Značka Lunter sa zameriava na vytváranie nových rastlinných produktov, ktoré môžu plnohodnotne zastúpiť tie živočíšne a zjednodušiť tak prechod k strave na rastlinnom základe.
StoryEditor

Lunter: Budujeme najväčšiu európsku tofu spoločnosť pre zdravú a udržateľnú budúcnosť

20.10.2024, 08:00
Autor:
lezlez

Slovenský lovebrand s viac ako 30-ročnou tradíciou a tofu expertízou, pokračuje vo svojom poslaní prispievať k zmene stravovacích návykov, no už na európskej úrovni.

 Na evente v nádherných priestoroch Chateau Bela, ktoré sa nachádza neďaleko Družstva Agropodnikateľov Mužla, ktoré je jedným z dodávateľov sóje pre Alfa Bio, člena skupiny New Originals a zároveň výrobcu produktov značky Lunter, predstavili zástupcovia spoločnosti nielen svoje inovačné úspechy a víziu, ale aj prístup k udržateľnosti a podporu lokálnych pestovateľov. 

Značka Lunter sa nezameriava na kopírovanie mäsových a mliečnych výrobkov, ale na vytváranie nových rastlinných produktov, ktoré môžu plnohodnotne zastúpiť tie živočíšne a zjednodušiť tak prechod k strave na rastlinnom základe. Tofu predstavuje jednu z najefektívnejších alternatív, pričom jeho cena je výrazne nižšia, ako umelé náhrady mäsových výrobkov. Zároveň má aj jednu z najnižších uhlíkových stôp spomedzi všetkých zdrojov bielkovín.

Tofu je moderné a trendy 

V Ázii jedáva denne niekoľko porcií tofu asi miliarda ľudí. V Európe ide stále o pomerne netradičnú potravinu, aj keď jej popularita stúpa. „Značka Lunter je silná v tom, že z tofu urobila jedlo jednoduché na prípravu aj konzumáciu. Verím, tomu, že o 10-20 rokov bude súčasťou každej domácnosti. Tofu rozhodne nie je iba pre  vegetariánov,“ zdôrazňuje New Originals Company Matthias Krön.

image

Lunter

Pravda ale je, že začiatky  Lunter v 90. rokoch boli náročné. Zakladateľ Ján Lunter sa boril s množstvom prekážok. No ako zdôrazňuje jeho syn Juraj, dnes výrobný riaditeľ spoločnosti, vždy veril, že je to správny, zdravý produkt, o ktorý sa oplatí zabojovať. „Nakoniec naučil Slovákov, národ halušiek a slaniny, jesť tofu.“ 

Sója v jedálničku Európanov 

„Generácia môjho otca si myslela, že tofu je produkt pre vegeteriánov, teda približne pre tri percentá populácie. Dnes už vieme, že v spoločnosti nastala zmena. Už nehovoríme o vegetariánoch, ale o flexitariánoch,“ vysvetľuje ďalší zástupca mladšej generácie, Jakub Lunter, člen manažmentu spoločnosti. Flexitariáni podľa neho majú radi mäso, no uvedomujú si, že ho nemôžu jesť každý deň. „Hľadajú chute, ktoré sú rovnako dobré, ale sú rastlinné.“ 

Inšpirácia prichádza z Ázie, teda z tej časti planéty, ktorá je určite zdravšia a dožíva sa vyššieho veku ako západný svet. „Práve v tomto kúte sveta je tradične spracovaná sója hlavnou zložkou potravy a zdrojom proteínov. Sme presvedčení, že sója by mala byť súčasťou aj európskych jedálničkov.“ Kým však priemerný Japonec zje ročne 16 kíl tofu, Slovák iba pol kila.

Ak sa nám podarí zdvihnúť tieto štatistiky na tri kilogramy, tak to budeme považovať za veľký úspech,“ hovorí o smelých plánoch Jakub Lunter. 

Sám je presvedčený, že dôvodov na konzumáciu sóje, a konkrétne tofu, je viac. Okrem zdravotných benefitov môže byť tiež súčasťou boja s klimatickou krízou a pomôcť k znižovaniu CO2. Keďže Lunter je zodpovednou značkou, potrebuje mať komplexný dohľad nad pôvodom sóje, ktorú ďalej spracúva.

„Používame len certifikovanú sóju z povodia Dunaja, ktorej pôvod vieme dokonale odsledovať od semienka až po výrobu. Pestovatelia, ktorí sú našimi partnermi, sa zaviazali, že budú dodržiavať prísne pravidlá. Tým pádom sme si absolútne istí, že sója, ktorú spracúvame na tofu, produkuje až o 82 percent menej emisií ako necertifikovaná,“ vysvetľuje Jakub Lunter. 

image

Sója, Mužla

Lokálne tofu = menšia ekologická stopa

Produkty značky Lunter sú vyrobené z bôbov, ktoré necestovali cez pol zemegule. Spoľahlivým dôkazom je certifikát Donau Soja, ktorá patrí ku všetkým produktom značky. Rovnomenná nezávislá nadnárodná nezisková organizácia združuje 318 farmárov z  oblasti povodia rieky Dunaj. Kontroluje a potvrdzuje spĺňanie prísnych regulácií Európskej únie, dodržiavanie najvyšších ekologických štandardov a absenciu genetickej modifikácie v pestovateľských i spracovateľských procesoch. Sójové výrobky od značky Lunter sú teda bez výnimky lokálne. Obsahujú iba sóju z nášho regiónu a gro tvorí sója od slovenských farmárov. 

image

Jakub a Juraj Lunterovci
 

Významným pestovateľom a partnerom spoločnosti Alfa Bio je Družstvo Agropodnikateľov Mužla. Na juhu Slovenska, kúsok od hraníc s Maďarskom, pestujú sóju v najvyššej biokvalite. Táto plodina je výrazne drahšia ako bežná, no Lunterovci sú presvedčení, že vyššie investície do základnej suroviny sa im nakoniec vrátia. „Chceme ísť tradičnou cestou spracovania sóje. Veríme, že náš produkt by mal mať čo najvyšší efekt na zdravie.“   

Vízie o tofu sa širia zo Slovenska do Európy 

Značka Lunter má špičkové know how aj dostatok mimoriadne kvalitnej suroviny na výrobu tofu. Zhruba pred piatimi rokmi si rodina povedala, že chce expandovať do zahraničia. Tento rok vznikla spoločnosť The New Originals Company, ktorá je lídrom vo výrobe a inováciách spracovania tofu v Európe. Dnes už zamestnáva 500 ľudí v piatich krajinách. Jej cieľom je podporovať zdravotný štýl a zákazníkom ponúkať moderné potraviny vytvorené na rastlinnom základe.  

Už dnes patrí medzi lídrov na viacerých trhoch. Okrem Slovenska sa jej darí aj v Česku, Poľsku, Maďarsku, v Pobaltí a čoskoro pribudnú ďalšie trhy. V tomto ambicióznom pláne im pomohol strategický investor, vďaka ktorému vlastnia viacero tovární v Európe a môžu plánovať zásadný rast.

image

Sója, Mužla

„Doteraz sme mali výrobu iba v Banskej Bystrici a jej kapacity boli obmedzené. Vedeli sme, že ak chceme rásť, musíme byť bližšie k našim zákazníkom po celej Európe. Nové továrne nám zároveň pomôžu byť ekologickejšou a udržateľnejšou spoločnosťou,“ doplnil Matthias Krön. Už teraz je však jasné, že sú európskou špičkou a z ich tovární vychádza najviac tofu v Európe.

 

 

01 - Modified: 2024-06-05 06:05:29 - Feat.: - Title: Grilovacia sezóna s tofu? Vyskúšajte! 02 - Modified: 2021-11-22 07:49:22 - Feat.: - Title: LUNTER Tofu nátierky majú novú kampaň 03 - Modified: 2021-06-18 06:48:14 - Feat.: - Title: Lunter má novú kampaň z dielne MAYER/McCANN-ERICKSON 04 - Modified: 2021-01-25 08:10:07 - Feat.: - Title: Rýchlovarná panvica so Šokom. Ide o novú kampaň Luntera 05 - Modified: 2020-11-05 10:31:08 - Feat.: - Title: Lunter rozširuje ponuku o hotové jedlá
menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
22. október 2024 12:38