recepcia, hotelDreamstime
StoryEditor

Zastaralá kategorizácii ubytovacích zariadení sa zrušila. Kvalitu služieb to neovplyvňuje

09.02.2021, 15:45
Autor:
TSTS
Pre ubytovací segment a samotných turistov už stará kategorizácia nezohľadňovala skutočné potreby a trendy.

Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska dlhodobo poukazovala na potrebu zásadnej úpravy platnej vyhlášky, ktorá riešila kategorizáciu ubytovacích zariadení na Slovensku. Pre ubytovací segment a samotných turistov kategorizácia už nezohľadňovala skutočné potreby a moderné trendy.

Povinnosti vyplývajúce z viac ako 12 rokov starej vyhlášky jednoducho stratili na význame a vytvárali len zbytočnú administratívnu, ale predovšetkým zásadnú finančnú záťaž spojenú s plnením jej ustanovení.

Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska preto víta zrušenie vyhlášky Ministerstva hospodárstva SR č. 277/2008 Z. z., na poslednom rokovaní NR SR, ktorou sa definovali klasifikačné znaky na ubytovacie zariadenia pri ich zaraďovaní do kategórií a tried.

„Ide o prílohy vyhlášky, ktoré určovali povinné vybavenie a zabezpečenie služieb pre ubytovacie zariadenia, pričom niektoré požiadavky išli často do zbytočných detailov. Mnohé z týchto povinností nevychádzali z reálnych potrieb či očakávaní hostí, ale slúžili skôr kontrole. Vyhláška bola zastaralá a jej zrušenie je len formálne“, uviedol generálny manažér asociácie Marek Harbuľák.

Ochrana spotrebiteľa nie je jej zrušením nijako ohrozená a neznižuje sa ani kvalita poskytovaných služieb. V platnosti naďalej ostávajú aj ďalšie povinnosti vyplývajúce zo zákonov či vyhlášok, ktoré chránia práva a nároky spotrebiteľa. V neposlednom rade sú to práve recenzie a iné informácie hostí, ktoré v súčasnosti, viac ako inokedy, zohrávajú významnú úlohu pri výbere ubytovacieho zariadenia, či ide o hotel, wellness hotel, penzión alebo ubytovanie na súkromí.

Zavedenie systému Hotelstars Union

Cestovný ruch je globálnym odvetvím, kde až 40 percent všetkých hostí na Slovensko prichádza zo zahraničia. Dlhodobou snahou asociácie je zavedenie jednotného klasifikačného systému Hotelstars Union, ktorí už dnes poznajú turisti a návštevníci ubytovacích zariadení v 17 európskych krajinách. Ide o neustále sa vyvíjajúci systém, ktorí napĺňa očakávania turistov a reaguje na aktuálne trendy spojené nielen s digitalizáciou služieb cestovného ruchu, ale je aj prínosom pre udržateľnosť ubytovacích služieb.

Slovensko by sa prostredníctvom profesijnej organizácie chcelo pridať do európskej klasifikácie hotelov Hotelstars Union a postupne sa na to pripravuje. Ide o harmonizovaný katalóg kritérií pre klasifikáciu hotelov, cieľom ktorého je ponúknuť viac transparentnosti a ochrany pre hostí a hotelierov.

01 - Modified: 2022-03-10 12:37:31 - Feat.: - Title: 7 kľúčových trendov na trhu HoReCa na Slovensku 02 - Modified: 2021-06-18 10:53:33 - Feat.: - Title: Reštaurácie a hotely majú problém. Pred letnou sezónou im chýba 40-tisíc zamestnancov
menuLevel = 2, menuRoute = news/tlacove-spravy, menuAlias = tlacove-spravy, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
18. apríl 2024 11:56