Arrow
StoryEditor

5 seriálových noviniek, ktoré uvidíme na Slovensku

08.11.2013, 16:22
Seriál v štýle Robina Hooda pre mladých, "revolúcia" od J.J. Abramsa, ale aj nová telenovela. Prinášame podrobnosti.

Televízie Markíza, Doma a Dajto kúpili nové seriály a predstavili ich zadávateľom reklamy.

Skupina Markíza ohlásila celkovo desiatku noviniek. V slovenskej premiére odvysiela seriál Revolution od tvorcu J.J. Abramsu, o kúpe ktorého už Stratégie informovali (prečítajte si aj naše hodnotenie seriálu). Získala tiež seriál o manželoch - agentoch CIA Undercovers, ktorý ponúkne pod názvom Pán a pani Smithovci, výpravnú európsku kriminálku Jo s Jeanom Renom v hlavnej úlohe, právnicky seriál The Whole Truth alias "Žalobca a obhajca" alebo komediálny seriál Save Me s Anne Heche. A okrem toho niektoré z najsledovanejších amerických a tureckých seriálov, ktorým sa Stratégie venujú podrobnejšie nižšie v správe.

Markíza a jej kanály Doma a Dajto ponúknu budúci rok tituly ako The Following, Fatmagül'ün Sucu Ne? (What is Fatmagul's Fault?), Elementary, Arrow a Shameless.

Podrobnosti o nových seriáloch na kanáloch Markízy

The Following

O čom je: Keď z cely smrti utečie sériový vrah, FBI požiada o pomoc bývalého agenta, ktorý vraha chytil pred deviatimi rokmi. Je plný tráum z minulosti, ale treba konať, lebo vrahovi nešlo len o to, aby utiekol. Má ďalšie plány...

Žáner: krimi, thriller, dráma

Krajina pôvodu: USA (2013-doteraz)

Herci: Kevin Bacon, James Purefoy, Annie Parisse, Natalie Zea, Shawn Ashmore, Valorie Curry, Nico Tortorella, Adan Canto, Kyle Catlett

Sledovanosť: The Following stanice Fox bol najsledovanejšou seriálovou novinkou Ameriky minulú sezónu v reklamne najdôležitejšej cieľovej skupine 18-49

Distribútor: Warner Bros. International Television Distribution

Čo na to Stratégie: Moderný krimithriller so silnou hlavnou dejovou líniou. Žiada sa na hlavný kanál, no Markíza preňho dnes nemá vytvorené miesto. Tak, ako nemala RTL, kde nededil dobre po Kostiach (Bones). Má potenciál v mladších cieľových skupinách ako klasické kriminálky.

Arrow

O čom je: Miliardár Oliver Queen strávil päť rokov proti svojej vôli ako stroskotanec na opustenom ostrove. Všetci si mysleli, že už nežije. On je však späť ako úplne nový človek – vybavený novými zručnosťami a odhodlaný bojovať proti zločincom ako novodobý Robin Hood. Seriál vznikol podľa komiksovej predlohy DC Comics

Žáner: akčný, dobrodružný

Krajina pôvodu: USA (2012-doteraz)

Herci: Stephen Amell, Katie Cassidy, Colin Donnell, David Ramsey, Willa Holland, Susanna Thompson, Paul Blackthorne, Emily Bett Rickards , Colton Haynes, Manu Bennett

Sledovanosť: V USA ho vysiela televízia The CW, cieliaca na divákov od 18 do 34 rokov. Na jej pomery dosahoval nadpriemerné výkony (štartoval najsilnejšie zo všetkých jej seriálov od roku 2009), objednala si preto druhú sériu, ktorá túto jeseň pokračuje s dobrými číslami.

Distribútor: Warner Bros. International Television Distribution

Čo na to Stratégie: Seriál vznikol podľa komiksov DC Comics, najväčší potenciál má u mladých. Vieme si ho predstaviť napríklad v prime-time Dajto. Prečítajte si viac o Arrow; jeho výhody a riziká podľa Stratégií.

Elementary

O čom je: Sherlock Holmes a Dr. Joan Watson v seriáli inšpirovaným známym detektívnym hrdinom, ale zasadený do súčasnosti. Holmes práve skončil odvykaciu kúru a okrem brilantnej dedukcie potrebuje aj niekoho, kto ho udrží pri zemi. So svojou odbornou lekárskou partnerkou rieši najnáročnejšie zločiny New Yorku.

Žáner: krimi

Krajina pôvodu: USA (2012-doteraz)

Herci: Jonny Lee Miller, Lucy Liu, Aidan Quinn, Jon Michael Hill

Sledovanosť: V USA mal premiéru minulú sezónu na stanici CBS. V cieľovej skupine 18-49 boli jeho výkony okolo priemerov stanice, no v širšej skupine domácností mal nadpriemery. V Nemecku ho nasadila Sat.1, u mladých od 14 do 49 rokov bol slabší, než sú priemery stanice.

Distribútor: CBS Studios International

Čo na to Stratégie: Klasická moderná kriminálka s rovnakým potenciálom ako Mentalista (The Mentalist) alebo NCIS. Ak televízii Doma vyjde plán s kriminálkami ako Odložený prípad (Cold Case) či Bostonské vraždy (Rizzoli & Isles) v prime-time, môže byť Elementary ich pokračovateľom. V zrozumiteľnom českom jazyku ho už u nás odvysielala AXN (pod názvom Aké prosté). Prečítajte si viac o Elementary; jeho výhody a riziká podľa Stratégií.

Fatmagül'ün Sucu Ne? (What is Fatmagul's Fault?)

O čom je: Fatmagül počíta dni, kedy sa vydá za detskú lásku, rybára Mustafu. Jedného dňa ju však zneuctia. Mustafa to nezvládne a opustí ju. Aby sa zakryl tento hanebný čin, Fatmagül sa má vydať za Kerima v domnení, že aj on bol jedným z tých, čo ju znásilnili. Ako dokáže svoju nevinu?

Žáner: telenovela

Krajina pôvodu: Turecko (2010-2012)

Herci: Beren Saat, Engin Akyürek, Musa Uzunlar, Bülent Seyran

Sledovanosť: Seriál dosahoval nadpriemerné výsledky v regióne strednej a východnej Európy. V Chorvátsku išiel istý čas v prime-time oproti Sultánovi (Magnificent Century) a dosahoval porovnateľné výsledky.

Distribútor: Kanal D

Čo na to Stratégie: Ďalší silný turecký seriál. Čísla sledovanosti z ostatných trhov porovnateľných so Slovenskom naznačujú, že môže byť veľmi úspešný. Nepochybne patrí do hlavného vysielacieho času Doma.

Shameless

O čom je: Adaptácia britského seriálu. Frank je otec šiestich bystrých a nezávislých detí, ktoré by sa však mali lepšie bez neho. Keď totiž nie je v bare a neprepíja aj tých málo peňazí, čo má, nájdete ho "vyvaleného" na zemi. Deti sa učia vyrastať napriek takémuto otcovskému vzoru.

Žáner: komédia, dramedy

Krajina pôvodu: USA (2011-doteraz)

Herci: William H. Macy, Emmy Rossum, Ethan Cutkosky, Shanola Hampton, Steve Howey, Emma Kenney, Cameron Monaghan, Jeremy Allen White, Noel Fisher, Emma Greenwell

Sledovanosť: Káblová stanica Showtime odvysielala zatiaľ tri série, a každá bola sledovanejšia ako tá predošlá. Stanica si objednala štvrté pokračovanie na rok 2014.

Distribútor: Warner Bros. International Television Distribution

Čo na to Stratégie: Práve tomuto seriálu bude televízia Fooor chýbať. Je skvelý - jeden z najvtipnejších za posledné roky, čo ocenili aj kritici troma nomináciami na Emmy. "Drsný" seriál však ťažko nájde uplatnenie u univerzálneho diváka. Seriálovým fanúšikom odporúčame.

Zdroj: Ivan Krasko

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
18. apríl 2024 05:09