StoryEditor

Všetko, čo vieme o marketingu rastúcich SME firiem

15.12.2023, 14:20

Na Slovensku je takmer 11-tisíc firiem s tržbami od 100-tisíc do 50 miliónov eur, ktoré tri roky za sebou rástli aspoň o päť percent. Zjednodušene môžeme povedať, že práve v týchto firmách môžeme hľadať základ ekonomiky. Tu niekde sa skrýva jadro našej podnikavosti, inovácie a sebarealizácie.

Čo však vieme o ich marketingu? V čom potrebujú pomôcť? Ako vieme poradiť firmám a agentúram, ktoré im poskytujú marketingové a komunikačné služby? Rozhodli sme sa, že sa na túto oblasť pozrieme podrobnejšie. Marketingové štúdio nonoyes a prieskumná agentúra Go4insight pripravili štúdiu, ktorá tvorí základ nášho seriálu.

image

Najviac sa marketingu vo firme venuje majiteľ. 

V tejto prvej intro kapitole prinášame z nášho pohľadu najzaujímavejšie, možno aj prekvapivé zistenia. Veď kto by predpokladal, že aj menšie firmy vnímajú potrebu strategickejšieho prístupu k svojej značke?

O štúdii viac povedal Július Filo z Go4insight

image

Július Filo, Go4insight

Prieskum „Všetko, čo vieme o marketingu rastúcich SME firiem“ sme zrealizovali metódou online v období august až október 2023 na vzorke 204 respondentov. Cieľovou skupinou boli rastúce SME firmy (s medziročným rastom minimálne 5 percent za posledné 3 roky) a dotazník vyplnili ich kompetentní zástupcovia. Prieskum prináša unikátne zistenia o využívaní marketingu týchto firiem na Slovensku.

image

Čomu novému sa plánujú venovať rastúce SME firmy?

5 kapitol štúdie opisuje Marian Abaffy z nonoyes

image

Marian Abaffy

Štúdiu sme rozdelili do 5 kapitol a v každej z nich, v samostatnom diely nášho seriálu, sa podrobne pozrieme na inú oblasť marketingu.

1. Rola marketingu

2. Aktivity s najväčším prínosom

3. Organizácia marketingu

4. Strategický prístup k marketingu

5. Zdroje know how a informácií

image

Zmeny v marketingových rozpočtoch počas nasledujúcich 12 rokov.

Prečo je gazela symbolom projektu? Vysvetľuje Milan Sitárik z nonoyes

image

Milan Sitárik, nonoyes

Ako gazely sú v literatúre označované rýchlo rastúce firmy, ktoré rastú medziročne o viac ako 10 percent v obrate alebo v počte zamestnancov a majú menej ako päť rokov. Naša štúdia cieli širšie, oslovujeme firmy ktorých obrat rastie tri roky po sebe o viac ako päť percent. A bez obmedzenia veku firmy. Medzi nimi sú aj slovenské „gazely“.

image

Online marketing.

V zahraničí je označenie gazela vecou prestíže a označenia úspešnej firmy. Cieľom našej štúdie je pomôcť slovenským SME firmám, aby boli čo najúspešnejšie. Preto sme si ako symbol štúdie zvolili práve gazelu.

image

Outsoursing v marketingu.

01 - Modified: 2024-02-06 08:00:00 - Feat.: - Title: Marketingové aktivity v SME firmách: Čo funguje a aké budú priority? 02 - Modified: 2024-01-23 09:41:13 - Feat.: - Title: Rola marketingu v rastúcich SME firmách. Ako ju zvýšiť?
menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
08. september 2024 05:05