StoryEditor

Seriál 1890 je jeden z najkvalitnejších počinov v novodobej televíznej histórii, vraví riaditeľ TV JOJ

16.02.2017, 19:10
Najvýpravnejší seriál tohto roka prichádza na obrazovky. Pozrite si galériu z nakrúcania.

Prvú marcovú nedeľu uvedie televízia JOJ na obrazovky nový historický seriál s názvom 1890. Príprava najvýpravnejšieho projektu z produkcie JOJ trvala takmer dva roky. Predstavia sa v ňom známi i menej známi slovenskí, českí, ale aj poľskí herci. V hlavnej úlohe sa objaví Ján Koleník ako peštiansky detektív Jánoš Marton.

Hoci nový seriál odštartuje JOJ súbežne s ďalšou sériou šou Markízy - Tvoja tvár znie povedome, televízia aj tvorcovia seriálu veria, že si svojich divákov nájde a dosiahne zaujímavú sledovanosť.

Do projektu sme vstupovali s úmyslom priniesť zasa niečo nové. Z televízneho pohľadu je to jeden z najkvalitnejších počinov v novodobej televíznej histórii, ak nie najkvalitnejší,“ hovorí Marcel Grega, generálny riaditeľ JOJ Group, prečo sa televízia rozhodla realizovať taký náročný a výpravný projekt.

​Napriek tomu, že námet je historický, televízia seriálu verí a neobáva sa o divácky (ne)záujem. „Prvotná spätná väzba od ľudí, ktorí sa už so seriálom stretli, je veľmi pozitívna. Nestáva sa často, aby sa ľudia, medzi nimi aj odborníci, pol roka dopredu pýtali, kedy konečne seriál začneme vysielať,“ dodáva Grega.

Seriál sa nakrúcal v gemerskom regióne, prevažne v betliarskom kaštieli a blízkom okolí. „Snažíme sa pracovať nielen v Bratislave, ale aj v regiónoch a tento projekt priniesol prácu na Gemer. Na to som nesmierne pyšný, že práve televízia JOJ bola schopná niečo takéto zorganizovať a samozrejme aj zaplatiť,“ hovorí Grega. Do seriálu investovala JOJ cez 2 milióny eur. Grega zároveň skonštatoval, že hoci sa jedná o jedinú tvorbu v regiónoch, na projekt nedostali od Audiovizuálneho fondu žiadny príspevok.

Režisérom seriálu je Peter Begányi, ktorý pre JOJ pripravuje aj rodinný seriál Naši. Historický seriál 1890 však nakrúcal filmárskou technológiou a bol tak jeho najnáročnejšou produkciou v kariére. „Aj keď nakrúcanie trvalo, ja si myslím, že 'večnosť' :-), na nakrúcaní vládla dobrá atmosféra, a myslím, že je to zo seriálu cítiť, hovorí Begányi.

Súčasťou autorského tímu bola aj scenáristka Soňa Čermáková Uličná, ktorá spolupracuje s Begányim aj na seriáli Naši. Seriál 1890 je však iný. Je netradičný aj tým, že sa odohráva na konci 19. storočia, hoci sa nesnaží o absolútne vernú dobovú rekonštrukciu.

„Nemali sme takúto ambíciu,“ hovorí scenáristka a dodáva: Nerobíme dokument. Rozhodli sme sa ponúknuť divákom niečo, čo je zasadené do konca 19. storočia, veľmi zaujímavého obdobia z dramaturgického pohľadu. Aj rok, ktorý máme v názve, je približný. Autentickí sme však v dobových kostýmoch, dialógoch či reáliách. Kde bolo treba urobiť ústupok, tak sme ho urobili.“

V seriáli okrem napätia a romantiky nechýbajú ani humorné situácie. Herci si niekedy dialógy prispôsobovali, autori s tým však počítali už pri písaní scenára. Seriál svojou prílišnou horlivosťou a nedostatočnou inteligenciou osviežujú najmä žandári Nahálka a Ondrík, ktorých hrajú „rovnomenní“ herci Martin Nahálka a Milan Ondrík.

„Tušili sme, pre ktorých hercov píšeme, vieme, čo od nich môžeme očakávať. Chceli sme aj im vytvoriť priestor na určitú mieru improvizácie,“ hovorí scenáristka.

Televízia aj tvorcovia seriálu sú s výsledkom spokojní. „Asi nemôžeme byť úplne objektívni, keď sme tomu venovali toľko energie a času. Za seba môžem povedať, že pocit mám naozaj dobrý a zároveň cítim aj nádej, že by sa seriál mohol páčiť aj niekomu inému okrem nás,“ zhodnotila za všetkých Čermáková Uličná.

01 - Modified: 2022-05-05 12:35:28 - Feat.: - Title: Miniséria Iveta spevácku legendu nesúdi. Prinesie jej skutočný príbeh 02 - Modified: 2022-04-27 08:35:50 - Feat.: - Title: Nova pripravuje denný seriál s netradičným konceptom. Neherci v ňom priblížia život mladých v Prahe 03 - Modified: 2022-04-28 17:13:05 - Feat.: - Title: RTVS nasadí na nedele nový seriál. Premiéru bude mať v máji 04 - Modified: 2022-03-25 11:25:07 - Feat.: - Title: Ultimátum znamená jediné: nie je cesty späť. Nová miniséria štartuje na obrazovkách Jojky 05 - Modified: 2022-03-24 10:03:13 - Feat.: - Title: Markíza prináša seriál Sluha národa. Zelenskyj v ňom stvárňoval prezidenta krátko predtým, ako sa ním reálne stal
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
23. apríl 2024 10:29