StoryEditor

Mladé levy v Cannes: Natočili video, ktoré získalo shortlist

19.06.2022, 22:58

Katarína Chudá a Martin Luther ukázali mileniálom extrémnu chudobu.

V slovenskom národnom kole súťaže Young Lions bolo ich zadaním vymyslieť video na tému Férový tender. Katarína Chudá a Martin Luther získali zlato, a preto súťažili aj v medzinárodnom kole v Cannes, kde sa im podarilo získať shortlist. Pozrime sa, aké zadanie im pripravila zahraničná porota.

V medzinárodnom kole ste získali shortlist. Akú tému ste mali v Cannes?

image

Martin Luther, Young Lions 2022

Martin: Zadaním bolo odprezentovať a poukázať na aktivity organizácie Global Citizen, ktorá bojuje proti extrémnej chudobe vo svete. Súčasťou briefu bol aj fakt, že ludia brand dobre poznajú a aj chápu, že organizácia Global Citizen niekomu pomáha. Problémom je, že nevedia ako.

Katarína: Pri briefingu často spomínali aj svoju aplikáciu, ktorou bežní ľudia vedia naozaj pomôcť jednoduchými aktivitami priamo v appke. Cieľová skupina boli mileniáli.

Akú ideu ste vymysleli?

Martin: Našou úlohou bolo komunikovať tému extrémnej chudoby citlivo, čo bolo veľmi náročné. Najväčší challenge bol nájsť niečo, čím by sme mileniálom jasne ukázali, čo to znamená žiť v krajinách tretieho sveta. Využili sme k tomu trend uzatvorenia kruhov a počítanie krokov na smart hodinkách, ktorý cieľovka mileniálov dobre pozná. Hlavná myšlienka bola “Some people take steps to live actively, some people take steps to live.” A na to, aby ste týmto ľuďom pomohli stačí spraviť pár krokov, ktoré sa naozaj počítajú a nájdete ich v aplikácii. Z toho sme odvodili aj názov práce #StepThatCounts.

Katarína: Vo videu sme porovnali život 23-ročnej Európanky Sofie a 13-ročnej Aamiiny zo Somálska už spomínanými krokmi. Zatiaľ čo Sofia krokuje pri nakupovaní potravín, práci alebo športovaní, Aamina ich naberá hľadaním vody, útekom pred ozbrojeným útokom alebo zháňaním jedla.

A na Slovensku? Ako hodnotíte brief? Vašou úlohou bolo vymyslieť a odkomunikovať tému Férového tenda pre Klub reklamných agentúr Slovenska (KRAS).

Martin: Brief bol celkom náročný, ale keďže sme obaja pracovali v agentúrach, pamätali sme si tendrové neprávosti a neférové jednanie. To, že sme si to sami zažili, nám najviac pomohlo pri vymýšľaní videa. Jeden z nich sme aj použili - Tender je ako beh na dlhú trať. Vyžaduje si veľa práce a úsilia a ak sa vám však ku konci zmenia pravidlá, všetka tvrdá práca bola zbytočná. To nepomáha ani agentúre, ale ani klientovi. Agentúra spáli hodiny dôležitého času a klient nedostane hodnotný výstup.

Bol to prvý nápad, ktorý ste zrealizovali?

Katarína: Bol to jeden z prvých, na ktorom sme sa zhodli. Z minulých ročníkov sme vedeli, že nesmieme dlho brainstormovať, lebo sa len zamotáme a nápad skomplikujeme. Navyše natáčanie a postprodukcia zaberie najviac času. Tak sme hneď išli po prvom nápade, ktorý sa nám obom pozdával. Na realizácii bolo najťažšie to, že sme ten brief a natáčanie riešili cez Zoom, keďže sme boli v iných častiach Európy. Našťastie to vyšlo!

Čo sa podľa vás najviac páčilo porote?

Martin: Myslíme si, že na rozdiel od súperov sme najjasnejšie vyjadrili, že neférovým tendrom netrpí len agentúra, ale aj samotný klient. Veľa prác sa na to pozeralo iba z pohľadu agentúry, čo nám nakoniec pomohlo. A samozrejme veríme, že exekúcia nebola tiež na zahodenie.

Čo sa vám osobne najviac páči na tejto súťaži?

Tento rok sa nám to podarilo vyhrať prvýkrát a je to svetové! Celková atmosféra, súťaživosť ostatných tímov, komunita, oficiálnosť toho celého. Páčilo sa nám, že brief bol pre organizáciu, ktorá rieši celosvetový problém. Bolo to veľké a proste to malo gule! Všetko to bol zážitok a ten najväčší nás ešte len čaká.

Na čo sa najviac tešíte v Cannes?

Paris Hilton samozrejme! (naozaj tam bude). A okrem nej na prednášky, networking, inšpirácie a samozrejme párty! Je super, že zadanie sme dostali ešte keď sme doma, aby sme si Cannes mohli užiť naplno.

O súťaži Young Lions: Young Lions Slovakia je národným kolom prestížnej medzinárodnej súťaže Young Lions Competition pre mladých kreatívnych ľudí z oblasti marketingovej komunikácie, ktorá je štandardne súčasťou medzinárodného festivalu Cannes Lions. Víťazstvo v národnom kole súťaže slúži ako nominácia do medzinárodného kola. Organizátorom súťaže Young Lions Slovakia je spoločnosť Ad Awards Association, ktorá je reprezentantom prestížneho reklamného festivalu Cannes Lions na Slovensku, Klub reklamných agentúr Slovenska, ADC Slovakia a odborný mesačník Stratégie.

Partneri súťaže v tomto roku:

Organizátori otvorili v tomto roku pre záujemcov všetky kategórie, partnerom jednotlivých kategórií sú:

Media - ČSOB

Design – Klub reklamných agentúr Slovenska

Digital – Asociácia mediálnych agentúr

Film - Klub reklamných agentúr Slovenska

Marketers – Slovak Telekom

PR – Slovenská sporiteľňa

Print - Heineken Slovensko

Mediálny partner: Shutterstock

01 - Modified: 2022-06-29 15:33:07 - Feat.: - Title: Young Lions 2022: V kategórii Digital pozvali slovenskí súťažiaci ľudí do komfortnej zóny 02 - Modified: 2022-06-27 08:20:54 - Feat.: - Title: Young Lions 2022: V kategórii PR sa v Cannes riešil rasizmus, bez možnosti použiť známych tvárí či kritizovania politík 03 - Modified: 2022-06-27 15:34:43 - Feat.: - Title: Young Lions 2022: V kategórii Desing súťažiaci tvorili digitálne darčeky pre Svetový fond na ochranu prírody 04 - Modified: 2022-06-29 15:05:48 - Feat.: - Title: Young Lions v Cannes: témou v kategórii Print bol rasizmus 05 - Modified: 2022-06-23 21:18:32 - Feat.: - Title: Slováci na pódiu v Cannes. Mladé levy vyhrali zlato v súťaži Young Lions
menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
16. apríl 2024 10:06