Shutterstock
StoryEditor

Eventové agentúry prichádzajú o akcie. Škody sa šplhajú do miliónov eur

10.03.2020, 12:00
Autor:
hrnhrn
Česká eventová asociácia sa obrátila otvoreným listom na predsedu vlády.

Zabránenie šírenie nákazy koronavírusom vyúsťuje do viacerých preventívnych opatrení. Zatvárajú sa školy, univerzity a od 10. marca sa oficiálne rušia všetky verejné, kultúrne a športové podujatia.

K podobným opatreniam pristúpili aj firmy, najmä nadnárodné korporácie, ktoré vo veľkom rušia naplánované konferencie a rôzne firemné podujatia. Práve tieto opatrenia sa výrazne dotýkajú spoločností podnikajúcich v eventovom biznise.

Česká eventová asociácia vydala minulý týždeň stanovisko k vzniknutej situácii a obrátila sa otvoreným listom na predsedu vlády Českej republiky. Informovala ho o negatívnych dopadoch na biznis a navrhuje koordináciu krokov, ktoré by viedli k upokojeniu situácie.

„Situácia je o to závažnejšia, že ohrozuje viac než 85 tisíc pracovných miest a núti firmy a živnostníkov k okamžitým úsporným opatreniam,“ uvádza sa v liste. 

Zároveň žiadajú o upokojenie situácie aj v korporátnom prostredí, kde sa v súčasnosti podľa asociácie zbytotočne zakazujú interné akcie nad 50 osôb. Medzi navrhovanými opatreniami je tiež odklad odvodov za zamestnancov, DPH a záloh na dani pre najviac zasiahnutých členov a partnerov.

BTL komunikačná asociácia, ktorá združuje eventové agentúry pôsobiace na slovenskom trhu, vydala minulý týždeň rovnako stanovisko k súčasnej situácii. „Radi by sme upriamili pozornosť na skutočnosť, že neadekvátne reakcie môžu poškodzovať zadávateľov aj eventový trh viac, než je nutné. S ohľadom na realitu, že veľká časť eventového trhu sa skladá zo živnostníkov a menších firiem, cítime veľké ohrozenie celého segmentu,“ píše asociácia vo svojom stanovisku. Zároveň dodáva, že so svojimi klientmi komunikuje a monitoruje vývoj celej siutuácie doma aj v zahraničí.

Ako sme vás už informovali, preventívne opatrenia prijala aj RTVS, ktorá zrušila priamy prenos zo semifinále folklórnej šou Zem spieva, ktorý mala odvysielať v sobotu večer. Zrušila tiež výrobu dabingu, nahrávanie rozhlasových hier a abonentný koncert Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu.

Preventívne opatrenie prijalo aj prezídium Slovenskej filmovej a televíznej akadémie a na neurčito presunulo odovzdávanie ocenení Slnko v sieti, ktoré bolo naplánované na 17. apríla a s ním súvisiaci Týždeň slovenského filmu.

01 - Modified: 2020-03-05 22:33:55 - Feat.: 0 - Title: Manažment udalostí v období koronavírusu: 10 krokov, ktoré by ste si mali pripraviť
01 - Modified: 2021-09-27 15:54:53 - Feat.: - Title: Eventy budú v budúcnosti vyzerať inak ako pred koronou, hovorí Tomáš Ručkay, prezident asociácie eventových agentúr 02 - Modified: 2021-06-01 17:34:25 - Feat.: - Title: Päť kľúčových trendov pre budúce eventy 03 - Modified: 2021-03-11 06:36:06 - Feat.: - Title: Online event nenahradí živé podujatie. No môže byť výnimočným zážitkom 04 - Modified: 2021-01-28 08:00:41 - Feat.: - Title: Slovenská eventová agentúra má Grand Prix. Najvyššie ocenenie získala v medzinárodnej konkurencii 05 - Modified: 2020-12-21 12:04:50 - Feat.: - Title: Víťazmi koronakrízy sú Burger King, Curaprox či National Geographic
menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
20. apríl 2024 12:01