Jaroslav Rezník bol do funkcie generálneho riaditeľa RTVS zvolený na päť rokov.Peter Mayer
StoryEditor

RTVS reaguje na situáciu v spravodajstve, odmieta akékoľvek zásahy

02.05.2018, 15:36
Autor:
hrnhrn
V stanovisku RTVS deklaruje, že redaktori spravodajstva pracujú v maximálne slobodnej atmosfére.

RTVS dnes vydala k oficiálne stanovisko k situácii, ktorú už dlhšiu dobu riešia nespokojní zamestnanci s vedením. Uvádza sa v ňom, že v RTVS  nedochádza k žiadnym udalostiam, ktoré by mali vyvolávať znepokojenie verejnosti, novinárov ani zástupcov akademickej obce.

"RTVS má legitímne zvoleného generálneho riaditeľa a menovaný manažment, ktorí pracujú v prospech všetkých koncesionárov verejnoprávnej inštitúcie. Súčasné vedenie RTVS vždy považovalo slobodu slova a nezávislosť za kľúčové piliere fungovania verejnoprávneho média," uvádza v stanovisku a pokračuje: "Vážime si princípy demokracie a pluralitu názorov. Od týchto atribútov sa odvíja pracovné nastavenie a diskusia s redaktormi spravodajstva RTVS. Pracujú v maximálne slobodnej atmosfére, bez akýchkoľvek vonkajších alebo vnútorných zásahov a politických vplyvov do tvorby ich spravodajských príspevkov či výberu tém."

Vedenie RTVS sa podľa svojho vyjadrenia snaží prinášať od samého začiatku informácie pre všetkých a z každého názorového spektra. Pripomína aj, že odchody a príchody zamestnancov sa diali aj v minulosti "v neporovnateľne masívnejšej podobe ako je tomu v súčasnosti v RTVS". Podľa RTVS sú prirodzeným dôsledkom nástupu každého nového manažmentu. Zároveň informuje, že začína pracovať na budovaní tímu dátovej žurnalistiky

Problémy v spravodajstve RTVS, ktoré už dlhšiu dobu riešia nespokojní zamestnanci s vedením, sa vyhrotili v piatok 27. apríla po zverejnení statusu na fabooku redaktorkou spravodajstva Zuzanou Kovačič Hanzelovou. Informovala v ňom o okamžitom ukončení spolupráce s tromi, neskôr štyrmi externými spolupracovníkmi spravodajstva, ktorí sa podpísali pod otvorený list. 

"V RTVS je normalizácia. Normálna tvrdá normalizácia. Možno sme to doteraz mierne komunikovali, možno sme stále chceli byť korektní a opatrní. Mali by ste ale vedieť pravdu," napísala Kovačič Hanzelová vo svojom statuse

Dôvodom personálnych zmien má byť podľa RTVS posilnenie interných kapacít inštitúcie: "Viacerým redaktorom skončila dohoda o externej spolupráci a vedenie spravodajstva sa rozhodlo, že ju k dnešnému dňu štyrom z nich nepredĺži," reagovala Erika Rusnáková, hovorkyňa RTVS.

Boj bývalých, ale aj súčasných redaktorov RTVS so situáciou vo verejnoprávnej inštitúcii na sociálnej sieti pokračoval aj v pondelok. Bývalý redaktor zahraničného spravodajstva Matúš Dávid, ktorý minulý týždeň dostal výpoveď, zverejnil na svojom facebookovom profile rozsiahly status.

Informoval v ňom, že „Zuzana Kovačič Hanzelová dnes dostala kárne opatrenie za jej piatkový status o normalizácii. Vraj v ňom klamala a nehovorila pravdu. Najbližších šesť mesiacov ju môžu vyhodiť aj za malé porušenie pracovnej disciplíny. Teda aj keď bude meškať 10 minút do práce. Ak sme ale doteraz hovorili, že robíme slobodne, to čo sa udialo potom, iba potvrdzuje čo hovorila."

Na margo kárneho opatrenia redaktorky sa vyjadrila Erika Rusnáková z RTVS: "Keďže pre programového pracovníka a spolupracovníka RTVS je podľa platného štatútu neprípustné, aby vedome publikoval nepravdivé, skreslené, alebo nepodložené údaje a tvrdenia a pani Z. K. Hanzelová prostredníctvom sociálnych sietí šírila nepravdivú informáciu o tom, že do spravodajstva RTVS bola presadzovaná neoverená konšpirácia o tom, že sýrskym deťom mali byť podané šumivé tablety, aby bola na záberoch nafingovaná pena z úst a vyzeralo to ako chemický útok, vedenie spravodajstva rozhodlo, že bude naďalej pripravovať spravodajské témy, na ktorých prípravu a overovanie faktov však bude mať viac času a priestoru." 

Nezaradená poslankyňa Viera Dubačová plánuje iniciovať mimoriadne rokovanie parlamentného výboru pre kultúru a médiá. Od generálneho riaditeľa RTVS Jaroslava Rezníka chce počuť vysvetlenie ukončenia spolupráce s viacerými externými redaktormi verejnoprávneho média. "Mal by prísť svoje kroky a kroky svojich podriadených obhájiť," mieni Dubačová, ktorá poukazuje na to, že ukončenie spolupráce sa týka redaktorov kritizujúcich vedenie RTVS a jeho spravodajskej sekcie.

01 - Modified: 2024-04-11 09:32:46 - Feat.: - Title: Šéf Európskej vysielacej únie: Som rád, že slovenská vláda reviduje legislatívu o RTVS. Nie je neskoro 02 - Modified: 2024-04-08 09:45:37 - Feat.: - Title: Ako ďalej RTVS? Na odbornú debatu príde aj šéf EBU Noel Curran 03 - Modified: 2024-04-02 14:44:04 - Feat.: - Title: Veľkú Noc ovládlo Let´s Dance. Tanečná šou prilákala najväčšie publikum od roku 2011 04 - Modified: 2024-03-13 10:39:43 - Feat.: - Title: Danko chce urobiť ďalšie poriadky s novinármi. Koalícia opakuje, že RTVS má patriť všetkým 05 - Modified: 2024-02-26 08:38:54 - Feat.: - Title: Koalícia pritvrdzuje voči RTVS: Po Dankovi už aj Blaha žiada "vyriešiť" verejnoprávnu televíziu
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
16. apríl 2024 09:00