StoryEditor

Banka lásky v Banskej Štiavnici získala nomináciu na Európske múzeum roka 2021

29.01.2021, 15:15
Autor:
hrnhrnTASRTASR
Ocenenie je udeľované za najinovatívnejšie prístupy v zážitkovom priemysle.

Banskoštiavnická Banka lásky bola nominovaná na Európske múzeum roka 2021. Zážitkový dom s jediným Trezorom lásky na svete, venovaným Sládkovičovej básni Marína, navštívilo v priebehu troch rokov viac ako 65-tisíc ľudí. Informovala o tom PR manažérka Banky lásky Katarína Javorská.

Ocenenie Európske múzeum roka (EMYA) je udeľované za najinovatívnejšie prístupy v európskom zážitkovom priemysle. „Veľmi sa tešíme, že sme v celoeurópskej konkurencii inovatívnych múzeí a zážitkových zariadení získali prvú nomináciu pre Slovensko v jeho modernej histórii,“ povedal Igor Brossmann, jeden z dvoch zakladateľov Banky lásky.

Zážitková expozícia o Sládkovičovej Maríne, ktorá je najdlhšou ľúbostnou básňou na svete, je v Banskej Štiavnici otvorená už tri roky. Podľa Javorskej si projekt vyslúžil hneď po otvorení veľký záujem svetových médií, doposiaľ bol prezentovaný vo viac ako 80 krajinách sveta.

epicentrumlasky.sk

​Súčasťou expozície je aj Trezor lásky so 100-tisíc schránkami pre milostné odkazy a spomienky, ktorý bol vytvorený z veršov básne Marína. Do jeho depozitára si môžu zamilované páry uschovať svoje fotografie či milostné listy alebo iné drobnosti ako malú spomienku na svoju lásku. "Je to naozaj bezpečné, chránené špeciálnou pečaťou. Len oni môžu vedieť, čo je vnútri," hovorkyňa expozície Katarína Javorská. 

Súčasť zážitkovej expozície je i "láskomer", teda prístroj schopný odvážnym párom zmerať silu ich lásky. Táto technológia je však podľa Javorskej "prísne tajná". Pri použití prístroja sa milenci držia za ruku alebo sa bozkávajú, zatiaľ čo sa druhou rukou držia špeciálneho madla, aby nakoniec dostali verš vystihujúci silu ich vzťahu.

epicentrumlasky.sk

„Múzeám a zážitkovým zariadeniam, ktoré v minulosti boli nominované na titul Európske múzeum roka, dramaticky stúpla zahraničná návštevnosť,“ poznamenal spoluzakladateľ Banky lásky Ján Majsniar. Dodal, že na nárast návštevnosti sú pripravení. S finančnou podporou Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR aktuálne do prevádzky spustili nové audioguidové zariadenie. Po zážitkovom dome dokáže návštevníkov sprevádzať v desiatich svetových jazykoch.

Nominantov na ocenenie EMYA 2021 vyberala 13-členná porota zložená z odborníkov z 13 rôznych krajín. Prihlásené múzeá a expozície prešli prísnymi kritériami hodnotenia, medzi nimi i osobnou návštevou člena poroty. Slávnostné odovzdávanie ocenenia sa uskutoční v máji.

01 - Modified: 2020-03-30 06:59:28 - Feat.: 0 - Title: Zdigitalizovali Sládkovičovo písmo. Vďaka Banke Lásky je možné posielať odkazy písané jeho rukopisom 02 - Modified: 2018-02-14 09:45:53 - Feat.: 0 - Title: Zamilovaní si môžu svoju lásku uložiť do trezoru v „banke lásky“
01 - Modified: 2020-03-30 06:59:28 - Feat.: - Title: Zdigitalizovali Sládkovičovo písmo. Vďaka Banke Lásky je možné posielať odkazy písané jeho rukopisom
menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
06. máj 2024 12:42