Google/Jigsaw (novinite.com)
StoryEditor

Jigsaw, dcérska spoločnosti Googlu, bojuje proti dezinformáciám o ukrajinských utečenoch

25.08.2022, 13:22
Autor:
ČTKČTK

Kampaň bude prebiehať na Slovensku, v Česku a Poľsku.

Dcérska spoločnosť Googlu, firma Jigsaw, budúci týždeň odštartuje na českom, slovenskom a poľskom trhu kampaň zameranú na boj proti dezinformáciám o ukrajinských utečencoch. Projekt sa opiera o výskum dvoch britských univerzít. Psychológovia z univerzít v Cambridgi a Bristole, v spolupráci s firmou Jigsaw, vytvorili 90-sekundové spoty, ktoré majú ľudí „naočkovať" proti škodlivému obsahu na sociálnych sieťach, napísala agentúra Reuters. Kampaň bude trvať jeden mesiac.

Cieľom spotov, ktoré budú spustené v reklamných slotoch na platforme YouTube, ktorá spadá pod Google, je pomôcť ľuďom rozpoznať emocionálnu manipuláciu a hľadanie obetných baránkov v titulku správy. Kampaň bude trvať jeden mesiac.

„Keď ľuďom poviete, čo je pravda a čo klame, nemálo z nich sa o tom začne hádať. Môžete však predvídať techniky používané pri šírení dezinformácií, ako je to v prípade ukrajinskej krízy," povedal v rozhovore Jon Roozenbeek, hlavný autor správy o výskume, ktorý je základom kampane.

Projekt chce posilniť odolnosť voči dezinformáciám, ktoré utečencov vykresľujú negatívne. Zapojili sa doň miestne neziskové organizácie, akademici, odborníci na dezinformácie a organizácie zamerané na overovanie faktov.

Šírenie klamlivých a falošných informácií v Spojených štátoch a v Európe, prostredníctvom sociálnych sietí, viedlo rôzne vlády k presadzovaniu nových zákonov, ktoré by dezinformačné kampane zastavili, pripomína Reuters. Diskusia nadobudla na intenzite po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu.

„Uvažujeme o tom ako o pilotnom pokuse, takže nie je absolútne žiadny dôvod, prečo by sa tento prístup nemohol rozšíriť do ďalších krajín," povedala v rozhovore Beth Goldbergová, ktorá v Jigsaw vedie výskum.

„Poľsko sme vybrali, pretože má najviac ukrajinských utečencov," povedala a dodala, že Česká republika a Slovensko môžu poslúžiť ako užitočné meradlá pre zvyšok Európy. V pomere k počtu obyvateľov prijala najviac utečencov z Ukrajiny Česká republika.

01 - Modified: 2024-02-15 10:45:13 - Feat.: - Title: František Štrupl z Google: Zákazník sa dnes správa ako produktový detektív 02 - Modified: 2023-12-01 09:36:32 - Feat.: - Title: Zomri: Vždy sa na nás niekto hnevá. V tejto krajine je veľmi dobre, ak píšeme o vtipoch 03 - Modified: 2023-10-19 08:18:05 - Feat.: - Title: Peter Jančárik: Vyrábať dezinformácie je lacné a weby z toho majú výhodný biznis 04 - Modified: 2023-07-13 12:27:17 - Feat.: - Title: Úplná novinka Google: Prinášajú svojho chatbota. Dostupný je už aj na Slovensku! 05 - Modified: 2023-06-27 10:23:54 - Feat.: - Title: Dezinformácie vs. pravda: Kto a ako vyhrá tento súboj?
menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 06:31