Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic, CEO News and Media Holding Michal Teplica.
StoryEditor

News and Media Holding: Špeciálny prokurátor vyvoláva nenávisť voči našej redaktorke

16.04.2023, 16:04
Autor:
redred
  • Prinášame stanovisko CEO News and Media Holding Michala Teplicu voči stanovisku Daniela Lipšica, ktorý sa rozhodol, že nebude poskytovať informácie redakcii Plus 7 dní. 
  • Na svojom Facebooku Lipšic reagoval na článok v týždenníku Plus 7 dní pod názvom Hriešne miesto? 
  • Sťažuje sa, že redakcia nezverejnila jeho kompletné stanovisko a spracovala článok manipulatívne a klamlivo.
  • Jeho facebookový status aj s odkazom na článok nájdete nižšie. 

Jadrom problému medzi vydavateľstvom a špeciálnym prokurátorom je článok, ktorý vyšiel v Plus 7 dní Hriešne miesto? 

Daniel Lipšic obvinil redaktorku Lenku Dale z klamstva a manipulovania s informáciami. 

"Na otázky redakcie Plus 7 dní odpovedal Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) pred viac ako týždňom pod podmienkou, že bude zverejnené celé naše stručné stanovisko, kde bola zodpovedaná každá otázka tohto týždenníka.

Redakcia Plus 7 dní samozrejme celé stanovisko nezverejnila, a práve naopak rozhodla sa spracovať článok mimoriadne manipulatívnym a klamlivým spôsobom," píše vo svojom statuse na Facebooku. 

"Keďže podmienkou zverejnenia stanoviska bolo jeho uverejnenie v celosti, ktorú podmienku redakcia Plus 7 dní porušila, nebudem dávať tejto redakcii žiadne ďalšie stanoviská, pretože ju považujem za súčasť obhajobných tímov osôb trestne stíhaných v dozore prokurátorov ÚŠP. Ja osobne stojím na opačnej strane barikády." 

Vydavateľstvo News and Media Holding sa voči obvineniam bráni. CEO Michal Teplica napísal stanovisko voči oznámeniu špeciálneho prokurátora.

Podľa neho je škandalózne a má dva zásadné problémy. Prvým je, že Lipšic nie je súkromnou osobou a jeho rozhodnutie, že nebude týždenníku poskytovať informácie, je neakceptovateľné a v rozpore so základným princípom zachovania rovnakého prístupu k informáciám. 

"Úrad špeciálnej prokuratúry a aj samotný špeciálny prokurátor má postupovať v zmysle zákona a nie v zmysle toho, či sa Danielovi Lipšicovi páči, ako o ňom a jeho činnosti píše PLUS 7 DNÍ. Ak má Daniel Lipšic výhrady ku konkrétnym výstupom, existujú zákonom definované nástroje, ktoré môže použiť, prípadne samoregulačné nástroje. Sú to inštitúty, ktoré definuje tlačový zákon a Rokovací poriadok Tlačovo-digitálnej rady.

Ustanovenie žiadneho zákona a ani žiadne novinárske profesijné normy pritom nedefinujú a neprikazujú médiu, aby zverejňovalo stanoviská svojich respondentov v plnom rozsahu tak, ako ich tento respondent poskytuje. Nezverejnenie plného znenia tohto stanoviska však automaticky neznamená manipuláciu.

O tomto už v inom prípade iného vydavateľa rozhodla aj Tlačovo-digitálna rada SR, ako samoregulačný orgán dohliadajúci nad dodržiavaním novinárskej etiky.  Ako vydavateľ plne stojíme za tým, že článok, voči ktorému sa Daniel Lipšic takto neadekvátne ohradzuje, bol legitímny."

Teplica poukazuje aj na to, že vyjadrenia Daniela Lipšica sú verejným útokom, ktorý vedie voči konkrétnemu médiu, vydavateľovi a hlavne voči novinárke. 

"Spôsobuje to vyvolávanie nenávisti. Tá je zrejmá zo samotných komentárov na sociálnej sieti, ktoré sa nachádzajú pod statusom Daniela Lipšica a je zrejmá aj z reakcií, ktoré konkrétna novinárka dostala a dostáva.

Nedávno vo verejnom priestore rezonovala téma vyhrážok, ktorým čelila novinárka Marta Jančkárová. Aj tieto vyhrážky boli vyvolané verejnými útokmi, v danom prípade zo strany politikov z opozície. V tom čase sa jej zastali aj samotné orgány presadzovania práva, online nenávistné útoky odsúdili a začali ich vyšetrovať.

Je paradoxné, že v tomto prípade nenávistné prejavy proti novinárke Lenke Dale podnecuje práve vrcholový predstaviteľ jedného z orgánov presadzovania práva. Daniel Lipšic nie je politik, avšak na kritiku práce médií opakovane používa metódy politického, osobného útoku, ktoré nie sú hodné žiadneho verejného činiteľa, o to zvlášť ak sa jedná o špeciálneho prokurátora."

Poukazuje tiež na to, že News and Media Holding plne stojí za celou redakciou PLUS 7 DNÍ a hlavne za redaktormi, ktorí sa venujú investigatíve a kauzám.

01 - Modified: 2024-03-27 13:42:58 - Feat.: - Title: Michal Teplica sa ostro pustil do Denníka N: Kádrujete novinársku obec, delíte ju na dobrých a zlých 02 - Modified: 2023-10-11 10:25:29 - Feat.: - Title: Nový čas má novú šéfredaktorku 03 - Modified: 2023-10-11 09:53:36 - Feat.: - Title: Je to oficiálne. Penta vlastní FPD Media a jej vlajkovú loď Nový Čas 04 - Modified: 2023-10-10 15:04:38 - Feat.: - Title: News and Media Holding kupuje Nový Čas 05 - Modified: 2023-06-20 12:56:11 - Feat.: - Title: Pluska angažovala dve kontroverzné moderátorky. Podľa šéfa vydavateľstva prinášajú profesionalitu
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
20. apríl 2024 05:23