RTVS
StoryEditor

Kandidáti na šéfa RTVS sa stretli v televíznej diskusii. Ako chcú zmeniť RTVS?

11.06.2017, 13:20
Každý kandidát prichádza s inou víziou. Ktorá sa bude najbližších päť rokov napĺňať, rozhodne parlament 15. júna.

Ôsmi kandidáti na post šéfa RTVS sa stretli v diskusnej relácii O 5 minút 12. Moderátorovi Martinovi Strižincovi odpovedali postupne na otázky, ktoré im kládol. Každý z kandidátov mal v diskusii vydelený rovnalý čas na vyjadrenie svojich vízií. Bolo len na ňom, ako si ho vyčerpá.

V úvodnom kole predstavili svoju víziu verejnoprávneho rozhlasu a televízie v roku 2022. V ňom zopakovali svoje základné tézy, s ktorými idú do volieb. Predstavili sa v poradí podľa abecedy. Prvý vystúpil Peter Abrahám, po ňom nasledovali Richard Dírer, Fedor Flašík, Václav Mika, Jaroslav Rezník, Michal Ruttkay, Zuzana Ťapáková a ako posledný Stanislav Velitzky.

Rozhlas je voči televízii Popoluškou

Prvou témou boli rozhlasové programové služby. Mika vyjadril nesúhlasil s názorom Flašíka, že rozhlas je Popoluškou a nemá kvalitných ľudí. Rezník aj Ruttkay si myslí, že rozhlas má rezervy, najprv však treba spraviť poriadok a až potom rozširovať služby. Ruttkay si myslí, že Popoluškou je rozhlas aj preto, lebo rozhlas a televízia nemá rovnako nastavený marketing a visibilitu. Ťapáková vyjadrila presvedčenie, že rozhlas je finančne podhodnotený. Abrahám si myslí, že rozhlas je zásobarňou ľudí, ktorých treba presúvať na obrazovku. Mika uzavrel tému Popolušky s tým, že nie slová, ale skutky ukazujú, aký je naozajstný stav.

Dva, tri alebo štyri? Je opodstatnený športový kanál?

Mika si myslí, že televízia by mala mať štyri kanály. Televízia má podľa neho dostatok obsahu aj financií na vysielanie, čím oponoval Ťapákovej, ktorá má konzervatívnejší pohľad. Podľa nej stačia dva kanály, ktoré budú efektívnejšie využívané. Nemyslí si, že na Jednotke by každý večer mal ísť zábavný program alebo vedomostný kvíz, je skôr za skvalitnenie obsahovej náplne. Ťapáková by chcela otvoriť aj debatu, či je potrebné kupovať športové práva na všetky druhy športov.

Rezník chce tretí programový okruh na športové prenosy, aby sa otvorila dvojka náročnejším divákom. Dírer pochválil, kam sa RTVS posunula pod vedením Václava Miku, myslí si však, že zaostáva v online.

Velitzky chce tretí kanál s folklórom, Flašíkovi vo vysielaní chýba dokumentárna tvorba a vrátil sa k svojej vízii verejnoprávneho domu. Ruttkay hovoril o štvrtej priemyselnej revolúcii a potrebe zreštruktualizovať služby, ktoré televízia poskytuje. Myslí si, že Jednotka je veľmi dobre vyprofilovaná, Dvojke ale chýba pevná štruktúra, ktorá vybuduje divácky návyk. Nevyužitý vidí priestor od polnoci do rána. Trojka je podľa neho nevyhnutná pre šport, keďže vysielacie práva má už televízia kúpené.

​​Financovanie RTVS. Koncesie alebo nie?

Ťapáková si nevie v súčasnom finančnom nastavení predstaviť spúšťanie nových staníc. Za navýšenie koncesií nie je, financovanie chce ponechať v súčasnom nastavení. ​Ruttkay má rovnaký pohľad, možnosti úspor vo výške 5 percent vidí vo výrobe programov a RTVS by sa podľa neho mala stať platcom DPH.

Abrahám je za zrušenie koncesií, nestotožňuje sa s názorom, že koncesie sú zárukou nezávislosti a verejnoprávnosti. Dírer si myslí, že zvýšenie koncesionárskych poplatkov je nevyhnutná na rast kvality vysielania. Flašíkovi chýba zadefinovanie verejnoprávnosti, od čoho by sa odvinulo financovanie.

Rezník chce ponechať súčasný hybridný model finacovania. Debatu o téme financovanie uzavrel Mika. Myslí si, že trojzložkový model financovania je ideálny. Koncesie však treba navýšiť, RTVS totiž disponuje štvrtinovým rozpočtom voči Českej televízii.

Rokovania o politickej podpore kandidatúry

Mika sa vyjadril, že sa necíti vnímaný ako favorit koalície, napriek predstavenému projektu. Rezník sa uchádza o podporu všetkých strán v parlamente, o priamej politickej podpore podľa svojich slov nerokoval s nikým. Abrahám sa necíti ako politický nominant, osloviť chce poslancov svojou odbornosťou. Ťapáková chce poslancov presvedčiť svojím realistickým programom. Dírer, Flašík aj Ruttkay popreli, že by rokovali s niekým o svojej podpore.

01 - Modified: 2017-05-26 06:08:05 - Feat.: 0 - Title: Horúci kandidáti na post šéfa RTVS: Koncesie sú jediným modelom financovania nezávislým od štátu 02 - Modified: 2017-05-29 14:24:53 - Feat.: 0 - Title: Kandidáti na šéfa RTVS: politická nezávislosť verejnoprávnej inštitúcie je dôležitá 03 - Modified: 2017-05-29 11:40:38 - Feat.: 0 - Title: Kandidáti na generálneho riaditeľa RTVS: má to byť moderná, trendy televízia
01 - Modified: 2022-07-04 04:24:05 - Feat.: - Title: Nepatril k favoritom, napriek tomu je novým šéfom RTVS. Aké plány má Ľuboš Machaj s verejnoprávnou inštitúciou? 02 - Modified: 2022-06-30 10:14:18 - Feat.: - Title: Na začiatku medzi favoritov nepatril, karty zamiešalo OĽaNO. Machaj je novým šéfom RTVS 03 - Modified: 2022-06-29 13:54:47 - Feat.: - Title: Bude novým šéfom RTVS Ľuboš Machaj? SaS ho uprednostnila pred Rezníkom 04 - Modified: 2022-06-29 08:05:18 - Feat.: - Title: Už dnes chcú poslanci rozhodnúť o novom šéfovi RTVS. Jeden kandidát odstúpil 05 - Modified: 2022-06-15 16:32:47 - Feat.: - Title: Jaroslav Rezník: RTVS sa za uplynulých päť rokov posunula dopredu najvýraznejšie v celej histórii
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
25. apríl 2024 15:42