Projekt Elfovia od agentúry Katedra Komunikácie
StoryEditor

Elfovia pomáhajú slovenským médiám v boji proti dezinformáciám a nenávisti

10.06.2022, 13:59
Autor:
redred

Projekt Elfov spustila digitálna a PR agentúra Katedra Komunikácie.

Projekt Elfov bojuje proti dezinformáciám a trollom na profiloch viacerých slovenských médií. V súčasnosti služby moderácie pod príspevkami na sociálnych sieťach využívajú Aktuality.sk, Denník SME, Refresher.sk, Dobré noviny a lokálne médium Žiliňák.sk. Od začiatku fungovania projektu skontrolovali Elfovia takmer pol milióna komentárov na sociálnych sieťach Facebook a Instagram.

„So začiatkom vojny na Ukrajine sme začali pozorovať masívny nárast dezinformácií a proruských trollov na sociálnych sieťach. Šírenie dezinformácii a nenávisti je však dlhodobý problém sociálnych sietí, ktoré v aktuálnej dobe nedokážu vynucovať vlastné pravidlá diskusií. Sekcie komentárov pod príspevkami na sociálnych sieťach sa tak stávajú nekontrolovateľnými bojiskami hybridnej vojny. Je skvelé, že si to uvedomili už viaceré slovenské médiá a zobrali za pomoci našich elfov zodpovednosť do vlastných rúk,“ hovorí Gabriel Tóth, CEO Katedry Komunikácie. 

image

Projekt Elfovia od agentúry Katedra Komunikácie

Katedra Komunikácie spustila projekt Elfov začiatkom marca 2022 po iniciatíve investora a podnikateľa Milana Dubca (minoritný akcionár Ringer Slovakia). Od začiatku fungovania skontrolovali Elfovia viac ako 470 000 komentárov na sociálnych sieťach Facebook a Instagram. Celkovo museli vymazať alebo skryť takmer 100 000 komentárov, ktoré porušovali pravidlá diskusie. Počas práce sa Elfom podarilo identifikovať tiež viac ako 1500 falošných a neautentických profilov. Služby Elfov začali ako prvé na Slovensku využívať Aktuality.sk, následne sa pridali Refresher, denník SME a tiež Dobré noviny.

„Projekt Elfov sa nám zapáčil prakticky hneď na prvom stretnutí, nakoľko sme sa sami sme sa potýkali s množstvom nenávistných komentárov a falošných profilov, ktoré sme neboli schopní riešiť pomocou vlastných kapacít. Onboarding na projekt ako aj samotnú spoluprácu vnímame pozitívne. Celá spolupráca je od začiatku príjemná a prirodzená. Všetko prebieha hladko a keďže sme “s Elfmi” mindsetovo rovnako nastavení, nemuseli sme si toho veľa vysvetľovať,” popísal Patrik Války, Country Manager Refresher. 

V blízkej budúcnosti bude projekt rozšírený aj o ďalšie slovenské média a verejné inštitúcie, ktoré čelia extrémnemu náporu dezinformátorov a nenávisti. „S viacerými z nich o pomoci už rokujeme. Rovnako plánujeme služby elfov rozšíriť aj do zahraničia, aktuálne máme už spustené pilotné testovanie v Českej republike. Našim cieľom je pomôcť skultivovať diskusie na sociálnych sieťach a ponúknuť pomocnú ruku každému, kto o podobnú službu má záujem,” uzavrel Jakub Šuster, manažér projektu Elfov.

01 - Modified: 2023-05-12 13:51:01 - Feat.: - Title: PR expert: Politici zámerne znižujú dôveryhodnosť médií. Pravda ale je, že naše médiá fungujú relatívne dobre 02 - Modified: 2023-03-17 08:35:58 - Feat.: - Title: Elfovia už rok bojujú proti nenávisti a dezinformáciám na sociálnych sieťach
menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
24. apríl 2024 01:54