StoryEditor

Markíza má 25. narodeniny. Oslávi ich špeciálnym dokumentom Televízne noviny 25

24.08.2021, 09:45
Autor:
redred
Prinesie pohľad do zákulisia relácie, ako aj do osudov jej moderátorov a redaktorov, ktorí sa zo dňa na deň stali hviezdami.

Televízia Markíza oslávi v utorok 31. augusta 2021 svoje 25. narodeniny. V deň svojho výročia uvedie o 20:30 hod. špeciálny dokumentárny film s názvom Televízne noviny 25, ktorý mapuje štvrťstoročie najsledovanejšieho televízneho spravodajstva na Slovensku. Predplatitelia služby VOYO budú mať dokument dostupný o deň skôr.

„Je to už 25 rokov, čo Markíza začala vysielať, a práve Televízne noviny boli jednou z prvých relácií, ktoré sa dostali na jej obrazovky. Z toho pramení i myšlienka pripomenúť si naše výročie práve spravodajstvom. Veľmi si cením, že sme dostali priestor v hlavnom vysielacom čase, aj mimo bežnú 19-tu hodinu, a môžeme tak divákom priniesť veľmi bohatý prierez toho, čo sa dialo u nás v televízii a rovnako aj v spoločnosti počas dvadsaťpäťročnej histórie,“ vysvetľuje Henrich Krejča, riaditeľ Centra spravodajstva a publicistiky TV Markíza.

TV Markíza / Henrich Krejča

Štvrťstoročie hlavnej spravodajskej relácie

Príbeh Televíznych novín sa začal pred 25 rokmi doslova na „zelenej lúke“ pod rukami mladých, nadšených novinárov s jedinou víziou – byť odlišní od vtedajšej provládnej televíznej propagandy. Televízne noviny 25 prinášajú doposiaľ neodhalený pohľad do zákulisia relácie, ako aj do osudov jej moderátorov a redaktorov, ktorí sa zo dňa na deň stali hviezdami.

„Markíza stála pri všetkých kľúčových okamihoch, preto si myslím, že je dobré si ich pripomenúť. Ako aj tvorcov spravodajstva, ktorí sa určite zapísali do histórie. Naše Televízne noviny zasiahli najmenej jednu generáciu, a myslím si, neskromne povedané, že aj naše správy sú súčasťou ich života,“ zhodnotil Henrich Krejča.

Tvorcovia dokumentu mali pred sebou mimoriadne ťažkú úlohu – prezrieť hodiny a hodiny archívnych záznamov, napísať scenár tak, aby v ňom bolo všetko podstatné a všetko správne nadväzovalo, a natočiť ho maximálne objektívne a pútavo. "Našej režisérke Andy Václavínek, strihačovi Marekovi Prochácovi a kameramanovi Petrovi Krajmerovi, pod dohľadom dramaturgičky Zuzky Štelbaskej, sa to podarilo znamenite," hovorí Henrich Krejča, ktorý je autorom námetu a supervízorom dokumentu.

TV Markíza / moderátori Vladimír Repčík a Andrea Vadkerti

​​Príprava trvala štyri mesiace

Aké vzťahy boli medzi prvými moderátorskými dvojicami Televíznych novín? Prečo chcel Ján Tribula po prvej reportáži odísť z Markízy? Čo zanechala mafia pred dverami domu Patrika Hermana a prečo tajná služba televíziu nazývala Biely dom? Ako vnímali kauzu Gamatex vtedajší pracovníci Markízy? Prečo zohrala Markíza kľúčovú úlohu pri porážke mečiarizmu a ako ju poznačil vstup Pavla Ruska do politiky? Aj na všetky tieto otázky prinesú odpovede Televízne noviny 25.

„Nakrúcanie trvalo približne dva mesiace – a celková tvorba, s prípravou, rešeršami, oslovovaním hostí, a najmä strihom nám v tíme zabrala vyše štyri mesiace. Máme nakrútené hodiny a hodiny rozhovorov z pôvodnými markizáckymi hviezdami, redaktormi, moderátormi, šéfredaktormi, ľuďmi z pozadia tvorby – dokopy okolo 40 hodín rozhovorov,“ popisuje Andrea Václavínek, autorka scenára a režisérka dokumentu Televízne noviny 25.

TV Markíza / tvorcovia dokumentu Televízne noviny 25

Najsilnejšie momenty

Podľa Václavínek bolo jedinečnou skúsenosťou spolupracovať s niekdajšími pôvodnými tvárami Markízy. „Spomienky na začiatky Televíznych novín a samotnej televízie sú tak pozitívne, že ani nestihli vyblednúť. Na druhej strane, ako skúsení novinári vedia presne ako odpovedať, preto je rozhovor s nimi skôr zážitok ako práca. A po tretie, bolo zaujímavé sledovať osudy, ktorými sa po novinárčine vybrali,“ vymenúva. „Nemôžem zabudnúť ani na vzťahy, ktoré dodnes pretrvali – najviditeľnejšie to bolo asi v rozhovoroch, ktoré sme viedli s dvojicami. Náklonnosť a starostlivosť, ktorú k sebe dodnes bývalí kolegovia cítia, je ozaj hmatateľná aj v samotnom filme. Pri štarte Markízy vznikli aj doživotné priateľstvá a to bolo krásne vidieť,“ doplnila.

Pre niekdajšieho redaktora a dlhoročného riaditeľa Centra spravodajstva a publicistiky TV Markíza Henricha Krejču je najsilnejších momentov, ktoré ho spájajú s Markízou, hneď niekoľko. „Pre mňa je to odvaha reportérov, možnosť vidieť svet a odkryť snáď všetky komnaty spoločnosti, stáť vždy tam, kde sa niečo deje. Rovnako sú to desiatky úžasných kamarátstiev na celý život, fantastický tvorivý tím, skutočný a veľký zmysel práce, no a sloboda, ktorá vôbec nie je automatická. A ja som rád, že ju máme, preto si ju vážime,“ uzavrel.

01 - Modified: 2021-08-13 13:41:18 - Feat.: 0 - Title: Markíza stavila na istotu. Jesenný program vyskladala zo svojich diváckych hitov 02 - Modified: 2021-08-13 13:42:12 - Feat.: 0 - Title: Televízia Joj predstavila jesenné novinky. V nových seriáloch stavila na emócie 03 - Modified: 2021-08-18 07:11:08 - Feat.: 0 - Title: Jesenné novinky RTVS: Ťahákom bude Pečie celé Slovensko, pribudne vedomostná šou aj nový seriál pre deti
01 - Modified: 2024-04-02 14:44:04 - Feat.: - Title: Veľkú Noc ovládlo Let´s Dance. Tanečná šou prilákala najväčšie publikum od roku 2011 02 - Modified: 2024-02-28 10:46:29 - Feat.: - Title: Vladimír Mužík nastupuje do vedenia CME. Zároveň zostáva šéfom MAFRA Slovakia 03 - Modified: 2023-09-25 10:43:58 - Feat.: - Title: Predvolebná debata Markízy: Šimečka zmenil názor. Televízia až do poslednej chvíle netuší, kto príde diskutovať 04 - Modified: 2023-07-18 11:17:41 - Feat.: - Title: Je to oficiálne. Novým generálnym riaditeľom Markízy bude Peter Gažík 05 - Modified: 2023-06-09 11:43:39 - Feat.: - Title: Hviezdy Ivety Ferencová a Germani aktuálne točia vlastné seriály v Chorvátsku
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 17:46