StoryEditor

Októbrové kino premiéry: Snehuliak, Mečiar aj dráma s Kate Winslet

29.09.2017, 10:59
Autor:
hrnhrn
Dráma o prežití, mysteriózny horor či sci-fi o konci sveta. Pozrite si prehľad najočakávanejších filmových premiér.

Október v kinách bude mrazivý. Kate Winslet bude bojovať v extrémnych podmienkach o vlastný život, milovníci Joa Nesbøa sa môžu tešiť na mysteriózny horor Snehuliak s Michaelom Fassbenderom v hlavnej úlohe, v originálnom trileri sa predstavia Jennifer Lawrence a Javier Bardem ako manželia, a nebude chýbať ani sci-fi o konci sveta s Gerardom Butlerom.

Začiatok októbra sa bude niesť v znamení návratu kultového Blade Runnera. Pokračovanie sci-fi klasiky s názvom Blade Runner 2049 sa odohráva rovných 30 rokov po originále a okrem Harrisona Forda sa v ňom predstavia aj Ryan Gosling, Jared Leto či Robin Wright.

Nový blade runner menom K (Ryan Gosling) musí odhaliť tajomstvo, ktoré môže uvrhnúť zvyšky spoločnosti do chaosu. Jeho pátranie ho privedie až k bývalému blade runnerovi (Harrison Ford), ktorý bol tridsať rokov nezvestný. Film vznikol pod režisérsku taktovku Denisa Villeneuvea, ktorého minuloročný Prvý kontakt je mnohými považovaný za jeden z najlepších sci-fi filmov poslednej dekády. Blade Runner sa na plátna vráti 5. októbra.

Čo ak vaše prežitie závisí od cudzinca?

V dráme Hora medzi nami sa fotoreportérka Alex (Kate Winslet) sa ponáhľa na vlastnú svadbu, ktorá sa má konať o dva dni. Na letisku sa však vyskytnú neočakávané problémy a pravidelné lety sa zastavia v dôsledku blížiacej sa búrky. Na letisku sa stretne s Benom (Idris Elba), lekárom, ktorý sa ponáhľa na dôležitú operáciu. Keď sa im podarí nájsť pilota, ktorý s nimi odletí, obom odľahne. Ich radosť však vyprchá v okamihu, keď pilot dostane mŕtvicu a lietadlo sa zrúti na zem. Ben a Alex síce prežijú, ale ocitnú sa uprostred zasnežených hôr bez nádeje na záchranu. Okolo nich je len sneh, hory, skaly a neobývaná divočina. Keďže let nebol ohlásený, nikto nehľadá stratené lietadlo.

Príbeh sa natáčal uprostred zimy v kanadských horách v nadmorskej výške nad 3000 metrov, teplota klesala na mínus 38 stupňov pod nulou. Kate Winslet opísala natáčanie v týchto podmienkach slovami: “Ja som natočila Titanic, ale tento film bol oveľa náročnejší. Behanie v takej nadmorskej výške je absolútnou agóniou. Som silná a mám kondičku, takže som vôbec nebola pripravená na to, ako rýchlo sa vyčerpám. Nemôžete si ani dať dole rukavice, pretože vám hneď odmrznú ruky. Je to ten druh chladu, ktorý vám vleze pod kožu.“ Dráma o láske a vôli prežiť má premiéru 5. októbra.

Snehuliaka už nikdy nebudete stavať s radosťou

Najúspešnejší autor súčasnej krimi Jo Nesbø, najsvojráznejší románový detektív Harry Hole a charizmatický herec Michael Fassbender sa spojili v adaptácii slávneho detektívneho trileru Snehuliak, ktorý kraľuje v rebríčku najčítanejších kníh súčasnosti.

Harry Hole (Michael Fassbender) je na jednej strane výnimočne dobrý detektív, aj keď s netradičnými metódami, na strane druhej je to však nezodpovedný alkoholik. Jeho prehrešky už nechcú ďalej prehliadať nielen jeho nadriadení, ale ani jeho priateľka Rachel (Charlotte Gainsbourg), s ktorou sa práve rozišiel. Jediné, čo stojí medzi ním a pitím, je prípad, ktorý by ho priviedol k iným myšlienkam. A vyzerá to tak, že sa dočkal.

Napriek tomu, že Snehuliak vznikol v štúdiu Universal v réžii Tomasa Alfredsona, predstaviteľ hlavného hrdinu Michael Fassbender tvrdí, že atmosféra typická pre severské krimi príbehy zostala zachovaná. “Škandináviu je z filmu cítiť na každom kroku a strach, ktorý ste cítili pri čítaní, budete pociťovať aj v kinách,” hovorí herec. Snehuliak príde do kín 12. októbra.

Človek, ktorý zmenil Slovensko

"Keď som mala desať, najčastejšie som sa s kamoškou hrávala na Winnetoua, E.T.-ho a Mečiara. Vtedy mi moc nedochádzalo, že je skutočný. Bol však všade okolo. V telke, na plagátoch, v debatách rodičov a v našich hlavách. Teraz, keď som už veľká, zaujíma ma, kto to v skutočnosti bol, kde sa vzal a čo spravil s nami a našou krajinou. Lebo mám pocit, že podobná story sa dnes odohráva všade možne po svete,” hovorí Tereza Nvotová, režisérka dokumentu Mečiar o politikovi, ktorý mal obrovský vplyv na slovenskú spoločnosť.

Dokument o Vladimírovi Mečiarovi bude mať premiéru 12. októbra v kinách na Slovensku a v Česku. O dva dni, 14. októbra, ho uvedie HBO a HBO GO.

Najhorší zvuk v raji je zaklopanie na dvere

Jeden z najoriginálnejších filmárov súčasnosti, Darren Aronofsky (Čierna labuť, Rekviem za sen) natočil nezaraditeľný a originálny triler matka!, ktorý divákov prekvapí, aj keď budú akokoľvek pripravení.

“Niektoré filmy sú vlažné, niektoré škandalózne horúce. Tento je ako Rímska sviečka. Ako výbuch. Je to filmová revolta,” hovorí predstaviteľka hlavnej úlohy Jennifer Lawrence, ktorá hrá vo filme manželku Javiera Bardema. Ich idylické spolužitie v krásnom dome v lone prírody naruší príchod nepozvaných hostí, ktorých počet neustále narastá. 

“Tento film sa dá len ťažko zaradiť do ľubovoľného žánrového boxu. Inšpiráciu som čerpal z novinových titulkov, ktoré nás dennodenne desia, ovplyvnilo ma aj neustále pípanie upozornení na smart telefónoch alebo dlhý výpadok elektriny počas hurikánu Sandy,” hovorí o filme režisér Aronofsky. Premiéra je naplánovaná na 19. októbra.

Koniec sveta môže byť bližšie, ako si myslíme

Po sérii prírodných katastrof ohrozujúcich našu planétu, sa poprední predstavitelia štátov celého sveta dohodnú na vytvorení rozsiahlej sieti satelitov k riadeniu globálnej klímy, ktorá má zaistiť bezpečnosť všetkých obyvateľov planéty. Niečo sa však pokazí a systém vytvorený na ochranu Zeme, začne na Zem útočiť. Začína sa závod s časom, kedy je nutné zistiť skutočnú hrozbu skôr, než geomagnetická búrka zmetie zo zemského povrchu všetko a všetkých.

V hlavných úlohách katastrofického filmu Geostorm sa predstavia Katheryn Winnick, Gerard Butler, Abbie Cornish, Ed Harris a Andy Garcia. Snímka režiséra Deana Devlina (Godzilla, Deň nezávislosti) bude mať kinopremiéru 19. októbra.

01 - Modified: 2017-09-21 14:28:39 - Feat.: 0 - Title: Za Slovensko na Oscaroch zabojuje Čiara 02 - Modified: 2017-09-20 15:52:28 - Feat.: 0 - Title: Nakrúcanie filmu Ostrým nožom vrcholí. Príbeh o vražde Daniela Tupého bude mať kinopremiéru v máji 03 - Modified: 2017-09-19 18:06:15 - Feat.: 0 - Title: Únos bude mať televíznu premiéru. Film o únose prezidentovho syna už čoskoro uvedie Jednotka 04 - Modified: 2018-04-04 12:45:00 - Feat.: 0 - Title: Najúspešnejší slovenskí producenti: Kedy slovenský film zarobí? 05 - Modified: 2017-10-31 15:57:01 - Feat.: 0 - Title: Tvorcovia snímky Kandidát nakrútili kontroverzný film DOGG 06 - Modified: 2017-10-03 09:49:21 - Feat.: 0 - Title: Obdobie mečiarizmu sa vráti na plátna kín. Vo filme s názvom Mečiar
01 - Modified: 2022-05-05 09:08:15 - Feat.: - Title: Milan Ondrík a Marián Mitaš nakrúcajú detektívku inšpirovanú baťovským svetom 02 - Modified: 2022-05-04 08:40:29 - Feat.: - Title: Filmový máj: Týchto sedem noviniek v kine nemôžete premeškať 03 - Modified: 2022-03-25 08:45:11 - Feat.: - Title: Do kín prichádza Tieňohra. Nový film režiséra Bebjaka je inšpirovaný skutočnými udalosťami 04 - Modified: 2022-02-02 11:15:26 - Feat.: - Title: Do kín prichádza V lete ti poviem, ako sa mám. Podľa tvorcov je ich najvýpravnejším filmom 05 - Modified: 2022-01-18 09:08:16 - Feat.: - Title: Najnovší Matrix, West Side Story aj slovenské komédie – do kín mieria očakávané filmy
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 03:07