StoryEditor

Týždeň v médiách: Ako Kočner s Ruskom dobehli Markízu. A nie prvýkrát

29.04.2018, 08:55
Aj Nový čas čaká súd. Žaluje ho Andrej Babiš.

Poznajú sa z čias detstva. Ich "kamarátstvo", ale aj rivalitu sledujeme v médiách už viac ako dvadsať rokov. A vždy ide o záhadné financie, zväčša späté s televíziou Markíza.

Inak tomu nebolo ani uplynulý týždeň. Marián Kočner vyhral prvý spor o zmenkách, ktoré mu vraj ešte v roku 2000 podpísal vtedajší generálny riaditeľ Markízy Pavol Rusko. Ten je podľa rozhodnutia súdu z uplynulého týždňa povinný preplatiť zmenku v hodnote 8,3 milióna eur, a to spoločnosti Mariána Kočnera. V prípade nemajetnosti Pavla Ruska, bude musieť tieto peniaze uhradiť televízia Markíza. Rozsudok a vôbec celé pojednávanie súdu by vôbec nebolo podozrivé keby nešlo o Mariána Kočnera či Pavla Ruska, ktorí sa v minulosti stretli nie raz pri "zaujímavých obchodoch".

    Prvýkrát sme ich mohli pozorovať ešte v roku 1998, a to v kauze Gamatex. Pavol Rusko bol vtedy generálnym riaditeľom televízie Markíza, ktorá mala v tom čase neohroziteľnú konkurenčnú pozíciu na trhu. A práve v tom čase vtrhla do Markízy spoločnosť Gamatex, ktorej jedným zo spoločníkov bol aj Marián Kočner. Možno si ešte pamätáte ako sa Rusko aj s rodinou skrýval v Česku a Markízu bránili zubami-nechtami aj vtedajší politici - Fico či Dzurinda. Výsledok celého prípadu skončil tak, že Kočner predal Gamatex Ruskovi – hovorí sa o 100 miliónoch vtedajších korún. A mimochodom, celé to začalo dlžobou pohľadávky.

    ​Pamätáte si ešte ako sa Pavol Rusko stal minister hospodárstva? Presne v tom čase prichádzala na Slovensko automobilka KIA. Marián Kočner sa stal majiteľom pozemkov, kde mala automobilka stáť a od štátu chcel vyjednať za predaj pozemkov vyššiu výkupnú cenu ako bola určená. Napriek tomu, že Rusko ako minister hospodárstva navrhoval viacero riešení, štát pozemky od Kočnera nakoniec vykúpil.

    V roku 2014  Kočner kupoval Ruskovu vilu v Záhorskej Bystrici. Kúpil ju v dražbe, pretože Rusko v tom čase neplatil dlhy. Tvrdil, že ju kupuje na kšeft a zrekonštruovanú vilu nakoniec aj predal ďalšiemu majiteľovi.

    Iným príkladom "spolupráce" oboch podnikateľov je bratislavské krízové centrum Maják nádeje. Charitatívnu organizáciu ešte v roku 2002 zakladala Nadácia Markíza spoločne s bratislavskou mestskou časťou Staré Mesto. V roku 2015 sa stal riaditeľom Majáka Pavol Rusko. Odvtedy sa Maják dostal do finančných problémov, ktoré Rusko opäť riešil spoločne s firmou Mariána Kočnera.

    V súčasnosti sa obe mená pretriasajú so spomínanými zmenkami, ktoré sa objavili zrazu po šestnástich rokoch. Logicky sa spochybňovala ich pravosť. Tú však súdu dokázali tak Kočner, ako i Rusko a ten rozhodol v prospech Kočnera, nikto viac. Lebo to súd nepotreboval. Pavol Rusko pravdepodobne dokáže, že nie je natoľko majetný, aby splatil sumu, ktorú mu priklepol súd. A preto ju musí zaplatiť televízia Markíza, tá márne súdom vysvetľuje, zmenka nikdy nefigurovala v účtovníctve. Právnik Markízy konštatuje, že: "bežne sa žalovaný nechová tak, že by ten nárok v celom rozsahu uznával a snažil sa všemožne podporiť v dokazovaní žalobcu, ktorý uplatňuje nárok."  

    "Je to rozhodnutie súdu a tie musíme akceptovať," reagoval tento týždeň Kočner. Šéf Markízy tvrdí, že ide o ďalší útok na nezávislé médiá. Ale aj iné veci sa odohrali v slovenských médiách:

    • RTVS na Facebooku vysoko prehráva s bývalými i súčasným redaktormi verejnoprávnej inštitúcie.
    • Andrej Babiš požaduje od denníka Nový čas ospravedlnenie a milión eur k tomu. To všetko kvôli rozhovoru s bývalým príslušníkom Štátnej bezpečnosti Jánom Sarkocym. Ten Babiša označil za vedomého spolupracovníka ŠtB.
    • Dovolíme si aj jednu správu z bulváru: v novembri sa uskutoční jedna významná mediálna svadba. Mediálny analytik, zabávač, neúspešný kandidát na bratislavského župana Martin Jakubec si vezme Božanku. Ak by ste mali záujem mladomanželom pogratulovať a zakrepčiť si na ich svadbe, môžete tak urobiť za 150 eur.

    • Ale teraz vážne. Firmy postupne zverejňujú výsledky za hospodárenie v prvom kvartáli tohto roku. Urobil tak napríklad Facebook.
    •  Napriek kauze Cambridge Analytica má viac výnosov, aj užívateľov.
    • Tržby vzrástli aj Googlu, a to o 26 percent na 31,16 miliard dolárov. Čistý zisk spoločnosti za tento štvrťrok bol 9,4 miliardy dolárov. V minulom roku za rovnaké obdobie to bolo 5,43 miliardy dolárov.
    • Ale nič to nie je oproti tomu ako rýchlo rastú tržby Amazonu. Zisk Amazonu sa v prvom kvartáli medziročne viac ako zdvojnásobil. Podporil ho rast predaja cez internet ako i podnikanie v oblasti cloudových služieb. Tržby Amazonu za predaj cez internet v prvom kvartáli  tohto roka posilnili o 18 percent na 26,9 miliárd amerických dolárov. Tržby z poskytovania cloudových služieb sa zvýšili o 49 percent na 5,4 miliárd amerických dolárov. Celkové tržby Amazonu v prvom štvrťroku stúpli o 43 percent na úroveň 51 miliárd dolárov.
    • V budúcnosti sa pozrieme aj na výsledky firiem v slovenskom mediálnom svete

    01 - Modified: 2021-06-20 06:06:29 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Televízne diskusie stále bez Matoviča, nezaháľajú Hlas a Smer 02 - Modified: 2021-05-04 06:26:43 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Prekvapenia zmluvy o nákupe Sputnika a účet za plošné testovanie 03 - Modified: 2021-03-18 05:45:04 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Od Sputnika cez vulgarizmy do bodu nula 04 - Modified: 2021-03-01 12:42:57 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Ako ďalej s covidom? Matovič sa radí s odborníkmi, Krajniak sa chce modliť a niekto uteká na Maledivy 05 - Modified: 2021-02-23 06:31:50 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Interrupcie dôležitejšie ako všetko ostatné. Aj o vakcíne Sputnik, ktorá rozdelila nielen Slovensko, ale aj koalíciu
    menuLevel = 2, menuRoute = news/blogy, menuAlias = blogy, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
    19. apríl 2024 06:36