Vogue
StoryEditor

Vogue prichádza do slovenských stánkov

16.08.2018, 15:39
Autor:
TSTS
Prvé číslo si pripomenie ženy tvorcov dejín.

Prvé číslo Vogue CS, ktoré je symbolickou oslavou slobody a stého výročia založenia Československa, sa už zajtra objaví v novinových stánkoch. Na viac ako 400 stranách nájdu slovenskí a českí čitatelia iba pôvodný obsah. Všetky texty a drvivá väčšina fotografií vznikli exkluzívne pre prvé vydanie časopisu, známeho aj ako módna biblia. Okrem módy sa Vogue CS bude venovať aj spoločenským témam a súčasným kultúrnym fenoménom. Titulka a coverstory, ktoré s topmodelkou Karolínou Kurkovou nafotil slovenský fotograf Branislav Šimončík, sú venované pamiatke disidentky a bývalej prvej dámy Olgy Havlovej.

„Zvažovali sme veľa verzií titulnej strany. Tá finálna zvíťazila pre svoje silné posolstvo. Chceli sme vzdať poctu Olge Havlovej a pripomenúť hodnoty, ktoré zastávala spoločne so svojím manželom," hovorí Andrea Běhounková, šéfredaktorka Vogue CS. „Coverstory s Karolínou Kurkovou je pripomienkou výnimočných žien, bez ktorých by mnoho slávnych a historicky významných mužov nemohlo dosiahnuť úspechy, pre ktoré ich dnes obdivujeme.“

Spolupracovníci

Okrem Karolíny, ktorá bude autorsky prispievať hlavne na on-line platformu časopisu, sa na vzniku prvého čísla podieľali aj ďalšie české módne ikony. Topmodelka Eva Herzigová bude ako „editor-at-large“ alebo nezávislá redaktorka aj naďalej spolupracovať na obsahovej a vizuálnej podobe Vogue CS, rozvíjať celkovú koncepciu a zároveň časopis reprezentovať na medzinárodnej úrovni, za hranicami Slovenska a Česka. S redakciou úzko spolupracujú aj modelky Tereza Maxová, Daniela Peštová a Daniela Kociánová.

Spolu s tlačenou verziou časopisu sa spúšťa web vogue.cz. Jeho texty a vizuálnu formu má na starosti tím, zložený z členov redakcie, priestor však dostanú aj mladí slovenskí a českí influenceri.

„Vo Vogue sme odhodlaní demonštrovať inkluzivitu, rozmanitosť a presadzovanie rovnosti vo všetkom, čo robíme, aby tí, ktorí sa cítili zabudnutí, opäť získali sebadôveru na presadzovanie sa vo vedúcich úlohách v spoločnosti, v podnikaní a vo verejnej sfére. Ako aktéri týchto veľkých zmien budeme pre dievčatá a ženy platformou pre realizáciu ich potenciálu, ako osobného, tak aj profesionálneho,“ hovorí Michaela Seewald, zakladateľka a riaditeľka spoločnosti V24 Media.

Filozofia Vogue

Výnimočnosť Vogue spočíva predovšetkým v najvyššej úrovni estetického spracovania a v prekvapivom prepájaní rôznych fenoménov: haute couture a underground, toho najnovšieho s historickým, spoločensky závažného s elegantným, vtipným a pútavým. „Neukazujeme čitateľom iba produkty, značky a módne trendy, ale nachádzame a rozprávame atraktívne príbehy, ktoré sa odohrávajú za ich vznikom a existenciou. Dávame ich do kontextu,“ vysvetľuje Creative & Fashion Director Jan Králíček.

Prvé číslo obsahuje práce našich svetovo uznávaných fotografov, pričom niektorí z nich nie sú vo Vogue žiadnymi nováčikmi. Alexandra von Fuerst, Talianka so slovenskými koreňmi žijúca v Londýne, ktorá je označovaná za jeden z najväčších súčasných talentov, má skúsenosti s talianskou edíciou. Rovnako aj Michal Pudelka, ktorý fotí aj pro Vogue Japan. Samozrejme, nesmie chýbať Tono Stano. Ivan Pinkava, Andrej Dúbravský, Veronika Šrek Bromová alebo Linda a Daniela Dostálkové sú zasa umelci, ktorí sa venujú výhradne voľnej tvorbe a s časopismi obvykle nespolupracujú, Vogue CS je však v tomto smere výnimkou.

Pozornosť si zaslúži aj fotostory, na ktorej sa podieľal Alexis Roche, priateľ Johna Galliana a štylista značky Maison Martin Margiela, alebo prekvapivá séria s prvou českou topmodelkou Paulinou Porizkovou a jej synom Oliverom, ktorý je okrem iného hviezdou novej kampane značky Loewe, nafotenej Stevenom Meiselom.

Pretože Vogue je československý, vždy priznáva národnosť autora, texty sú písané v slovenčine a češtine. Art Director Jakub Straka pre časopis vytvoril aj unikátne fonty, vychádzajúce z československej histórie – napríklad inšpiráciou pre „CS“ vo vnútri písmena „O“ v logu Vogue bola medzinárodná poznávacia značka, ktorú Čechoslováci používali na autách už od tridsiatych rokov minulého storočia. Antikódy na obálke

Prvé vydanie časopisu sprevádzajú dve obálky. Tú s Karolínou Kurkovou ako Olgou Havlovou fotil Branislav Šimončík. Po prvý raz v histórii Vogue sa na titulke objavuje modelka, vyfotografovaná zozadu, navyše (aká trúfalosť!) v kabáte zo second handu. Tetovanie na chrbte predstavuje kaligram zo zbierky básní Václava Havla s názvom Antikódy, venovanej básnikovi a dramatikovi Jiřímu Kolářovi.

Autorom druhej, limitovanej obálky je Michal Pudelka. Vybral si slovenskú topmodelku Kamilu Filipčíkovú, múzu presláveného fashion fotografa Stevena Meisela, ktorá sa ako jediná modelka na svete objavila na dvoch po sebe nasledujúcich obálkach talianskeho Vogue, fotených práve Meiselom. Pudelkova obálka je inšpirovaná surrealizmom a filmovým plagátom 60. rokov. Kamila leží na hodvábnej šatke Hermés, ktorého vzor navrhol syn českých emigrantov Hugo Grygkar. Jeho jazdecké motívy sú dnes považované za klasické, Hermés ich obmieňa a prispôsobuje súčasnosti, ale základ zostáva rovnaký. Hoci Pudelkova obálka pripomína koláž, je to reálna fotografia z jeho fotostory, v ktorej okrem trinástich slovenských a českých modeliek figuruje aj herečka Jana Plodková.

Výstava Prvé vydanie v UPM

Príchod módnej biblie na slovenský a český trh uvádza výstava Prvé vydanie v pražskom Umeleckopriemyselnom múzeu. „Okrem zraku, ktorý v prípade tlačených médií používame takmer výhradne, zapojíme tentoraz aj sluch, hmat, čuch a chuť. Pretože svet médií našťastie nie sú len displeje a obrazovky, ako si mnohí z nás začali tak trochu nedobrovoľne myslieť,” naznačuje koncepciu výstavy Creative & Fashion Director Jan Králíček.

Móda, umenie a dizajn Vogue sa predstaví nielen na veľkoformátových fotografiách už spomínaných fotografov, ale aj v prostredníctvom množstva vzácnych artefaktov, spojených s históriou časopisu. V múzeu bude možné kúpiť aj limitovanú edíciu časopisu s obálkou Michala Pudelku.

Vogue CS zároveň v spolupráci s kníhkupectvom Book Therapy pripravil pop-up bookstore v pražskom Café~Café, kde okrem prvého čísla bude možné kúpiť aj limitovanú edíciu plagátu,  podpísanú Evou Herzigovou a Michalom Pudelkom, či kurátorsky vybrané knihy o móde, dizajne a umení. Šiesteho septembra si tu záujemcovia budú môcť nechať podpísať časopis priamo od top modelky Karolíny Kurkovej.

01 - Modified: 2022-07-27 13:10:14 - Feat.: - Title: Prvá dáma Ukrajiny Olena Zelenská je na titulnej strane Vogue 02 - Modified: 2020-06-04 12:13:26 - Feat.: - Title: Namiesto módnych ikon hrdinky dnešnej doby. Aj britský Vogue prišiel so špeciálnymi titulkami 03 - Modified: 2020-05-06 08:36:19 - Feat.: - Title: Judi Dench sa v 85 rokoch dostala na titulku Vogue 04 - Modified: 2020-04-14 09:59:30 - Feat.: - Title: Taliansky Vogue vyšiel s prázdnou titulkou. Reaguje tak na pandémiu koronavírusu 05 - Modified: 2018-08-06 12:30:35 - Feat.: - Title: Rihanna na titulke britského Vogue vzbudzuje pozornosť
menuLevel = 2, menuRoute = news/tlacove-spravy, menuAlias = tlacove-spravy, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
27. apríl 2024 03:02