In Film Praha / Sklenená izba; Carice van Houten
StoryEditor

Producent Sklenenej izby: Vedel som, že Carice van Houten bude pre rolu ideálna

08.03.2019, 06:00
Autor:
hrnhrn
Rokovania s hercami trvali vyše dva roky. Podmienkou pri zakúpení práv k filmovej adaptácii bolo, aby bol film nakrútený v angličtine.

Sklenená izba patrí v domácej produkcii k titulom s najatraktívnejším medzinárodným hereckým obsadením. Hlavnými hrdinkami filmu, ktorý rozpráva príbeh o láske, priateľstve a zásadných životných rozhodnutiach, sú Liesel Landauerová a jej priateľka Hana. Dve ženy, ktoré spojil celoživotný vzťah a jeden mimoriadny dom, ktorý pre Liesel a jej muža Viktora postavil architekt von Abt.

„Všetko, čo osudovo poznamenáva Hanu a Liesel, sa nejakým spôsobom vzťahuje k vile - sklenenej izbe, ktorý je vo filmovom fiktívnom príbehu dielom vizionárskeho architekta von Abta," hovorí producent Rudolf Biermann. „Slovo room však má v angličtine nielen význam izba, ale aj priestor, a tento preklad dáva nové súvislosti. Ak je náš život v priehľadnom, sklenenom priestore, vymykáme sa zo zavedených pravidiel a zvyklostí," dodáva producent.

Podmienkou pri zakúpení práv k filmovej adaptácii bolo, aby bol film nakrútený v angličtine. Rokovania s hercami trvali vyše dva roky. Ako prvú sa podarilo dohodnúť Carice van Houten, ktorá je hviezdou celosvetového seriálového hitu Hra o tróny. „Stretnutiu s Carice pomohla šťastná náhoda, keď som sa na festivale v Cannes stretol s kamarátom, ktorý práve získal novú manažérku a tá zastupovala aj Carice van Houten. Poslali sme jej scenár a s Carice sme boli v kontakte cez Skype, pretože v tej dobe bola vo vysokom štádiu tehotenstva," spomína producent Rudolf Biermann. „Vedel som, že Carice bude pre postavu Hany vekovo aj herecky ideálna," hovorí producent.

Herečka Carice van Houten je známa zo seriálu Hra o tróny, z vojnovej drámy Valkýra, kde hrala po boku Toma Cruisa, z oceňovaného filmu Paula Verhoevena Čierna kniha, alebo z filmov Love Life, The Happy Housewife and Black Butterflies. K jej najnovším projektom patrí ôsma a finálna séria Hry o tróny a nezávislý film Instinct. V súčasnej dobe natáča pre televíznu spoločnosť Sky Atlantic napínavú minisériu s prvkami čierneho humoru Temple, v ktorej sa objaví spoločne s Markom Strongom.

Pozrite si video so zábermi z filmu a vyjadreniami hlavných hviezd filmu Carice van Houten a Hanny Alström o svojich postavách a filme:

Pre postavu Liesel potom bolo potrebné nájsť predstaviteľku, ktorá by bola od Carice van Houten typovo odlišná, ale zároveň aby spolu obe herečky súzneli, tak, ako to vyžadoval scenár. Vďaka holandskej castingovej režisérke dostali producent s režisérom tip na Švédku Hannu Alström, hviezdu akčnej série Kingsman. „Julius Ševčík sa s Hannou stretol v Los Angeles, hovorili spolu o príbehu aj o úlohe a hneď mi volal, že ona je tá pravá Liesel a inú nechce," hovorí producent Biermann.

Švédku Hannu Alström slovenskí diváci videli v dvoch pokračovaniach úspešnej akčnej komédie Kingsman. Ďalšie ženské postavy si zahrali slovenská herečka maďarského pôvodu Alexandra Borbély, ocenená Európskou filmovou cenou pre najlepšiu herečku roku 2017 za úlohu vo filme O tele a duši, ktorý zvíťazil na Berlinale, a tiež slovenská herečka Zuzana Fialová.

S predstaviteľom Viktora Landauera, hercom Claes Bangom sa producent stretol aj vďaka Ane Geislerovej, ktorá ho na odovzdávaní Európskych filmových cien zoznámila s Bangovou manažérkou. „Bolo to v roku, keď Claes Bang získal cenu pre najlepšieho európskeho herca a bol o neho obrovský záujem. Rokovania prebehli neuveriteľne rýchlo. Claes sľúbil, že si scenár prečíta do troch dní a dá nám vedieť. A skutočne termín dodržal a do troch dní napísal, že úlohu prijíma. Zhodou okolností dva dni na to dostal ponuku do veľkého hollywoodskeho projektu, ktorý sa ale nakrúcal až po Sklenenej izbe," dodáva producent Biermann.

​Claes Bang je držiteľom Európskej filmovej ceny 2017 pre najlepšieho herca za film Štvorec, ktorý získal Zlatú palmu na MFF v Cannes. Nedávno mala premiéru filmová adaptácia svetového bestselleru Davida Lagercrantza Dievča v pavúčej sieti, kde hrá jedného z najväčších protivníkov hlavnej hrdinky.

Dánsky herec Roland Møller obsadil hlavnú úlohu vo filme V piesku – Prísľub slobody, ktorý bol v roku 2017 nominovaný za Dánsko na Oscara pre najlepší cudzojazyčný film. Je známy z thrilleru Atomic Blonde: Bez ľútosti, taktiež z thrilleru Cudzinec vo vlaku a aktuálne sa dokončuje film Lyrebird, kde si zahral jednu z hlavných rolí po boku Guya Pearce.

Český herec Karel Roden, predstaviteľ architekta von Abta je najobsadzovanejším českým hercom v zahraničných filmoch. Je držiteľom Českého leva za najlepší herecký výkon v hlavnej úlohe vo filmoch Hlídač č. 47 (2008) a Masaryk (2016).

Režisér Julius Ševčík zaujal už svojím debutovým filmom Restart (2005). Po vizuálne vycibrenej dobovej dráme Normal (2009) nakrútil svoj doposiaľ najúspešnejší film Masaryk (2016), ktorý získal rekordných 12 Českých levov, vrátane ocenenia pre Juliusa Ševčíka ako najlepšieho režiséra.

Slovenská predpremiéra bude 13. marca v šiestich kinách siete CINEMAX v Bratislave, Košiciach, Banskej Bystrici, Prešove, Trnave a v Žiline.

01 - Modified: 2019-03-08 10:01:52 - Feat.: 0 - Title: Oscarový Green Book aj Sklenená izba. Pozrite si tipy na marcové premiéry 02 - Modified: 2019-09-13 08:23:07 - Feat.: 0 - Title: Facebook a Instagram dali stopku reklame na film Sklenená izba. S odkazom, že zobrazuje nahotu a sex 03 - Modified: 2019-09-13 08:23:21 - Feat.: 0 - Title: Blíži sa premiéra Sklenenej izby. Pozrite si video z nakrúcania s reakciami hlavných predstaviteľov 04 - Modified: 2020-02-09 16:47:58 - Feat.: 0 - Title: Správa je film o pekle, ocitli sa v ňom aj herci. Pozrite si videá z nakrúcania 05 - Modified: 2019-09-13 08:23:58 - Feat.: 0 - Title: Nominácie na Slnko v sieti ovládli filmy Toman a Tlmočník
01 - Modified: 2022-05-05 09:08:15 - Feat.: - Title: Milan Ondrík a Marián Mitaš nakrúcajú detektívku inšpirovanú baťovským svetom 02 - Modified: 2022-05-04 08:40:29 - Feat.: - Title: Filmový máj: Týchto sedem noviniek v kine nemôžete premeškať 03 - Modified: 2022-03-25 08:45:11 - Feat.: - Title: Do kín prichádza Tieňohra. Nový film režiséra Bebjaka je inšpirovaný skutočnými udalosťami 04 - Modified: 2022-02-21 08:03:10 - Feat.: - Title: Režisér Priznania Braňo Mišík: Rozmýšľam nad seriálom s témou hoaxov 05 - Modified: 2022-02-02 11:15:26 - Feat.: - Title: Do kín prichádza V lete ti poviem, ako sa mám. Podľa tvorcov je ich najvýpravnejším filmom
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
18. apríl 2024 23:23