Aspoň raz do týždňa si ovocie alebo zeleninu kúpi 9 z 10 Slovákov, ten desiaty aspoň raz za dva týždne. Denne alebo takmer každý deň konzumuje ovocie alebo zeleninu dve tretiny žien a viac ako polovica mužov. Ovocie a zelenina sú spolu s pečivom prvou voľbou zákazníkov pri nákupoch. Ako prvé ich do košíka vkladá až 47 percent Slovákov, pričom potom nasleduje chlieb a pečivo.
Vyplýva to z reprezentatívneho prieskumu, ktorý pre spoločnosť Billa na vzorke 508 respondentov realizovala agentúra 2muse v máji 2019.
Najobľúbenejším ovocím Slovákov sa podľa prieskumu stali jahody, ktoré obľubuje až 69 % Slovákov. „Jahody jednoznačne patria medzi najobľúbenejšie ovocie, je však možné, že prvú priečku im zabezpečila aj ich sezóna, ktorá prebiehala práve počas dopytovania. Na druhom mieste sa umiestnili banány so 62 %, nasledujú jablká s 58 % a hrozno s 56 %. TOP 5 uzatvárajú čučoriedky. K obľúbenosti na úrovni zhruba 50 % sa tesne priblížili ešte čerešne, mandarínky a hrušky,“ uviedol Michal Vyšinský z prieskumnej agentúry 2muse.
Ako dodáva, exotickejšie ovocie je o niečo menej obľúbené ako tradičné slovenské. Ľudia jednoducho majú už svojich favoritov a novinky prijímajú postupne.
- Zaujímavé údaje prinieslo porovnanie medzi odpoveďami mužov a žien. To, že ženy majú ovocie spravidla radšej ako muži, sa dalo predpokladať, ale o zaradenie čučoriedok do TOP 5 sa postarali práve vyššie preferencie u žien. Klesá ale napríklad obľúbenosť pomarančov, ktoré preferuje len 34 % žien.
- Slováci určili aj rebríček najobľúbenejšej zeleniny. Kraľujú jednoznačne paradajky so 79 %, preferuje ich dokonca až 85 % žien. Spoločnú druhú priečku obsadili zemiaky a mrkva so 68 %. Nasledujú uhorky, ktoré si vybralo medzi najobľúbenejšie takmer dve tretiny opýtaných a TOP 5 uzatvára paprika.
- Medzi obľúbené patria ešte aj cibuľa, reďkovka, karfiol, šalát, kaleráb, kapusta a brokolica. „Aj pri zelenine platí, že ju viac obľubujú ženy, teda s výnimkou zemiakov a kapusty, ktoré o trochu viac preferujú muži,“ uviedol M. Vyšinský.
- Pri nákupe ovocia a zeleniny zohráva hlavnú úlohu chuť, čerstvosť, kvalita a cena, avšak ľudí zaujíma aj krajina pôvodu, kedy preferujú slovenské ovocie a zeleninu. Slovenské ženy aj muži svorne tvrdia, že ovocie a zeleninu jedia najčastejšie a najradšej čerstvé. Pokiaľ má byť upravené, tak preferujú tepelne upravené, s väčším odstupom džúsy a až potom smoothies a sušené ovocie.