Vo filme Mária Terézia z roku 2017 si manžela cisárovnej Františka Štefana Lotrinského zahral Vojtěch Kotek. Panovníčku trápilo, že mal milenky, pre ktoré usporadúval opulentné večere. Jeho zálety ju veľmi boleli.archív Mafra Slovakia
StoryEditor

Televízie nakrúcajú finále výpravnej minisérie Mária Terézia

23.03.2021, 07:55
Autor:
redred
Opisuje posledných dvadsať rokov života habsburskej panovníčky Márie Terézie.

Filmári sa v apríli vrátia do Valtíc a do Kroměříža, aby tu padla prvá klapka finále najrozsiahlejšieho koprodukčného projektu štyroch verejnoprávnych televízií, na ktorom sa kedy RTVS podieľala. Piaty a zároveň záverečný diel minisérie Márie Terézie pripravuje opäť štáb režiséra Roberta Dornhelma.

Scenár vznikajúcej epizódy zachytáva posledných dvadsať rokov života habsburskej panovníčky Márie Terézie. Ide o obdobie takzvanej sobášnej politiky, výchovy Márie Antoinetty pre francúzsky trón, cesty Jozefa II. k prevzatiu moci a tiež niekoľkých úmrtí. Najprv Františka Štefana, a nakoniec aj titulnej hrdinky minisérie.

Rakúsko-uhorskú panovníčku si v záverečnej časti zahrá herečka Ursula Straussová a Jozefa II. stvárni Aaron Friesz. Z českých a slovenských hercov sa diváci opäť môžu tešiť na Vojtěcha Koteka, Davida Švehlíka, Táňu Pauhofovú alebo Igora Bareša. Výraznou novou postavou bude napríklad gróf Kounic v podaní Stanislava Majera. V pokračovaní Márie Terézie sa novo predstaví aj herec Maroš Kramár.

​Tvorivý tím zostal rovnaký ako pri predchádzajúcej sérii. Okrem režiséra Roberta Dornhelma a autorky scenára Mirky Zlatníkovej, pokračuje v druhej sérii hlavný kameraman Tomáš Juríček aj kostýmový výtvarník Jan Kocman, uviedla hovorkyňa ČT Karolína Blinková.

RTVS

​Prvá klapka posledného dielu Márie Terézie, ktorý vzniká v koprodukcii slovenskej RTVS, Českej televízie, rakúskej ORF, nemecko-francúzskej ARTE a v spolupráci so spoločnosťami Maya Production a Beta Film, padne v polovici apríla vo Valticiach. Potom sa štáb presunie do Kroměříža. Natáčať sa bude tiež na zámkoch Slavkov, Milotice, Jaroměřice a v kláštore Plasy.

V týchto dňoch prebieha príprava na nakrúcanie. V budovách Barrandovských ateliérov vznikajú kostýmy, chystajú sa parochne a maskéri špeciálnych efektov pracujú na odliatkoch pre stvárnenie starnutia hlavných postáv. "Mám veľkú radosť, že sa vďaka maskérskemu remeslu nášho tímu môžem ocitnúť v koži Františka Štefana aj v jeho posledných rokoch života. Je to pre mňa obrovská výzva, s ktorou sa herec nestretáva každý deň, a na ktorú sa veľmi teším, pretože samotná maska, hoci dokonalá, k uveriteľnosti rozhodne stačiť nebude. Aj keď je to úloha neľahká, som šťastný, že sa jej môžem zhostiť, pretože mi postava Františka naozaj veľa prirástla k srdcu," hovorí predstaviteľ jednej z hlavných rolí Vojtěch Kotek.

RTVS

"Vymyslieť, napísať a vyrobiť päťsto minút výpravnej dramatiky o Márii Terézii je veľké dobrodružstvo. Keď sme s Mirkou Zlatníkovou a Radkom Bajgarom pred šiestimi rokmi po prvýkrát hovorili o myšlienke natočiť niečo o tejto panovníčke, určite sme si nič také nedokázali predstaviť. Až potom, čo som predstavil námet šéfovi Beta Filmu, začal projekt naberať konkrétne medzinárodné obrysy. Stále nás ale čakala dlhá cesta, najmä k súhlasu rakúskej stanice ORF s účasťou na projekte," spomína kreatívny producent minisérie Jan Maxa a pokračuje: "Veľmi náročné a poučné boli debaty nad scenárom, kde sme museli vzájomne pochopiť, ako odlišne vnímame niektoré historické momenty a úlohu či význam konkrétnych postáv v nich. Cesta to bola zložitá, ale bola odmenená mimoriadnym diváckym úspechom a tiež viacerými medzinárodnými nomináciami, napríklad Rose d'Or. Teraz stojíme na prahu realizácie záverečného dielu, v ktorom našich hrdinov vypravíme na poslednú cestu a ríšu odovzdáme ich najstaršiemu synovi."

Prvé dve epizódy série vnikli v roku 2017 pri príležitosti trojstého výročia narodenia Márie Terézie. V RTVS lámali čísla sledovanosti, počas vianočných sviatkov videlo prvú časť 772-tisíc divákov a druhú 789-tisíc divákov. Jednotka dosiahla takmer 30 percentný podiel na trhu a najvyššiu sledovanosť svojho programu mimo športu od decembra 2015. Vysokú sledovanosť mala aj v okolitých krajinách. V Českej republike si každý diel nenechalo ujsť viac než dva milióny divákov a v Rakúsku sa obe časti s takmer 1,2 milióna divákov zapísali do rebríčka najúspešnejších filmov vyprodukovaných stanicou ORF od roku 2010. Druhú sériu uviedla RTVS na Vianoce v roku 2019. Napriek slušnej sledovanosti si už obidve časti pripísali o polovicu divákov menej ako prvé dve. 

​Záujem o minisériu prejavili aj ďalšie krajiny. Vysielacie práva kúpila talianska verejnoprávna televízia RAI, francúzska televízia ARTE pre Nemecko a Francúzsko a licencia sa taktiež predala do Mexika.

01 - Modified: 2019-12-30 05:50:30 - Feat.: 0 - Title: Mária Terézia sa skončila. Pre RTVS bola najsledovanejším programom dňa, pokračovanie je však otázne 02 - Modified: 2019-07-26 17:56:36 - Feat.: 0 - Title: Druhá miniséria Mária Terézia je dotočená. Pozrite si teaser 03 - Modified: 2019-05-17 13:05:01 - Feat.: 0 - Title: V Kroměříži sa začalo s natáčaním druhej minisérie Mária Terézia. Premiéru bude mať na Vianoce 04 - Modified: 2019-04-03 12:36:39 - Feat.: 0 - Title: Mária Terézia neskončila. Pokračovanie minisérie uvedie RTVS na Vianoce 05 - Modified: 2018-06-06 22:42:25 - Feat.: 0 - Title: Mária Terézia bude mať pokračovanie. RTVS sa dohodla s ČT a ORF 06 - Modified: 2018-06-06 22:43:39 - Feat.: 0 - Title: Miniséria Mária Terézia zaujala na veľtrhu v Cannes. Smeruje na európske televízne trhy
01 - Modified: 2021-04-09 10:33:47 - Feat.: - Title: Štartuje nakrúcanie záverečnej časti minisérie Mária Terézia 02 - Modified: 2019-12-30 05:50:30 - Feat.: - Title: Mária Terézia sa skončila. Pre RTVS bola najsledovanejším programom dňa, pokračovanie je však otázne 03 - Modified: 2019-12-30 05:52:14 - Feat.: - Title: Blíži sa premiéra Márie Terézie. RTVS uspela aj s reprízou prvej série 04 - Modified: 2019-07-26 17:56:36 - Feat.: - Title: Druhá miniséria Mária Terézia je dotočená. Pozrite si teaser 05 - Modified: 2019-05-17 13:05:01 - Feat.: - Title: V Kroměříži sa začalo s natáčaním druhej minisérie Mária Terézia. Premiéru bude mať na Vianoce
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
20. apríl 2024 16:32