Zástupcovia reštaurácií, kaviarní, hudobných klubov a podobných prevádzok z celého Slovenska sa obracajú na premiéra Igora Matoviča a vládu SR (ministra financií Eduarda Hegera a ministra hospodárstva Richarda Sulíka) s konkrétnym návrhom na pomoc reštauráciám. V otvorenom liste popisujú svoju situáciu spôsobenú zhoršovaním epidemiologickej situácie a následným sprísňovaním opatrení. Gastro biznisu dramaticky klesajú tržby a pociťujú veľký úbytok hostí.
Iniciatíva Zachráňme gastro! ponúka konkrétny návrh na pomoc reštauráciám, a to dočasné zníženie DPH na úroveň okolitých krajín EÚ. V otvorenom liste žiadajú, aby bola pre gastro segment dočasne znížená na 5 percent po vzore Rakúska, Česka a Nemecka.
Prinášame celé znenie otvoreného listu zástupcov reštaurácií, kaviarní, hudobných klubov a podobných prevádzok združených v iniciatíve Zachráňme gastro! premiérovi Igorovi Matovičovi a ministrom:
Vážený pán predseda vlády, vážení členovia Vlády SR.
Opäť sa na Vás obraciame ako zástupcovia reštaurácií, kaviarní, hudobných klubov a podobných prevádzok z celého Slovenska.
Gastronómia patrí a bude patriť k pandémiou najviac postihnutým odvetviam – reštaurácie sme na jar museli zavrieť ako prvé, v lete sme nesmelo začali dýchať a dnes, po dvoch mesiacoch skoro „normálu“ opäť musíme z moci úradnej obmedziť počet hostí, nepovoliť v našich podnikoch oslavy, posadiť hostí v rozostupoch a poslať domov o 22:00. Tržby nám dramaticky padajú a pociťujeme veľký úbytok hostí. A to v situácii, keď to v našom segmente výhľadovo vyzerá ešte horšie, ako počas prvej vlne korony.
Písali sme Vám na jar, že v gastronómii nemôžeme rátať s odloženou spotrebou a ani s výrobou „na sklad“, ako pri stavbách, či výrobe áut. Obedy a večere, ktoré naši zákazníci tento rok nezjedli a nápoje, ktoré nevypili, sú navždy preč. Gastronómiu nevieme vykonávať ako prácu z domu. Naše škody sú obrovské.
Sme pripravení uskromniť sa, ale i tak kriticky potrebujeme Vašu pomoc.
Vieme, že robíte čo je vo Vašich silách, aby ste postupne zavádzali stimuly a pomoc podnikateľom aj bežným občanom. Mnohé z nich sme čerpali, čerpáme a sme za ne vďační. Nie všetci ich však čerpať dokážu, a už dnes vieme, že táto pomoc nášmu prežitiu v akom – takom zdraví (nie, o ziskoch nie je ani reči) nebude stačiť, ani keď korona skončí. Máme preto pre Vás návrh, ktorým by sme spoločne predišli veľkej vlne bankrotov, konkurzov a následnému pádu mnohých pridružených firiem. Všetky tieto podnikateľské tragédie by boli nepochybne spojené s bolestným prepúšťaním našich zamestnancov, pričom prepúšťanie sa už deje a bez prijatia týchto opatrení bude v blízkej dobe prepúšťanie súčasťou každej gastro prevádzky.
Okrem kompenzácií na pokles tržieb, zamestnancov doma a nájmy potrebujeme niečo omnoho plošnejšie, čo nakopne spotrebu znížením cien, ale najmä pomôže nám vytvárať si z tých skromných príjmov, ktoré nám ostali, vankúš, aby sme nemuseli zatvárať prevádzky a rozpredávať inventár ešte pred koncom roka.
Prosíme Vás o pomoc, ktorá bude skutočnou pomocou aj pre malú reštauráciu či stánok s langošmi v Revúcej, či Svidníku bez vypĺňania papierov, ktoré, ako sami vidíte, mnohým z nás nejde.
Postrehli sme vyjadrenia pána ministra financií Hegera, ktorý má na naše návrhy dva argumenty (a na obe máme odpovede):
Argument 1: V EÚ nie je možné zvýhodňovať jeden segment nižšou daňou (naša odpoveď: už pred krízou bola DPH viacsadzbová vo všetkých krajinách EÚ, vrátane SR; reštauračné stravovanie, na rozdiel od Slovenska, je takmer všade v nižšej sadzbe; počas krízy viaceré krajiny pomohli reštauračnému sektoru dočasným znížením DPH, medzi inými aj Nemecko, Rakúsko a Česko – nie je pravdepodobné, že všetky tieto štáty dlhodobo porušujú pravidlá EÚ)
Argument 2: Úľavy pýtajú aj gastroprevádzky, ktoré ich nepotrebujú, lebo nie sú postihnuté. Preto ministerstvo (?) pripravuje iné, adresnejšie opatrenia (naša odpoveď: nepoznáme prevádzku nepostihnutú obmedzením otváracích hodín, nulovým cezhraničným turizmom, zákazom osláv, zavedením home office práce v biznis centrách a pod. O konkrétnych cielených opatreniach pre reštaurácie sme zatiaľ nič konkrétne nepočuli ani my, ani ostatní členovia komunity, a to sme povinne zo zákona zatvárali podniky už 12. marca a dnes je 6. október).
Zníženie sadzby DPH je pomoc, ktorú môžu v našom odvetví čerpať úplne všetci, nevyžaduje si žiadnu administratívnu náročnosť, nie je potrebné vytvárať komplikované schémy, bude financovaná z budúcich obratov a veľmi efektívne pomôže prežiť zdravým firmám. Bude potom na každej prevádzke, či zníži ceny a pokúsi sa o väčší dopyt, alebo ceny ponechá a zvýši si maržu. Je to fér pre všetkých, nikto nebude zvýhodnený a takto získané prostriedky pomôžu vrátiť naše gastro do normálu, od ktorého je už od marca veľmi ďaleko. Preto podporujeme aj veľmi užitočné návrhy a iniciatívu Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska.
Vážený pán premiér,
žiadame Vás, aby ste sa po vzore Rakúska, Česka a Nemecka zasadili o dočasné zníženie našej DPH na 5 %. Poľsko ani Maďarsko tu nespomíname, tieto krajiny majú nízku DPH už veľmi dlho. Áno, reštaurácie na Slovensku ako jedny z mála v Európe platia najvyššiu sadzbu tejto dane. A my sme pripravení ju platiť zas, len nesmieme dovtedy skrachovať.
Prosíme Vás v tejto veci o stretnutie a prajeme Vám a Vašim kolegom v týchto ťažkých časoch veľa síl.
- Pod otvoreným listom sú podpísaní:
Beer group SK, Linda Záhorcová - Bencik Culinary Group, Miriam Benčíková Kušnírová
- Bistro St. Germain, Miroslav Masiarčin
- Campari pizza, Eva Hromadová
- Chefgroup, Milan Zekucia
- Dolnozemská krčma, Silvia Roskošová
- Fertucha, Biba Bilčíková
- Gatto Matto, Maxim Blahovec
- Kafe Scherz, Martin Kamenský
- Krone Svätý Jur, Michal Kovačik
- Medusa, Peter Štecko
- Mondieu, Le Bistro, Republika Východu, Norbert Longauer
- Slovak pub, Martina Hlinová
- The Velvet, Franky B. Benian
- Next Apache, Ben Pascoe
- NuSpirit bar, Martin Dobiáš
- NYC Corner, Oto Kona
- RD TRADE - Urban Bistro; Michalska Coctail Room; Ciao Papa, Ján Hruboš
- Pho, Thao Huong Šimeková
- Pod kamenným stromom, Marek Kliman
- Soho, Martin Rohoška
- Soupa, Martina Felix Maženská
- Tatami / Koisushi, Martin Moncoľ
- Terkov gastro, Peter Terneny
- Trojka, Maria Ranincova
- Victoria reštauránt, Ľubomír Mihálik
- partner iniciatívy: menucka.sk, Kamila Slašťanová