StoryEditor

Nový riaditeľ SND a šéfka baletu: Jedno divadelné predstavenie je v podstate jeden event

Riaditeľ SND Matej Drlička a šéfka baletu Andrea Skočeková hovoria, ako chcú skúsenosti z eventov chcú využiť pri manažovaní kultúry.

Andreu Skočekovú a Mateja Drličku sme v Stratégiách zvyčajne spovedali na tému eventov. Dnes je situácia iná. Matej je riaditeľom SND , Andrea riaditeľkou baletu. Čo má SND spoločné s eventovým biznisom, čo plánujú v SND a ako budú pokračovať ich eventové agentúry, o tom obaja hovoria pre Stratégie.

Prečo ste sa vlastne rozhodli pre kandidatúru na post generálneho riaditeľa SND?

M. D.: Dôvodov bolo viacero, ale tým hlavným bola a stále je vnútorná potreba urobiť niečo zmysluplné. Celý svoj dospelý život som pracoval v oblasti umenia. Osud chcel, že som sa pred 16 rokmi začal profilovať aj ako manažér, ale opäť v oblasti umenia. Pozícia generálneho riaditeľa si vyžaduje znalosť oboch týchto svetov. Definitívne som sa však rozhodol až v momente, keď som si bol istý, že som schopný priniesť do SND fantastický tím. Zmeny v tejto inštitúcii totiž nie je možné vyriešiť bez silného manažérskeho tímu.

Andrea, aj vy ste z eventového biznisu prišli na pozíciu šéfky Baletu SND.

A. S.: Matej ma s ponukou na riadenie Baletu v SND oslovil niekedy na jeseň. Moja prvotná reakcia bola, že ja nie som „baletka“ a o fungovaní divadla toho veľa neviem. Avšak po preštudovaní jeho projektu a rozhovore so svojou teraz už umeleckou riaditeľkou Ninou Polákovou som si povedala, že by som to mohla zvládnuť. Obrovským šťastím je aj nový tím, ktorý mi je obrovskou podporou. V divadle som už tretí mesiac a musím povedať, že som nadšená a opäť som v sebe našla kopec energie, ktorú som niekedy mala pri iných projektoch. Teším sa opäť do práce. Na strane druhej si plne uvedomujem obrovskú zodpovednosť a momentálne som vo fáze „viem, že neviem“. Našťastie po tých 25 rokoch v komerčnom a eventovom biznise je z čoho čerpať, tak verím, že ma moje skúsenosti podržia.

Čo ste spravili v balete ako prvé po príchode?

A. S.: Poriadok (úsmev). Zrušila som zaprášené nefunkčné nástenky, zmenila rétoriku komunikácie, zaviedla pravidelné porady a vyriešila prvé problémy. Všetko jednoduché veci. Priviedli sme tanečníkov späť na tréningy, pretože už takmer rok boli viacmenej doma. S tým súvisí aj nastavenie pravidelného testovania a zavedenie protipandemických opatrení. Začíname so skúškami k predstaveniu Narodil sa Chrobáčik. Pomaly to tu začína žiť, pretože prvé týždne tu bolo ľudoprázdno.

V čom vidíte podobnosť, ak vôbec, riadenia divadla či baletu s eventom?

M. D.: Podobností je veľa. Roky praxe v eventovom biznise sú pre mňa veľkým benefitom. Zásadné rozdiely vnímam v dvoch bodoch. Tým prvým je, že event je jednorazový projekt a riadenie divadla je kontinuálny proces. Tým druhým je fakt, že štátna inštitúcia funguje veľmi odlišne od súkromnej spoločnosti. V tej štátnej je všetko pomalšie a zložitejšie. No a samostatnou kapitolou sú odborové organizácie.

A. S.: To, že sa tiež pracuje projektovo. Jedna premiéra alebo jedno predstavenie, keď to zjednoduším, je v podstate jeden event. S tým rozdielom, že priestor je daný, catering sa nerieši, účinkujúcich a techniku máme vlastných. Avšak aj tu treba pripraviť hrací plán, harmonogram skúšok, nacen...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2022-01-05 09:17:59 - Feat.: - Title: Nastavujeme udržateľné financovanie, avizuje Drlička po roku na poste šéfa SND 02 - Modified: 2021-09-28 19:07:05 - Feat.: - Title: SND otvorilo 102. sezónu novými vizuálmi aj videom 03 - Modified: 2021-02-17 13:02:38 - Feat.: - Title: SND pripravuje nový podcast, novinovú prílohu i komunikačný semafor 04 - Modified: 2021-02-14 14:43:33 - Feat.: - Title: SND venuje svoje predstavenia zdravotníkom, učiteľom a vedcom 05 - Modified: 2021-01-07 15:23:27 - Feat.: - Title: Základnou úlohou je nastaviť realistický rozpočet, oznámil nový šéf SND Matej Drlička
menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
20. apríl 2024 00:57