StoryEditor

GEN Z versus Alpha. Aké sú tieto dve najmladšie generácie a čo to znamená pre marketing?

15.10.2024, 09:57
  • Z pohľadu marketérov predstavujú generácia Z a Alpha nové cieľové skupiny klientov a spotrebiteľov, ktoré treba zaujať, no aby to bolo možné, treba ich v prvom rade spoznať. Aj preto sme sa im veľmi podrobne venovali na konferencii Stratégie Fórum. 
  • Na generáciu Z, najmladšiu generáciu súčasných dospelých, nefungujú staré praktiky, na Alphu sa treba začať pripravovať už dnes.
  • Domovom GEN Z je digitál, starší ich považujú za lenivých, ľahko rozptýliteľných a so slabou pracovnou morálkou. 
  • Značky musia pre nich vytvárať obsah, ktorý pokrýva všetky aspekty ich skúseností. 
  • Svoj pohľad na tieto dve mladé generácie vám v článku odkryjú Roman Pudmarčík z IPSOS, managing director OMD Jana Tužinská, CEO a strategička MADE BY VACULIK Alexandra Martináková aj expertka na sociálne siete Tamara Rogožníková Gončarova. 

 

Vo svete moderného marketingu rezonuje záujmami predajcov a komunikátorov pomerne nová demografická skupina – generácia Z, na ktorú padá takmer všetka predajná pozornosť. Súbor hodnôt a vzorce správania, ktorými je táto generácia typická, núti komunikačný priemysel a značky meniť staré spôsoby práce a prístupu ku klientom. Na rozdiel od predchádzajúcich generácií Gen Z nesleduje lineárny marketingový lievik. Žijú vo svete, kde sociálne médiá nie sú len platformou, ale aj komunitou, ktorá poskytuje inšpiráciu, zábavu a vzdelávanie. 

Preto musia marketéri, ktorí sa snažia prilákať túto generáciu, považovať sociálne platformy za viac než len prostriedok na distribúciu obsahu. Namiesto toho by ich mali považovať za ekosystémy pre zmysluplné zapojenie, kde môžu interagovať so svojím publikom a budovať vzťahy. 

Ich domovom je digitál: Pochopenie sveta Gen Z

Generácia Z, ktorej roky narodenia sa hýbu približne medzi rokmi 1997 až 2012, vyrástla s technológiami a je považovaná za skutočných digitálnych domorodcov. Sociálne médiá sa stali ich primárnym zdrojom komunikácie, kde získavajú novinky, dozvedajú sa o produktoch a spájajú sa s ostatnými. S touto generáciou je nutné hovoriť ich jazykom, a to najmä tak, že sa ich odborníci na komunikáciu a značky naučia počúvať a strasú z akéhosi kolektívneho vedomia aj predsudky, ktoré voči tejto generácii kulminujú ovzduším.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 91% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-10-01 09:25:37 - Feat.: - Title: Dve pódia a takmer 50 spíkrov. Už o týždeň sa stretneme na Strategie Forum 02 - Modified: 2024-09-18 11:50:38 - Feat.: - Title: GEN Z: Narodila sa do digitálneho sveta a technológie nepustí z ruky. Ako by mali značky na ňu cieliť? 03 - Modified: 2024-09-18 08:21:29 - Feat.: - Title: Nie je zásah ako zásah, marketéri potrebujú Attention 04 - Modified: 2024-09-17 13:09:25 - Feat.: - Title: Pozitívna interakcia, trendy a inovácie pri budovaní love brandov. Čo ovplyvňuje lojalitu a prepojenie so značkou? 05 - Modified: 2023-11-28 09:01:52 - Feat.: - Title: Plagátom a billboardom odzvonilo, Gen Z je zameraná viac na digitál
menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
15. október 2024 10:02