V skutočnosti je to čiastočne mýtus: Sedenie v blízkosti televízora sa zdá byť relatívne bezpečné, tvrdí výskum, pričom jediným potenciálnym rizikom môže byť namáhanie očí a únava. Ale pozeranie sa do smartfónu - pravdepodobne verzia tohto mýtu v 21. storočí - môže spôsobiť vážne škody. Výskumníci z University of Toledo zistili, že modré svetlo zo smartfónu alebo počítača môže poškodiť sietnicu a urýchliť slepotu u pacientov s makulárnou degeneráciou. Niektorí vedci sa toho obávajú najmä u detí: Jedna štúdia zistila, že u detí, ktoré strávili sedem alebo viac hodín týždenne pri počítačoch alebo hrali mobilné videohry, sa ztrojnásobilo riziko vzniku krátkozrakosti, zatiaľ čo iná zistila, že deti ktoré mali ich mobily osem až 12 centimetrov od očí po dlhšiu dobu, boli vystavené väčšiemu riziku dočasného konvergentného strabizmu, teda škúleniu.Pixabay
StoryEditor

Prima odložila obmedzenie pretáčania reklám v online vysielaní

23.02.2022, 07:10
Autor:
ČTKČTK
Nové pravidlá pre obmedzenie pretáčania posunula u všetkých operátorov na 1. júna.

Česká televízna skupina Prima odložila o štvrť roka začiatok obmedzenia pretáčania reklám v programoch na svojich kanáloch u poskytovateľov online televízneho vysielania. Spoločnosť to dnes oznámila v tlačovej správe.

Kvôli obmedzeniu pretáčania bola Prima v spore s operátorom O2. Na začiatku februára uviedla, že od 1. marca ukončí distribúciu svojich kanálov v službe O2 TV, pretože sa s operátorom nedohodla na podmienkach spolupráce. Podľa O2 aj operátora Vodafone žiadala Prima, aby bola od marca ukončená možnosť pretáčania programov, a to kvôli preskakovaniu reklamných blokov.

Prima napokon čiastočne ustúpila a nové pravidlá chce zaviesť od júna. Dnes oznámil komerčný riaditeľ skupiny Prima Vladimír Pořízek, že sa zavedenie nových pravidiel pre obmedzenie pretáčania posunulo u všetkých operátorov na 1. júna. Hovorca O2 David Solnár oznámil, že odklad obmedzenia je správnym krokom, pretože podmienky online distribúcie televíznych kanálov je potrebné dôkladne pripraviť.

​Prima podľa O2 pôvodne požadovala od poskytovateľov online vysielania, aby ukončili možnosť pretáčania programov, alebo za spätné prezretie a pretáčanie hradili platby navyše. Potvrdil to už skôr aj Vodafone. Hovorca Vodafonu Ondřej Luštinec povedal, že Prima požadovala, aby každý, kto bude šíriť jej programy, znemožnil od 1. marca svojim zákazníkom preskakovanie alebo pretáčanie reklamy. 

Prima podľa Pořízka prichádza kvôli pretáčaniu reklám v internetovom vysielaní každoročne o stovky miliónov korún. „Zdroje z reklamných príjmov sú pre nás ako komerčnú televíziu úplne zásadné. V praxi ide o hlavný zdroj financovania výroby našich programov. Stále rastúci trend spätného sledovania programov as tým spojeného pretáčania reklám v kombinácii so všeobecným trendom rastu cien, ktorý zvyšuje náklady na produkciu programov , je pre našu skupinu naďalej neúnosný," povedal.

Rôzne varianty úprav pretáčania reklám

Operátorom poskytujúcim online vysielanie ponúkne Prima rôzne varianty úprav pretáčania reklám. V prvom variante budú môcť diváci reklamy preskočiť počas spätného sledovania po menej ako polovici reklamného bloku. V druhej bude televízny reklamný blok nahradený kratšou online reklamou a v treťom variante operátor úplne vykúpi práva na možnosť preskakovania reklamy. Štvrtým variantom je, že operátor nezvolí žiadnu zo spomínaných možností, a v tom prípade bude podľa Primy musieť pretáčanie reklamy zakázať.

"Je zrejmé, že nový trhový štandard pre podmienky distribúcie televíznych kanálov v prostredí IPTV (televízneho vysielania cez internet) je nutné prerokovať a pripraviť oveľa dôkladnejšie, čo si žiada oveľa viac času," povedal dnes hovorca O2 Solnár k oznámeniu Primy o odklade obmedzení.

Podľa predchádzajúcich vyjadrení O2 mala Prima premrštené finančné požiadavky za zachovanie možnosti spätného pozerania a pretáčania programov. V konečnom súčte by to podľa operátora znamenalo zdraženie mesačných taríf O2 TV o desiatky percent. Prima to na začiatku februára poprela. Skupina vtedy uviedla, že za distribúciu tzv. lineárnych kanálov a odloženú sledovanosť požaduje navýšenie poplatku o menej ako päť korún v prepočte na jednu domácnosť.

Skupina Prima prevádzkuje celoplošné televízne vysielanie programov Prima, CNN Prima News, Prima Cool, Prima Zoom, Prima Max, Prima Love, Prima Krim, Prima Star a Prima Show. Okrem toho patria skupine aj weby, napríklad iPrima.cz. Operátor O2 je prostredníctvom O2 TV najväčším prevádzkovateľom digitálneho televízneho vysielania v Česku. Počet zákazníkov niektorej z taríf služby O2 TV dosiahol podľa posledných údajov k minuloročnému 30. septembru 586-tisíc, čo bolo medziročne o 83-tisíc viac.

Nova nateraz neplánuje zákaz pretáčania reklám

Televízna skupina Nova v súčasnosti neplánuje zaviesť zákaz pretáčania reklamy pri spätnom zhliadnutí relácií. Do budúcnosti sa chce podieľať na zavedení štandardu, ktorý zamedzeniu pretáčania obsahu umožní, uviedol konateľ a riaditeľ právnej sekcie televízie Nova Štěpán Peichl. Dodal, že Nova nevyužíva maximálny čas na reklamu a jej reklamné bloky sú kratšie ako pri Prime.

Skupina TV Nova má voľne šírené stanice Nova, Nova Fun, Nova Cinema, Nova Action a Nova Gold, prémiové stanice Nova Sport 1, Nova Sport 2 a Nova International a stanicu Nova +1, ktorá ponúka program kanála TV Nova s ​​posunom jednej hodiny. Okrem toho prevádzkuje portály Nova Plus a Voyo. Vlani v októbri spustila tematickú stanicu pre ženy Nova Lady.

01 - Modified: 2022-05-03 11:19:34 - Feat.: - Title: Televízie balansujú na hrane vypredanosti. Previs dopytu nad ponukou neustáva 02 - Modified: 2022-04-28 12:37:29 - Feat.: - Title: Prima spúšťa novú kampaň. Chce ňou odradiť divákov od pretáčania reklám 03 - Modified: 2022-04-14 05:56:47 - Feat.: - Title: Televízia Prima zaviedla meranie reklamy kombinujúce TV a on-line 04 - Modified: 2022-04-10 11:04:13 - Feat.: - Title: Televízia Prima od júna obmedzí pretáčania reklám v online vysielaní. Pripravuje novú kampaň 05 - Modified: 2022-02-08 11:41:33 - Feat.: - Title: Koniec pretáčania reklám v archíve? Česká televízia Prima nastavuje nové podmienky
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
25. apríl 2024 07:34