Reuters
StoryEditor

Vláda schválila nový semafor. Očkovanie prináša výhody aj pre kultúru

13.08.2021, 17:55
Autor:
redredTASRTASR
Vyplýva to z nového kultúrneho semaforu, ktorý vo štvrtok večer schválila vláda na online rokovaní.

Podľa nových pravidiel sa budú môcť kultúrne podujatia konať počas všetkých stupňov COVID automatu. Zaručuje to aj aktuálna verzia kultúrneho semafora, ktorú vláda schválila vo štvrtok 12. augusta.

Tri stupne režimu

Organizátori podujatí budú mať voľné ruky a sami sa môžu rozhodnúť, v akom režime budú podujatie organizovať. Kultúrny semafor, rovnako ako COVID automat, sa riadi podľa rozdelenia na plne zaočkovaných, skupinu OTP (očkovaní, testovaní, prekonali ochorenie COVID-19) alebo základ (bez ohľadu na ich prípadné očkovanie, prekonanie choroby či testovanie).

V stupni monitoring, tzv. zelenej fáze, sa bude môcť akcia, na ktorej sa zúčastnia len plne zaočkovaní ľudia, konať bez limitu. Pre tzv. OTP režim bude platiť max. 2500 ľudí pre interiér a pre exteriér najviac 5000 ľudí. Pre skupinu "základ", čiže všetci bez rozdielu, bude povolených max. 500 ľudí pre interiér a 1000 pre exteriér. Státie aj sedenie bude v zelenej fáze bez obmedzení, rovnako aj občerstvenie či prestávky počas predstavenia.

V prípade zhoršenia situácie sa podmienky pre podujatia sprísňujú. V nasledujúcich stupňoch, ako ostražitosť, I. stupeň ohrozenia a II. stupeň ohrozenia sa pristupuje k obmedzeniu kapacity na 50 percent a maximálne počty návštevníkov.

Napríklad v oranžových okresoch bude pre režim OTP na podujatí obmedzená kapacita na 50 percent, avšak maximálne 500 ľudí pre interiér a 1000 pre exteriér. V červených okresoch bude v režime OTP povolených 250 ľudí vo vnútri a 500 vonku. V poslednom čiernom stupni (III. stupeň ohrozenia) sa iba sprísňujú obmedzenia maximálne na 100 ľudí v interiéri alebo exteriéri, podujatia sa však môžu naďalej organizovať.

Výhody pre očkovaných

Ministerstvo kultúry chce prostredníctvom zmeneného semafora povzbudiť kultúrne inštitúcie či organizátorov kultúrnych podujatí, aby zdôrazňovali výhody očkovania, ktoré chráni zdravie obyvateľstva a podporuje fungovanie kultúry. „Veríme, že ide o signál, ktorý dokáže povzbudiť ľudí, ktorí ešte nie sú očkovaní, aby tak urobili. Zároveň tak umožníme tým, ktorí sa dali zaočkovať, aby mohli navštevovať kultúrne akcie aj počas horších stupňov nákazy COVID-19,“ uviedla ministerka kultúry Natália Milanová (OĽaNO).

Úrad verejného zdravotníctva SR zohľadnil nový kultúrny semafor vo vyhláškach, ktoré vstúpia do účinnosti v pondelok 16. augusta. Ministerstvo kultúry zároveň pripomína, že tanečné zábavy, plesy, jarmoky a podobné spoločenské podujatia sa budú naďalej riadiť všeobecnou úpravou hromadných podujatí. Osobitne sa v semafore upravujú podmienky školských predstavení tak, aby nedošlo k miešaniu škôl. 

01 - Modified: 2022-01-05 16:05:01 - Feat.: - Title: Ministerstvo kultúry má pripravený nový kultúrny semafor 02 - Modified: 2021-06-01 15:34:27 - Feat.: - Title: Ministerstvo spúšťa webovú aplikáciu ku kultúrnemu semaforu, vytvorili ju traja študenti 03 - Modified: 2021-05-13 07:27:27 - Feat.: - Title: V Covid semafore pre kultúru sa zlepšia niektoré podmienky 04 - Modified: 2021-05-04 13:43:48 - Feat.: - Title: Ak má kultúrny semafor fungovať, treba ho prepracovať, tvrdia kultúrne združenia
menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
18. apríl 2024 21:10