StoryEditor

Veľká seriálová premiéra: RTVS prináša Príbeh služobníčky III

04.09.2020, 09:00
Autor:
hrnhrn
Dlhý červený plášť a biely čepiec sa stali symbolom ženského odporu a protestu na celom svete.

RTVS prináša na obrazovky tretiu sériu seriálu Príbeh služobníčky, ktorý zožal úspech u divákov aj filmových kritikov. Vysielať ju bude už tradične v neskoršom vysielacom čase v sobotu na Dvojke. Prvé dve epizódy uvedie v sobotu 5. septembra o 22:10, ďalšie každú sobotu v rovnakom čase, vždy v dvoch častiach za sebou.

Prvá séria tejto americkej dystopie premenila na sošky osem z trinástich nominácii cien Emmy. Druhá séria má na konte dva Zlaté glóbusy za Najlepší dramatický televízny seriál. Ocenenie Najlepšej herečky v dramatickom seriáli si vyslúžila Elisabeth Moss za stvárnenie postavy služobníčky Offred.

RTVS

​Aj tretia séria sa odohráva v štáte Gileád, ktorý predstavuje kresťanský fundamentalistický teokratický režim v bývalých Spojených štátoch. June, v Gileáde zvaná Offred, ešte stále nevyhrala svoj boj. Jej misia zachrániť svoju staršiu dcéru z totality ešte nebola splnená. Z roly takmer poslušnej služobníčky sa transformuje do odvážnej rebelky, ktorá je odhodlaná riskovať svoj život a životy iných, len aby zachránila svoju dcéru Hannah. Svet Gileádu však uťahuje svoje opraty a možnosti úniku sú čoraz menšie... Ako sa môže život ženy v priebehu chvíľky zmeniť na absolútne peklo? Nielen o tom je Príbeh služobníčky.

Príbeh pokračuje ďalej

Keď v roku 1985 kanadská spisovateľka Margaret Atwood napísala Príbeh služobníčky, zrejme netušila, aký celosvetovo populárny seriál z tohto diela vznikne. V jednom interview však poznamenala, že „v románe nie je nič, čo sa už nestalo, nestáva sa alebo nemôže stať v budúcnosti, pretože technické predpoklady na to máme.“ Po úspechu seriálu sa stala aj kniha opätovne svetovým bestsellerom a dlhý tmavočervený plášť a široký biely čepiec symbolom ženského odporu a protestu na celom svete.

Premiéra štvrtej série sa očakáva už čoskoro na streamovacej službu Hulu, slovenskí diváci ju budú môcť vidieť na HBO a HBO GO. Výkonný riaditeľ Hulu Randy Freer sa pre portál Variety vyjadril, že si praje, aby seriál pokračoval tak dlho, pokiaľ bude mať potenciál, aj keby to znamenalo desať sérií. „Myslím si, že pre tvorcov je to hlavná výhoda vo svete streamovacích služieb. Programy sa môžu prirodzene vyvíjať a vysielať tak dlho, ako budú môcť, alebo jednoducho skončia.“ Pre Hulu je Príbeh služobníčky najúspešnejším projektom.

Prvá séria adaptovala už spomenutý román Margaret Atwood z roku 1985, dej knihy však vyčerpala. V ďalších sériách zostala spisovateľka na scenári spolupracovať ako konzultantka a pustila sa do písania pokračovania románu. Po 35 rokoch od vydania Príbehu služobníčky tak vyšlo pokračovanie príbehu pod názvom The Testaments (v preklade pod názvom Svedectvá). Dej sa odohráva o pätnásť rokov neskôr a príbeh rozprávajú tri ženské hrdinky.

Hulu

Filmové spracovanie so Slovákom za kamerou

Seriálová verzia Príbehu služobníčky nie je prvou adaptáciou Atwoodovej románu. Dočkal sa aj filmového spracovania, bol uvedený tiež ako opera či balet. V rovnomennom filme režiséra Volkera Schlöndorffa z roku 1990 sa v hlavných úlohách predstavili Natasha Richardson ako Offred (vo filme má meno Kate), Robert Duvall ako Veliteľ, Faye Dunaway ako Serena, Elizabeth McGovern ako Moira či Aidan Quinn ako Nick a Reiner Shöne ako Luke, Katin manžel.

Filmový Príbeh služobníčky síce nezarezonoval u divákov ani u kritiky, jeho kameramanom však bol Slovák Igor Luther, ktorý v roku 1969 emigroval do vtedajšej Spolkovej republiky Nemecko. Na Slovensku dovtedy nakrútil s Jurajom Jakubiskom snímky Kristove roky (1967) alebo Vtáčkovia, siroty a blázni (1969).

S režisérom Príbehu služobníčky Schlöndorffom neskôr nakrútil legendárny Plechový bubienok (1979), za ktorý získal Oskara v kategórii cudzojazyčný film. V roku 2009 prvýkrát spolupracoval so svojím bratom, režisérom Miloslavom Lutherom, na filme Tango s komármi. V roku 2016 bol ocenený Slnkom v sieti za celoživotný prínos slovenskej kinematografii.

01 - Modified: 2020-09-04 15:17:11 - Feat.: 0 - Title: V sobotu sa rozdajú slovenské televízne Oscary. Priamy prenos galavečera OTO odvysiela RTVS 02 - Modified: 2020-08-28 10:20:45 - Feat.: 0 - Title: Začína sa Tour de France. Priame prenosy prinesie RTVS, s novým komentátorom a reportérom 03 - Modified: 2020-09-28 07:48:58 - Feat.: 0 - Title: Jeseň v RTVS: Nová talkšou Boris a Brambor, ale aj návrat Milujem Slovensko či Záhad tela 04 - Modified: 2020-08-26 08:39:51 - Feat.: 0 - Title: Na Bojnický zámok sa nasťahovali filmári. Nakrúcajú vianočnú rozprávku
01 - Modified: 2021-04-28 12:26:52 - Feat.: - Title: Príbeh služobníčky sa vracia so štvrtou sériou 02 - Modified: 2021-04-25 10:36:58 - Feat.: - Title: Vyšlo očakávané pokračovanie Príbehu služobníčky. Je reakciou na zhoršovanie práv žien 03 - Modified: 2021-04-25 10:27:18 - Feat.: - Title: Príbeh služobníčky speje do finále. Bude pokračovať ďalšou sériou 04 - Modified: 2019-04-26 11:25:54 - Feat.: - Title: Príbeh služobníčky pokračuje. V sobotu štartuje druhá séria 05 - Modified: 2018-11-02 10:46:08 - Feat.: - Title: RTVS kúpila oceňovaný seriál Príbeh služobníčky, uvedie ho budúci rok
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
20. apríl 2024 10:56