StoryEditor

Legendárny ženský hlas, ktorý sa ozýva na vlakových staniciach, končí. Vypočujte si jeho náhradu

25.03.2019, 14:18
Autor:
klkl
Zvukové hlásenia na staniciach už roky sprevádzal ženský hlas, ktorý bol pre cestujúcich dôverne známy.

"Rýchlik 607, Železničnej spoločnosti Slovensko zo smeru Bratislava - Hlavná stanica..." Každý, kto pravidelne cestuje vlakom, už v niektorej zo staníc určite počul podobné hlásenie.

Zvukové hlásenia na staniciach už roky sprevádzal ženský hlas, ktorý bol pre cestujúcich dôverne známy. To sa však postupne mení. Železnične Slovenskej republiky (ŽSR) sa rozhodli všetky nahrávky postupne zmeniť a ženskú hlásateľku nahradil mužský hlas.

Dôvod je prostý. Hlas sa časom mení a skresľuje. „Keď sa za sebou pustia dve nahrávky, pričom jedna je zo súčasnosti a druhá má 20 rokov, môžu byť rozdielne v intonácii, výške hlasu, rýchlosti, nálade či farbe hlasu a pre poslucháča to vyznie, akoby dané dve nahrávky nahrali dve rozdielne osoby,“ vysvetlil v časopise pre zamestnancov ŽSR, Železničnom Semafore, Marián Roman z Odboru oznamovacej a zabezpečovacej techniky a elektrotechniky. 

Po výberovom konaní bol za nového hlásateľa vybraný Jan Homolka, člen bábkového divadla v Žiline.

Celé nahrávanie spolu s úpravami trvalo takmer rok. Nový hlas si mohli ako prví už v septembri 2018 vypočuť cestujúci na železničnej stanici v Žiline. ŽSR nové nahrávky postupne spúšťajú vo všetkých staniciach vybavených systémom INISS.

Vo všetkých staniciach by sa mali nové nahrávky objaviť v prvej polovici roku 2019.

Systém INISS zabezpečuje audiovizuálne informovanie cestujúcich v osobnej vlakovej doprave. Na Slovensku funguje už 22 rokov. 

Ukážky pôvodného aj nového hlasu si vypočujte vo videu vyššie.

01 - Modified: 2021-06-03 10:44:38 - Feat.: - Title: Nová kampaň ZSSK: To SA Vie, že cestovať vlakom je bezpečné
menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
12. apríl 2024 09:25