - Feat.: 0 - Title: Miloš Szalay: Nečakal som na príležitosť. Oslovil som známe osobnosti a už to išlo 03 - Modified: 2020-05-29 08:30:21 - Feat.: 0 - Title: Naďa Lukáčiková: Chcem aby sa ukázalo, že goodvertising nie je len módny trend 04 - Modified: 2020-06-03 10:30:04 - Feat.: 0 - Title: Barbora Jančová: Pandémiu považujem za príležitosť. Zrazu všetko ide online 05 - Modified: 2020-08-07 08:06:51 - Feat.: 0 - Title: Barbora Senčáková: Content marketing je nedocenený. Veľa firiem mu stále nepripisuje dôležitosť 06 - Modified: 2020-08-14 07:59:58 - Feat.: 0 - Title: Roman Lončík: Pandémia bola studenou sprchou pre všetkých
01 - Modified: 2020-08-14 07:59:58 - Feat.: - Title: Roman Lončík: Pandémia bola studenou sprchou pre všetkých 02 - Modified: 2020-08-07 08:06:51 - Feat.: - Title: Barbora Senčáková: Content marketing je nedocenený. Veľa firiem mu stále nepripisuje dôležitosť 03 - Modified: 2020-07-30 20:46:30 - Feat.: - Title: Daniela Detriková: V online prostredí sa nenachádza každá cieľová skupina 04 - Modified: 2020-07-24 06:25:06 - Feat.: - Title: Zlatica Baltazarovičová: Podstata zostáva stále rovnaká. Treba rozumieť našej práci, médiám a nerezignovať na invenciu 05 - Modified: 2020-07-17 08:27:30 - Feat.: - Title: Michala Očenášová: Médiá sú améba. Vždy sa dokázali prispôsobiť dobe
menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
23. apríl 2024 12:48