RTVS
StoryEditor

RTVS neodvysielala Reportérov, ktorí sa týkali podozrenia z plagiátorstva doktorandskej práce

07.10.2020, 16:42
Autor:
(pš)(pš)
Rezník mení aj šéfa relácie.

V pondelok večer menila RTVS program na Jednotke. Po hlavných správach vysielala špeciálnu diskusnú reláciu Druhá vlna, ktorú moderoval Ľubomír Bajaník. Hneď potom zaradila verejnoprávna Jednotka do vysielania reprízu špeciálneho programu z júna tohto roka, ktorú rovnako moderoval Ľubomír Bajaník a Janette Štefánková. Relácia vznikla v júni v spolupráci so SND tohto roka ako špeciálne poďakovanie za to, čo sme sa počas prvej vlny pandémie naučili. Program zároveň vyzval ľudí na ďalšiu spoluprácu s iniciatívami, ktoré v prvej vlne pomohli a stále pomáhajú Slovensku.

Koncepčne sa do pondelkového programu táto repríza hodila. Problém bol v tom, že relácia Ďakujeme Slovensko nečakane nahradila reláciu Reportéri, ktorá sa v tom čase mala vysielať. RTVS na zmenu neupozornila, naopak, ešte minulý týždeň a dodnes je na facebooku RTVS avízo na novú časť Reportérov s týmito témami:

  • Kopírovanie textov bez uvedenia zdroja, vymyslené skriptá či zrýchlené kariéry vedcov-pedagógov. Kto zakročí proti dlhodobým neduhom?
  • Podpis mŕtveho na zmluve k pozemkom pod cestou, ktorá viedla aj k starostovej chate

Za avízom nasleduje výzva, aby diváci sledovali v pondelok, 5.10.2020 reláciu Reportéri na Jednotke.

Portál O mediach upozornil na to, že relácia Reportéri, ktorá sa týkala kopírovania textov v diplomovkách,  tentoraz konkrétne v práci exministerky zdravotníctva Andrey Kalavskej. Reportáž nebola a ani nebude odvysielaná, kvôli tomu, že jej RTVS dala stopku. Redaktorka tohto vydania Reportérov Lýdia Kokavcová našla v práci exministerky zdravotníctva "dvanásť strán, ktoré boli  boli celkom zhodné s textom v doktorandskej práci jej školiteľa-špecialistu Juraja Bencu. Benca odovzdal prácu v apríli, Kalavská o päť mesiacov neskôr. Na rovnakých stranách boli aj rovnaké chyby a preklepy," píše O mediach.

Podľa portálu sa šéf RTVS Jaroslav Rezník stretol v pondelok s redaktormi Reportérov, a za dôvod neodvysielania Reportérov označil nedodržanie termínov so scenárom ako aj neodporučenie právnikom.

RTVS odmieta tieto tvrdenia, jej stanovisko uverejňujeme v plnom znení:

RTVS razantne odmieta akékoľvek podozrenia z možnej cenzúry alebo zásahu tretích strán v rámci vysielania spravodajstva a publicistiky.

Publicistická relácia Reportéri prináša na obrazovky investigatívne reportáže o závažných celospoločenských kauzách a dramatických príbehoch a vo veľkej miere prispieva k verejnoprávnemu poslaniu RTVS. Rovnako ako v iných médiách, aj v RTVS si ctíme dodržiavanie vysokých novinárskych štandardov. Aby ich bolo možné dodržiavať, v rámci Sekcie spravodajstva a publicistiky sú nastavené interné kontrolné procesy, ktoré majú zabezpečiť vyváženosť, nestrannosť a objektivitu príspevkov zaradených v spravodajských a publicistických reláciách.

V prípade spomínanej reportáže interné kontrolné procesy, ktorých základom je stanovisko právneho oddelenia RTVS, ukázali, že reportáž v súčasnej podobe nespĺňa novinárske štandardy, ktoré sú základom objektívnej reportáže. Z tohto objektívneho dôvodu je nutné túto reportáž dopracovať tak, aby sme predišli možnému spochybneniu reputácie RTVS  v rámci objektívnosti spravodajstva a publicistiky.

Téma reportáže bola doteraz zverejnená len na webovom portáli, ktorý šíri aj poplašné a neoverené správy.

Novinkou je tiež zmena na poste šéfa Reportérov, tímlíderku redakčného tímu Katarínu Začkovú nahradí na tejto pozícii Peter Nittnaus, ktorý RTVS pôsobí na pozícii vedúceho Odboru televízneho spravodajstva a aktuálnej publicistiky.

Relácia Reportéri bola už v minulosti kritizovaná bývalými redaktormi. V máji 2018 Reportérov stiahlo z obrazoviek. V septembri 2018 ju opäť zaradilo do vysielacej štruktúry, ale s novým štúdiom, logom, grafikou a dvomi novými moderátorkami. Pavol Fejér, dlhoročná tvár Reportérov, v tom čase z RTVS odišiel.

01 - Modified: 2020-10-09 11:34:30 - Feat.: 0 - Title: RTVS reaguje na neodvysielanie Reportérov: Reportáž nespĺňala novinárske štandardy 02 - Modified: 2020-05-29 11:14:33 - Feat.: 0 - Title: Zmeny v RTVS. Rezník vo vedení spravodajstva vymenil dvoch ľudí 03 - Modified: 2020-05-27 11:52:21 - Feat.: 0 - Title: Šéf Reportérov dal protestnú výpoveď. Nesúhlasí s praktikami v RTVS 04 - Modified: 2020-05-28 08:19:23 - Feat.: 0 - Title: Generálny riaditeľ RTVS Rezník: Reportéri dostanú nového šéfa 05 - Modified: 2020-04-29 14:32:49 - Feat.: 0 - Title: Investigatíva sa z RTVS nevytratila, tvrdí šéf spravodajstva Chuguryan
01 - Modified: 2024-04-30 16:18:03 - Feat.: - Title: Názorová pestrosť zlyhala, RTVS by mala dávať priestor všetkým. Odkazuje Machala a spochybňuje, že Zem je guľatá 02 - Modified: 2024-04-11 09:32:46 - Feat.: - Title: Šéf Európskej vysielacej únie: Som rád, že slovenská vláda reviduje legislatívu o RTVS. Nie je neskoro 03 - Modified: 2024-04-08 09:45:37 - Feat.: - Title: Ako ďalej RTVS? Na odbornú debatu príde aj šéf EBU Noel Curran 04 - Modified: 2024-04-02 14:44:04 - Feat.: - Title: Veľkú Noc ovládlo Let´s Dance. Tanečná šou prilákala najväčšie publikum od roku 2011 05 - Modified: 2024-03-13 10:39:43 - Feat.: - Title: Danko chce urobiť ďalšie poriadky s novinármi. Koalícia opakuje, že RTVS má patriť všetkým
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
08. máj 2024 19:02