StoryEditor

Slnko v sieti: Slovenským filmom roka je Tlmočník. Na ocenenie premenil 6 z 12 nominácií

05.04.2019, 22:45
Slovenská filmová a televízna akadémia odovzdala ocenenia najlepším tvorcom filmových diel.

V piatok 5. apríla sa v bratislavskej Starej tržnici odovzdávali filmové ocenenia Slnko v sieti. Slovenská filmová a televízna akadémia (SFTA) ocenenila najlepších tvorcov filmových diel uplynulého roka. O ceny sa uchádzalo celkovo 14 nominovaných hraných, dokumentárnych a animovaných filmov.

RTVS / Slnko v sieti, moderátor večera Bruno Ciberej

​Priamy prenos zo slávnostného galavečera Slnko v sieti uviedla v priamom prenose RTVS, moderátorom galavečera bol Bruno Ciberej. Večer odštartoval vyhlásením, že napriek nie príliš veľkej návštevnosti slovenských filmov v uplynulom roku slovenský film stále žije. Filmové ocenenia v jednotlivých kategóriách odovzdávali slovenskí herci a herečky. Hudobným vystúpením večer doplnil Lukáš Adamec.

RTVS / Slnko v sieti, Lukáš Adamec

​Favoritmi večera boli snímky Toman so štrnástimi nomináciami a Tlmočník, ktorý ich získal o dve menej.

V kategórii Najlepší hraný film sa Toman režiséra Ondřeja Trojana uchádzal o cenu spolu s Tlmočníkom Martina Šulíka, filmom Hmyz Jana Švankmajera a dielom Jan Palach Roberta Sedláčka.

Víťazným hraným filmom sa napokon podľa hlasovania členov akadémie stala snímka Tlmočník, ktorá si odniesla aj ďalších päť ocenení - cenu za najlepšiu réžiu pre Martina Šulíka a nominácie na ocenenie premenila aj v kategóriách najlepší herec v hlavnej úlohe pre Jiřího Menzla za rolu Aliho a Petra Simonischeka za rolu Georga, a tiež za scenár, hudbu a kameru.

RTVS / Slnko v sieti, producent Rudolf Biermann a režisér Martin Šulík

Cenou pre najlepšiu herečku v hlavnej úlohe bola ocenená Zuzana Bydžovská za rolu matky v snímke Ján Palach. Cenu prebrala producentka snímky Silvia Panáková.

RTVS / Slnko v sieti, producentka Silvia Panáková

​Ocenenie za najlepší mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe udelili nebohému Mariánovi Geišbergovi za úlohu vo filme Čertovské pero. Cenu prebrala herečka Jana Oľhová, jeho sestra.

RTVS / Slnko v sieti, herečka Jana Oľhová

​Toman premenil zo 14 nominácií len dve na ocenenia. Slnko v sieti si za najlepšie kostýmy odniesla Katarína Štrbová Bieliková a ocenenie pre najlepšiu herečku vo vedľajšej úlohe Kristýna Boková za postavu Milady Třískalovej. ​​

Najlepším dokumentom sa stal Posledný autopotrét a najlepším animovaným filmom Mimi a Líza – Záhada vianočného svetla.

RTVS / Slnko v sieti, tvorcovia filmu Mimi a Líza Katarína Kerekesová, Ivana Šebestová a Martin Vandas

​Počas galavečera bola odovzdaná aj cena Slnko v sieti za Výnimočný prínos slovenskej kinematografii. Cenu scenáristovi a režisérovi Ondrejovi Šulajovi (Agáva, Muzika, Záhrada) odovzdal režisér Martin Šulík.

RTVS / Slnko v sieti, Ondrej Šulaj

​Divácku cenu Slnko v sieti, o ktorej v internetovom hlasovaní rozhodla verejnosť, získal dokument Niečo naviac o Dorotke postihnutej Downovým syndrómon. Cenu tvorcom odovzdal Jaroslav Rezník, riaditeľ RTVS.

Slnko v sieti / Divácka cena pre Niečo naviac od režisérov Martina Šenca a Pavla Kadlečíka, hlavná postava Dorota Vlčková

Víťazi Slnko v sieti:

  • NAJLEPŠÍ HRANÝ FILM
    Tlmočník
  • NAJLEPŠÍ DOKUMENTÁRNY FILM
    Posledný autopotrét
  • NAJLEPŠÍ ANIMOVANÝ FILM
    Mimi a Líza – Záhada vianočného svetla
  • NAJLEPŠIA FILMOVÁ RÉŽIA
    Martin Šulík - Tlmočník
  • NAJLEPŠÍ FILMOVÝ SCENÁR
    Marek Leščák, Martin Šulík – Tlmočník
  • NAJLEPŠÍ MUŽSKÝ HERECKÝ VÝKON V HLAVNEJ ÚLOHE
    Jiří Menzel (Ali), Peter Simonischek (Georg) – Tlmočník
  • NAJLEPŠÍ ŽENSKÝ HERECKÝ VÝKON V HLAVNEJ ÚLOHE
    Zuzana Bydžovská (Matka) - Jan Palach
  • NAJLEPŠÍ MUŽSKÝ HERECKÝ VÝKON VO VEDĽAJŠEJ ÚLOHE
    Marián Geišberg (Špilka) - Čertovské pero
  • NAJLEPŠÍ ŽENSKÝ HERECKÝ VÝKON VO VEDĽAJŠEJ ÚLOHE
    Kristýna Boková (Milada Třískalová) – Toman
  • NAJLEPŠÍ KAMERAMANSKÝ VÝKON
    Martin Štrba - Tlmočník
  • NAJLEPŠIA FILMOVÁ HUDBA
    Vladimír Godár - Tlmočník
  • NAJLEPŠÍ ARCHITEKT – SCÉNOGRAF
    Jan Švankmajer, Václav Švankmajer - Hmyz
  • NAJLEPŠIE KOSTÝMY
    Katarína Štrbová Bieliková - Toman
  • NAJLEPŠIE MASKY
    Juraj Steiner - Hovory s TGM
  • NAJLEPŠÍ FILMOVÝ ZVUK
    Ivo Špalj – Hmyz
  • NAJLEPŠÍ FILMOVÝ STRIH
    Maroš Šlapeta - Válek

01 - Modified: 2018-04-04 12:41:27 - Feat.: 0 - Title: Producent filmu Tlmočník: Tragické udalosti sú memento, ktoré si musíme znovu pripomínať 02 - Modified: 2019-09-13 08:20:46 - Feat.: 0 - Title: Blíži sa odovzdávanie ocenení Slnko v sieti a prehliadka najlepších slovenských filmov 03 - Modified: 2019-09-13 08:23:58 - Feat.: 0 - Title: Nominácie na Slnko v sieti ovládli filmy Toman a Tlmočník 04 - Modified: 2018-04-06 06:56:58 - Feat.: 0 - Title: Zo slovenského filmu sa stal brand, hovorí producent Rudolf Biermann
01 - Modified: 2022-03-29 13:14:10 - Feat.: - Title: Oscara za najlepší film má prvýkrát streamovacia platforma. Zabodoval film, ktorý ste v kinách nevideli 02 - Modified: 2022-03-03 06:01:55 - Feat.: - Title: Martin Žiaran získal za film Správa cenu Asociácie českých kameramanov 03 - Modified: 2022-02-23 08:01:24 - Feat.: - Title: Oscary čelia výraznému úbytku divákov. Organizátori galavečer „zoštíhlia“ a dajú mu väčší spád 04 - Modified: 2022-02-19 13:35:39 - Feat.: - Title: Nominácie na Slnko v sieti ovládli Služobníci, Cenzorka a Muž so zajačími ušami 05 - Modified: 2022-01-12 14:55:50 - Feat.: - Title: Oscary budú mať tento rok svojho moderátora
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 01:23