Reckless
StoryEditor

Nový seriál kritizujú pre sex a prasačinky. Pôjde na RTVS (video)

16.07.2014, 15:02
Seriálová novinka Reckless je vraj plná sexu, sťažujú sa americkí televízni aktivisti. U nás ju chystá RTVS. Čo na to hovoríme my.

Americké televízne leto prinieslo nové seriály a aj jednu menšiu letnú kauzu. Postarala sa o ňu CBS, ktorá sa stala terčom ochrancov televíznej morálky združených v organizácii Parents Television Council.

Táto organizácia v minulosti napríklad zverejnila rebríček najhorších inzerentov podporujúcich zlé televízne programy alebo kritizovala McDonald's. Najnovšie sa jej nepáči nový seriál CBS Reckless: je vraj plný sexu a nevhodných záberov. Bude sa vysielať aj u nás, kúpila ho verejnoprávna RTVS.

Distribútor opisuje Reckless ako “dusnú” právnickú drámu z Južnej Karolíny.

“CBS zašla príliš ďaleko, vystavuje deti vulgárnemu a nepatričnému obsahu,” tvrdia ochrancovia televíznej morálky. Seriál Reckless podľa nich odštartoval “priehrštím explicitných sexuálnych aktivít vrátane opakujúceho sa skupinového sexu zahrňujúceho sexuálny útok”. Vyzýva amerických divákov, aby konali a "ochránili naše deti pred týmto nemiestnym obsahom".

Prvá epizóda sa začína scénou, v ktorej policajt spúta ženu a má s ňou sex. Aktivistom sa tiež nepáči scéna, v ktorej právnik pozerá video týkajúce sa prípadu. Je na ňom nadrogovaná žena napadnutá štyrmi mužmi.

PTC kritizuje tiež, že Reckless chodil o 21:00, respektíve v inej časovej zóne o 20:00, kedy údajne mohlo byť potenciálnymi divákmi milióny detí (stanica nedávno seriál presunula na 22. hodinu). A kritizuje aj označenie vekovej prístupnosti - Reckless je oficiálne "nevhodný do 14 rokov", podľa Parents Television Council má mať vyššiu hranicu. Nabáda Američanov, aby podpísali predpripravenú petíciu.

Čo na to Stratégie
Nebojte sa, z RTVS sa nestane epicentrum hriechu a sexu. Áno, kupila Reckless, ale Parents Television Council trochu preháňa. Reckless je možno ostrejší, ale ničím nevybočuje zo súčasného seriálového trendu. Oproti americkým káblovým seriálom je to slabý odvar. Nič explicitne nezobrazuje, iba naznačuje. Najhorší možný piktogram, ktorý u nás dostane, je “nevhodný do 15 rokov”, takže Jednotka ho bude môcť vysielať aj o 20. hodine. Na “18” to určite nie je. Naopak, sme radi, že RTVS konečne mohla kúpiť niečo od veľkých distribútorov typu CBS Studios. Jej voľba je úplne v poriadku. Kauza, ktorú v Amerike vyvolala Parents Television Council, to nijako nedegraduje. A možno pomôže ako kuriózne PR :-)

CBS na kritiku nereaguje. Väčší problém než aktivisti z Parents Television Council je však pravdepodobne spôsobujú výkony seriálu. Reckless mal výhodu nábehovej krivky po šou Big Brother, no i tak odštartoval iba so sledovanosťou 0,6 % v reklamne zaujímavej cieľovej skupine 18-49 (zdroj: Nielsen Research, parameter live+SD, teda diváci naživo a zo záznamu v daný deň). Pre CBS to bol podpriemer, a to aj na letné pomery, kedy sledovanosť prirodzene klesá. V týždni, keď seriál štartoval, mala CBS priemer 1,0 %. Ďalšie týždne sledovanosť stagnovala, ostala podpriemerná. Lepšie čísla než Reckless má iná letná novinka Extant a tradične aj šou Big Brother či mysteriózny seriál Under the Dome.

V širšej skupine divákov 2+ sa Reckless drží okolo 4 miliónov, naposledy 3,9-miliónovú sledovanosť (live+SD), kým staničný priemer za daný týždeň bol 5,6 milióna. Stanica reagovala tým, že seriál presunula z nedeľného okna o 21:00 na neskorší čas o 22. hodine.

Vývoj sledovanosti Reckless v skupine 18-49
(live+SD, zdroj: Nielsen Research)

Zatiaľ je potvrdených 13 epizód seriálu. Na medzinárodné trhy ho distribuuje spoločnosť CBS Studios International, s ktorou u nás obchoduje skupina Markíza aj Joj. No nezískala ho ani jedna z nich, ale verejnoprávna RTVS: tá nedávno oznámila niekoľko seriálových noviniek práve od CBS Studios International - okrem Reckless aj Ray Donovan a A Gifted Man. Prečítajte si viac o obchode RTVS.

O čom je Reckless

Úžasný “yankee” právny poradca a šarmantná južanská advokátka musia skryť svoju intenzívnu náklonnosť jedného k druhému. Najmä po tom, čo v meste prepukne sexuálny škandál v radoch polície.

Žáner: krimi, právnický, dráma

Krajina pôvodu: USA (bude sa vysielať od leta 2014)

Počet sérií: 1 (13 epizód)

Herci: Anna Wood, Cam Gigandet, Shawn Hatosy, Georgina Haig, Kim Wayans, Michael Gladis, Gregory Harrison, Adam Rodriguez

Výkonní producenti: Dana Stevens, Ian Sander, Kim Moses, Corey Miller

Distribútor: CBS Studios International

http://youtu.be/ocOajra3T0s

Zdroj: Ivan Krasko

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
27. apríl 2024 23:02