StoryEditor

4 myšlienky z Cannes, ktorým by mala venovať pozornosť aj naša brandža

Festival Cannes Lions skončil síce už pred nejakým tým týždňom, no inšpirácie, ktorú si z neho človek odnesie je toľko, že by o tom vedel písať ešte pol roka. Nadupané prednášky, kejsky, z ktorých má človek zimomriavky  a prítomnosť najväčších svetových značiek z neho robia skutočne event z kategórie „pure madness“.  Keďže Cannes Lions je však v prvom rade miestom, kde sa rok čo rok stretáva svetová kreatívna smotánka, rozhodla som sa s vami podeliť práve o inšpiratívne myšlienky týchto ľudí, ktoré by vedeli vylepšiť aj náš reklamný mikrosvet.

1. Ego can ruin things

Mimo priestorov festivalového paláca, na špeciálnej Cannes Lions Beach, sa počas celého trvania festivalu odohrávali diskusie top kreatívnych lídrov z rôznych kútov sveta. Aj napriek tomu, že šlo o úplných makačov, ktorí vedú svetové divízie najznámejších reklamných koncernov, všetci mali jedno spoločné. Šlo o extrémne pokorných ľudí, ktorí si uvedomujú, že pri našej práci je dôležité brať do úvahy názory iných, aby bol výsledok čo najlepší.  A dokonca aj vtedy, keď ide o názory ich priamej konkurencie. Že to znie trochu šibnuto? Nuž...im až tak nie. Veď čítajte druhý bod. Každopádne, kým my sa tu potľapkávame po pleci a utvrdzujeme v tom, že ego do reklamy určitým spôsobom patrí, vo svete majú na to opačný názor. A musím povedať, že mne osobne je to veľmi sympatické.

osobný archív

​2. Let´s collaborate!

Teraz nebude reč o žiadnych influenceroch ani celebritách. Ale o nás, agentúrach. Možno vás to prekvapí, ale o vznik množstva ocenených prác v Cannes, sa pričinilo aj 6 rôznych agentúr. Táto medziagentúrna spolupráca, ktorú si u nás vie väčšina veľkých hráčov na trhu zatiaľ asi len veľmi ťažko predstaviť, je zdá sa, v zahraničí bežnou praxou. Pani zo Saatchi & Saatchi (na prvom obrázku v strede) to preto celkom pekne zhrnula, keď povedala „Collaboration is a key thing in terms of diversifying the industry.“ V konečnom dôsledku, keď stojíte na pódiu, to totiž aj tak nikdy nie ste iba vy ako jednotlivec, kto cenu získal. Ocenenie vždy patrí kolektívu. Samozrejme, všetci si chceme užiť svojich 5 minút slávy a pocit z víťazstva. Keď sa však pozrieme na to optikou kampane, s ktorou máte ambície rezonovať, často je to práve spolupráca s inými subjektmi, ktorá ju vie dostať omnoho ďalej. Tu sme však opäť pri egu.

GIPHY

3. Advertising needs more women

Svetový ako aj slovenský reklamný biznis je skrátka Man´s world. Páči sa mi však, že reklamná verejnosť si to čím ďalej tým viac uvedomuje a podniká kroky, ktorými sa to snaží meniť. Napríklad aj samotným programom festivalu. Potreba väčšieho počtu žien v reklame bola totiž nielen hot témou viacerých diskusií, ale preniesla sa aj do meetupov na pláži a workshopov určených výlučne kreatívnym ženám. Tohtoročnými spíkerkami boli dokonca aj organizátorky festivalu Vowss, ktorý  oceňuje najlepšie short movies a  branded content  tvorený  ženami, directorkami, z celého sveta.

Btw, dôkazom, že táto záležitosť je issue rovnako vo svete ako aj u nás, je aj táto foto spíkrov jednej z nedávnych konferencií. 

osobný archív

​4. Many agencies are good, it´s the client that makes a difference

Ako klient si agentúru logicky vyberáte na základe jej zamerania, schopností, ceny a pravdaže úrovne kreatívy. To však neznamená, že agentúra ktorá je známa super oceňovanou kampaňou, urobí podobne super rezonujúcu vec aj pre vás. Rada by, verte mi. Z veľkej miery je to však práve klient, kto dokáže tento proces zásadne ovplyvniť. Veľa z nich totiž zahodí dobrú  ideu len preto, že nedostali od agentúry odpoveď na otázku: „Hej, ale čo keď tá idea nebude fungovať?“ alebo na druhú, veľmi podobnú: „ Ako viete, že táto idea bude fungovať?“  Málokto si však uvedomuje, že keď na to agentúra nevie relevantne odpovedať, je to vlastne super signál. Znamená to totiž, že idea, ktorú priniesla, je nová a nikto predtým ju nerobil.  Preto skôr, ako skončí v koši,  treba sa zamyslieť, či to nie je náhodou skvelá príležitosť urobiť po dlhom čase opäť niečo trochu revolučné. Toľko ponaučenie od pánov z Burger Kingu, ktorí si prednáškou How to suck less as a client získali srdcia komplet všetkých kreatívcov v publiku.

osobný archív

So....Let´s do it!

Samozrejme, žiadna z týchto vecí sa nedá začať uplatňovať ihneď a plošne. Aj v tomto prípade asi platí, že najprv treba začať od seba. Ja sa preto veľmi teším, že Core4 už v tomto momente splnil aspoň 1,5 boda. Čo sa týka väčšieho počtu žien v reklame, myslím, že v poslednom čase celkom slušne vylepšujeme nášmu trhu štatistiky. Až mám niekedy obavy, aby sa z nás nestala čisto ženská agentúra. Aktuálne máme totiž tri directorky. Creative, account a aj new business. Okrem toho sa veľmi tešíme aj na príchod novej copywriterky a socialistky.

GIPHY

​Druhý prípad sa týka collaboration, vďaka ktorej som mala príležitosť ísť do Cannes a písať tak tento blog. S Mišom Hornickým z PS:Digital sme spojili sily v súťaži Young Lions a výsledkom boli shortlisty až v troch kategóriách.  Týmto pozdravujem do Péeska. Aj keď síce nejde presne o tú istú spoluprácu, o akej bola reč vyššie, ja osobne to považujem za celkom dobrý začiatok a dúfam,  že čoskoro budeme čítať o medziagentúrnych spiknutiach častejšie.

 

01 - Modified: 2018-09-17 19:17:30 - Feat.: - Title: Omyly a fenomény komunikácie: Kvalitne? Lacno? Rýchlo? Nedá sa všetko naraz 02 - Modified: 2018-09-04 13:11:59 - Feat.: - Title: Omyly a fenomény komunikácie: Princíp kontrastu 03 - Modified: 2018-07-23 17:32:52 - Feat.: - Title: Dokáže performance marketing budovať značku? 04 - Modified: 2018-07-24 07:15:14 - Feat.: - Title: Ako byť obľúbeným klientom? Skúste štyri veci, ktoré fungujú 05 - Modified: 2018-07-09 08:24:15 - Feat.: - Title: Starajte sa, nebojte sa. Na veľkú zmenu stačia aj tieto tri jednoduché rady
menuLevel = 2, menuRoute = news/blogy, menuAlias = blogy, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 01:38