StoryEditor

V MUW Saatchi&Saatchi nejdeme po krátkodobých víťazstvách

15.08.2022, 13:14

Z rozhovoru sa dozviete:

  • kto je dnes vo vedení agentúry
  • čo je dnes pre agentúru priorita
  • ako vníma budúcnosť kreatívnych agentúr
  • aká je dnes úloha stratéga a aké nároky sa kladú na stratéga
  • čo oceňuje na dobrej stratégii a ktorá značka má dobrú stratégiu
  • kto patrí medzi najlepších stratégov u nás podľa Kamila Charváta
  • prečo sa rozhodli ísť do vakcinačnej kampane minulý rok
  • o Férovom tendri a o férovosti agentúr na tendroch

 

MUW Saatchi & Saatchi bola dlhodobo spájaná s jej zakladateľmi Jurajom Miškovom, Rasťom Uličným, Robertom Weberom a neskôr aj Rasťom Michalikom. Dnes agentúra pracuje napríklad pre klientov ako Slovak Telekom, ČSOB či Kooperativa a z pozície Managing Directora ju vedie jej bývalý stratég Kamil Charvát.
Kamil pre Stratégie hovoril o tom, ako dnes funguje vedenie agentúry, aké sú jej ciele, čo bude pre ňu challenge roka, ale aj o tom, prečo sa zapojili minulý rok do vakcinačnej kampane. Rozhovor vznikal na prelome júna a júla, preto v prvej otázke nadväzujeme na Cannes.

 

Našli ste si tohto rokuv Cannes pre seba nejakú inšpiráciu? Hovorí sa, že do Cannes by sa minimálne raz mal ísť pozrieť každý, kto robí v reklame.
Najdôležitejšie je, aby sa tam dostali kreatívni riaditelia a aby tam nasali atmosféru a namotivovali sa. V dnešnej digitálnej dobe však človek nemusí ísť nevyhnutne do Cannes, aby si pozrel tie najlepšie caseky. Najlepších reklám je tam vždy niekoľko desiatok, tie sme si pozreli a pri niektorých zaplakali – preboha, prečo nám to nenapadlo?

 

Čo vás bavilo tento rok?
Ak by som mal vybrať jednu, tak na základe insightu určite kampaň pre Visit Sweden s názvom Discover the Originals, ktorá vychádzala z celosvetovej popularity značky IKEA a namingu jej ikonických produktov založenom na skutočných miestach vo Švédsku. Choďte si pozrieť skutočné originály – jednoduché, človek si sám pre seba povie, že to museli vymyslieť za päť minút... Ale to si uvedomíte až ex post.

 

Ocenili ste stratégiu, vy ste stratég...
Už taký dosluhujúci v tom zmysle, že moja rola v agentúre sa postupne mení. Ale nikdy sa od toho nedá odísť, to, ako vnímam a hodnotím reklamu, bude navždy determinované pozíciou, na ktorej som začínal.

 

Ako vnímate dnes úlohu stratéga, je docenená?
Určite je doceňovaná. Aj keď úloha stratéga sa menila a vyvíjala v čase. Kedysi to bolo skôr o tom, urobiť úvod ku kreatíve a dať ju napríklad na základe dát do kontextu a podporiť ju. Dnes je rola stratéga komplexnejšia – je viac involvovaný do kreatívneho procesu. Stratégia sa tvorí spoločne s kreatívnou ideou a navzájom sa ovplyvňujú. Stratég už nie je iba „obhajovač“, je už plnohodnotný spolutvorca ideí a stratégovia sú už súčasťou Art Directors Clubu. A či to zadávatelia doceňujú? Ak sa na to pozriem z hľadiska dopytu po stratégoch na trhu, tak určite hej. Mimochodom, aj ja jedného teraz k sebe hľadám.

 

Aké naňho máte nároky? Neštuduje sa to...
Budem osobný. V mojom prípade si ma Robert Weber našiel v TNS SK, kde som po škole robil tracking finančných reklám. Hoci som rozumel výskumom a číslam a mal pocit, že viem, prečo ktoré reklamy fungujú, vôbec som nevidel do kreatívneho procesu. Poznal som len jednu stranu mince a druhú ma musela doučiť agentúrna prax. S týmto vedomím, že stratégom sa človek postupne stáva, ak má určité predpoklady, si vyberám a hľadám ľudí teraz. Nemám konkrétne kritériá, skôr si robím chemistry check, či a ako to kandidátovi myslí, ako rozmýšľa, či sa mi s tým človekom bud...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-03-04 14:22:09 - Feat.: - Title: Sociálne médiá ako hnacia sila ekonomického rastu a konzumu 02 - Modified: 2024-01-08 09:00:00 - Feat.: - Title: Umelá inteligencia do produkcie spotov zatiaľ nezasiahla 03 - Modified: 2023-12-28 23:00:00 - Feat.: - Title: Alex Prochyra:,,Biznisy, ktoré pozvú svojich zákazníkov do hrdinského príbehu rastú." 04 - Modified: 2023-10-29 23:00:00 - Feat.: - Title: Power of Sound 05 - Modified: 2023-10-27 08:10:14 - Feat.: - Title: Digitálny stage na Stratégie Fórum ukázal, že reklama v podcaste naberá na sile
menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 10:08