StoryEditor

Má Nový život našliapnuté na úspech?

08.01.2020, 15:30
Autor:
hrnhrn
Novinku sme porovnali s pôvodnými seriálmi, ktoré mali premiéru minulý rok.

Televízia Joj uviedla v pondelok 6. januára na obrazovky 40-dielny rodinný seriál Nový život. Pod scenárom je podpísaný česko-slovenský tím Petr Kolečko a Danica Hričová. Petr Kolečko je autorom aj nedávno skončeného komediálneho seriálu Hrobári, ako scenáristu ho preslávil mimoriadne úspešný český seriál Most! či Okresní přebor, z filmových projektov najmä oceňovaný Masaryk alebo letná komédia Cez prsty, ktorá bola aj jeho režisérskou prvotinou. Hlavnými postavami v seriáli sú traja najlepší kamaráti – hokejista Dušan (Milo Kráľ) a futbalisti Pavol (Alexander Bárta) a Lucia (Helena Krajčiová), ktorí sa na prahu štyridsiatky rozhodli ukončiť svoje športové kariéry a začať novú životnú etapu.

​Seriálová novinka mala úspešný štart. V pondelok 6. januára bolo pri obrazovkách 544-tisíc divákov, druhej časti ich počet klesol na 477-tisíc divákov, ktorých si už udržal aj pri tretej časti odvysielanej 8. januára (471-tisíc). Televízia nasadzuje Nový život trikrát do týždňa, od utorka do štvrtka. Po žánrových seriáloch s kratšími sériami sa tak opäť vracia k dlhšiemu rodinnému seriálu, ako boli napríklad Vlci (2018, 40 častí) alebo ZOO (2016, 72 častí).

Uplynulý rok priniesli slovenské televízie na obrazovky 15 pôvodných seriálov. Boli medzi nimi úplné novinky, ale aj pokračovania úspešných seriálov z predchádzajúcich sezón. Pozreli sme sa, s akým úspechom odštartovali svoju púť na obrazovkách a zoradili ich podľa počtu divákov pri premiére od najúspešnejších až po tie, ktoré si svojich divákov nenašli.

Premiéra Nového života by sa tak so svojimi 544-tisíc divákmi umiestnila na druhej priečke rebríčka. Uplynulý rok mali viac divákov len Oteckovia pri svojom návrate na obrazovku po vianočnej prestávke. Nad pol miliónovú hranicu divákov pri štarte sa v roku 2019 dostali už len Hrobári a Susedia.

​Takto vyzerá rebríček pätnástich pôvodných seriálov, ktoré mali na premiéru v uplynulom roku:

1. Oteckovia

Na začiatku minulého roka sa po vianočnej prestávke vrátili na obrazovku Markízy Oteckovia. Aj pri štarte svojej tretej série sa stali suverénne najsledovanejším programom dňa, pozrelo si ich 566-tisíc divákov starších než 12 rokov. Štart štvrtej série na začiatku septembra po letnej prestávke už nebol taký úspešný. K obrazovkám pritiahol 369-tisíc divákov. Oteckovia sú aj po dvoch rokov fenoménom a držia si pozíciu najsledovanejšieho seriálu.

TV Markíza

2. Hrobári

​Na začiatku októbra priniesla televízia Joj komediálny seriál Hrobári z pera českého scenáristu Petra Kolečka, ktorý je podpísaný aj pod aktuálnou novinkou Nový život. Hrobári dostali na obrazovke priestor v netradičnom vysielacom čase v sobotu o 22:00 po šou Česko Slovensko má talent. Prvú časť si pozrelo 525-tisíc divákov, postupne však sledovanosť seriálu klesala a premiérový úspech si už Hrobári nezopakovali.

TV JOJ

3. Susedia

​Tretím a posledným seriálom uplynulého roka, ktorý odštartoval s viac ako pol milióna divákov pri obrazovkách, boli Susedia, ktorí sú už dva roky ťahákom Markízy. Minulý rok v marci odštartovali s 519-tisíc divákmi, prvá septembrová epizóda po letnej prestávke mala 445-tisíc divákov.

TV Markíza

4. Horná Dolná

​Štart stálice televízie Markíza si pripísal na jar aj na jeseň minulého roka rovnaký počet divákov. Úvodné časti deviatej aj desiatej série si pripísali 426-tisíc divákov.

TV Markíza

5. Trhlina

​Úspešný kinohit minulého roka uviedla televízia Joj v septembri ako dvojdielnu minisériu. Prvú časť si pozrelo 425-tisíc divákov, druhú 346-tisíc.

Minisériu Trhlina podľa bestselleru Jozefa Kariku nakrútil Peter Bebjak. Film Trhlina vznikol na základe skutočných udalostí a predlohou mu bola jedna z najúspešnejších kníh známeho slovenského autora Jozefa Kariku.  Vo filme (ako aj v knihe) sa odohráva tajomný, tragický a zároveň hrôzostrašný prípad, ktorý poodhaľuje jednu z najväčších záhad Slovenska – nevysvetliteľné miznutie ľudí v pohorí Tribeč. Legenda, zámerná mystifikácia alebo desivá skutočnosť? Túto otázku si kladie aj autor a po zhliadnutí filmu, ktorý bude mať premiéru 24. januára 2019, si túto otázku môžete položiť aj vy. Minisériu Trhlina podľa bestselleru Jozefa Kariku nakrútil Peter Bebjak. Film Trhlina vznikol na základe skutočných udalostí a predlohou mu bola jedna z najúspešnejších kníh známeho slovenského autora Jozefa Kariku. Vo filme (ako aj v knihe) sa odohráva tajomný, tragický a zároveň hrôzostrašný prípad, ktorý poodhaľuje jednu z najväčších záhad Slovenska – nevysvetliteľné miznutie ľudí v pohorí Tribeč. Legenda, zámerná mystifikácia alebo desivá skutočnosť? Túto otázku si kladie aj autor a po zhliadnutí filmu, ktorý bude mať premiéru 24. januára 2019, si túto otázku môžete položiť aj vy. TV JOJ

6. Autoškola

​Komediálny seriál vystriedal na začiatku roka na obrazovke Markízy Susedov. Štart novinky si pozrelo 422-tisíc divákov.

TV Markíza

7. Sestričky

Markíza uviedla v septembri druhú sériu Sestričiek. Hoci si prvú epizódu pozrelo „len“ 401-tisíc divákov, ich počet rástol a po polovici sa už sledovanosť prehupla nad pol miliónovú hranicu.

TV Markíza

8. Prázdniny

​​Rodinné dobrodružstvá Jančichovcov, Marcínekovcov a Lehotských sa vrátili na obrazovky Jojky v marci. Tretia séria mala pri svojom štarte 389-tisíc divákov.

TV JOJ

9. Delukse

Komediálna novinka Jojky odštartovala na jeseň s 384-tisíc divákmi.

TV JOJ

10. Mária Terézia

Dve nové časti historickej minisérie si počas vianočných sviatkov pozrelo 361- a 375-tisíc divákov.

Česká televize

​​11. Kuchyňa

​Komediálny seriál Kuchyňa sa vrátil na obrazovky vo svojej druhej sérii na začiatku marca. Na Markíze si ho pozrelo 350-tisíc divákov.

TV Markíza

12. Za sklom

Štart tretej série kriminálneho seriálu Za sklom ťahal v konkurencii Sestričiek za kratší koniec. Pozrelo si ho 345-tisíc divákov.

TV JOJ / Za sklom

13. Som mama

Nové príbehy komediálneho seriálu sledovalo na Jojke 328-tisíc divákov.

14. Naši

V máji sa vrátili na obrazovku TV Joj Naši s pokračovaním štvrtej série. Našlo si ich 279-tisíc divákov.

TV JOJ

15. Ministri

Neúspechom skončila druhá séria Ministrov, ktorí sa na jeseň v konkurencii Farmy nepresadili a skončili v hlbokom podpriemere.

TV JOJ

​Či si Nový život udrží divákov aj pri ďalších častiach, alebo ich bude postupne strácať, ako sa to stalo pred dvomi rokmi napríklad seriálu Vlci, predpovedať nevieme. Postupne pribudnú na obrazovkách slovenských televízií ďalšie novinky, ktoré si budú hľadať svojich divákov, a vrátia sa aj stálice obrazoviek ako Sestričky, Oteckovia, Susedia či Horná Dolná z produkcie Markízy alebo Prázdniny televízie Joj. Najviac nových seriálov prinesie televízia Joj, pričom najvýpravnejším bude historický seriál Slovania. Pozrite si prehľad noviniek tohto roka v galérii:

Zdroj údajov: KANTAR/PMT a televízie Markíza, Joj a RTVS. Údaje o počtoch divákov uvádzame v univerzálnej cieľovej skupine divákov starších ako 12 rokov.

01 - Modified: 2019-12-25 12:15:18 - Feat.: 0 - Title: RTVS dotočila seriál, novinku Hniezdo uvedie začiatkom budúceho roka 02 - Modified: 2019-11-29 12:47:38 - Feat.: 0 - Title: Prichádza SuperStar 2020: Spevácke výkony bude prvýkrát hodnotiť päť porotcov 03 - Modified: 2020-01-25 19:39:45 - Feat.: 0 - Title: Najlepšie seriály roku 2019, ktoré sa oplatí vidieť
01 - Modified: 2022-05-05 12:35:28 - Feat.: - Title: Miniséria Iveta spevácku legendu nesúdi. Prinesie jej skutočný príbeh 02 - Modified: 2022-05-13 06:49:24 - Feat.: - Title: Televízny apríl: Prime time ťahali Druhá šanca, Nemocnica a Let‘s Dance 03 - Modified: 2022-05-05 05:56:29 - Feat.: - Title: Druhá šanca sa s divákmi rozlúčila. Finále sledovalo takmer 600-tisíc divákov 04 - Modified: 2022-04-27 08:35:50 - Feat.: - Title: Nova pripravuje denný seriál s netradičným konceptom. Neherci v ňom priblížia život mladých v Prahe 05 - Modified: 2022-04-28 17:13:05 - Feat.: - Title: RTVS nasadí na nedele nový seriál. Premiéru bude mať v máji
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 22:07