StoryEditor

Chceme byť pre našich zákazníkov viditeľní, hovorí marketingová riaditeľka Billy

04.12.2023, 13:41
  • Zákazníci v retailovom segmente nie sú veľmi lojálni, vyberajú si medzi niekoľkými obchodnými značkami nakoľko ponuka je naozaj široká.
  • Najčastejšie si vyberajú svoj obľúbený obchod podľa miesta, kde sa predajňa nachádza.
  • Až potom nasleduje preferencia značky a ceny,“ tvrdí Denisa Pernicová, marketingová riaditeľka BILLA Slovensko.
  • Akú stratégiu obchodný reťazec v tejto situácii zvolí?

BILLA je nepochybne silnou značkou a za minulý rok a 7. najväčším zadávateľom reklamy na Slovensku. Oplatia sa vám tieto, v porovnaní s inými značkami, mimoriadne investície do médií?

Máme už aktuálnejšie čísla, za obdobie január až september 2023 sme 5. najväčším zadávateľom reklamy na Slovensku. Na čele rebríčka sú už niekoľko rokov najmä retailoví zadávatelia reklamy. Investície do reklamy sa nám určite oplatia nakoľko sa nachádzame v silne konkurenčnom a dynamickom prostredí.

V našom segmente sú zákazníci veľmi senzitívni a v oblasti retailu sa toho veľa deje – vojna na Ukrajine, energetická kríza, inflácia, zmena spotrebiteľského správania, nástup generácie, ktorá má väčšie očakávania od „convenience“ sortimentu, ale tiež je pre ňu dôležitý vegetariánsky a vegánsky sortiment a navyše s dôrazom na udržateľnosť. Ak by sme investície do médií obmedzili, bolo by nás málo vidieť aj počuť.

Ako veľmi vás k týmto výdavkom tlačí vaša konkurencia, ktorá je na čele rebríčka Kantaru top zadávateľov? V Top 10 sú Lidl, Kaufland aj Coop Jednota...

Súvisí to s tým, čo som už povedala, retail je veľmi dynamická oblasť biznisu, ktorá si vyžaduje dennodennú komunikáciu na zákazníka. My si jednoznačne chceme udržať svoju pozíciu. Záleží nám na tom, aby sme boli pre našich zákazníkov viditeľní.

Prečo sú obchodné reťazce momentálne najväčšími zadávateľmi?

Zákazníci v retailovom segmente nie sú veľmi lojálni, vyberajú si medzi niekoľkými obchodnými značkami nakoľko ponuka je naozaj široká. Najčastejšie si vyberajú svoj obľúbený obchod podľa miesta, kde sa predajňa nachádza. Až potom nasleduje preferencia značky a ceny.

Sme v neustálom strehu, bojujeme o zákazníka, vylepšujeme naše akciové ponuky a budujeme vernostné programy s cieľom získať si čo najviac stabilných a lojálnych zákazníkov. Na Slovenskom trhu sú investície do médií podstatné, najmä do TV, ktorá vie veľmi efektívne a rýchlo zákazníkov ovplyvniť v rozhodovaní, do ktorého obchodného reťazca pôjdu nakoniec nakupovať.

Podľa reportu Kantaru investujete až 97 percent svojich mediálnych výdavkov do televízie. Vieme, že Kantar nezohľadňuje online reklamu. Aká je teda realita? Aký pomer vašich reklamných výdavkov smeruje do online v porovnaní s ostatnými formátmi?

V minulom aj v tomto roku bola naša stratégia jasná. Cielene sme smerovali naše výdavky do TV a online. Televízia je podľa nás jedno z najsilnejších médií, vďaka televíznej reklame si vieme veľmi rýchl...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-23 13:55:36 - Feat.: - Title: Billa má novú kampaň na svoju privátnu značku 02 - Modified: 2024-04-09 07:58:32 - Feat.: - Title: Štefan Hric: Tendre sú pre eventovky vyčerpávajúce. Z časti si za to môžu aj agentúry, lebo poľavujú v kvalite 03 - Modified: 2024-03-26 08:33:04 - Feat.: - Title: BILLA v novej kampani vyzýva Slovákov, aby neboli príliš skromní 04 - Modified: 2024-04-12 10:38:05 - Feat.: - Title: E-commerce si s PPC (ne)vystačí. Čo si vyžaduje zmena správania spotrebiteľov a inovácie? 05 - Modified: 2024-01-18 11:09:30 - Feat.: - Title: Iniciatíva Férového tendra ponúka dobrý návod pre agentúry aj zadávateľov
menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
25. apríl 2024 13:34